Karantina dönemlerimiz geldi geçti, bu dönemde sosyal medyada pek çok yeni akım çıktı, pek çok kişi ekmekler, yeni yeni yemekler yaptı ve bol bol dizi/film izledi. Ancak karantina döneminde olmadığımız bir zaman diliminde Netflix’ten çıkan bir Kore dizisi, bizi karantina döneminde görmediğimiz kadar büyük bir etkisi altına aldı.


squid game neden popüler oldu

Squid Game, Türkçesi ile kalamar oyunu, içinde gerçek hiçbir kalamarın geçmediği ama parasızlık ve sıkışmışlık hissinin yarattığı o duyguya aşina olan herkesin dikkatini ve ilgisini çekebilecek kadar yoğun bir şekilde bu temaları işleyen bir Güney Kore dizisi.

 

Dizi, yayınlandığı andan itibaren yoğun bir ilgi, ve sosyal medyada git gide büyüyen bir çığ etkisi ile daha geniş bir izleyici kitlesine ulaşılır oldu. Peki ama bu diziyi bu kadar popüler yapan ve bizi bu kadar etkileyen unsur ne? Her ne kadar bu sorunun cevabını net olarak bilmemiz mümkün olmasa da birkaç tahminimiz var. 

Bu nedenle önce dizinin konusuna kısa bir bakış atalım, sonrasında da Squid game dizisi neden herkesi bu kadar etkiledi? Bununla alakalı tahminlerimizi parça parça işleyelim. 

 

Squid Game Dizisi Konusuna Göz Atalım!

 

  • Squid Game, borç batağında yüzen ve borçları artık canlarını bile tehlikeye atacak kadar fazla olan 456 kişinin, kendi hür iradeleri ile bir oyuna katılmalarını konu alan bir dizi.

  • Katıldıkları bu oyunun içinde kendi çocukluklarına ait farklı farklı çocuk oyunları oynayarak para kazanmayı hedeflemeleri gerekirken, hikayenin dönüm noktası sayabileceğimiz an, ilk oyun oynanırken ortaya çıkıyor. 

  • Oyun anında hata yaptığımızda elendiğimiz, oyundan çıktığımız çocuk oyunlarının bu versiyonunda eğer oyundan elenirsen hayattan da eleniyorsun. Bir başka deyişle öldürülüyorsun.

  • Hal böyle olunca ve oyunun amacı kişilere kendi özgür iradeleri doğrultusunda orada olarak bu oyunu oynatmak olunca, her birine oy çoğunluğunu sağladıkları takdirde oyundan çıkma özgürlüğü de veriliyor. 

  • Bu durum bile Squid Game’i alışık olduğumuz o distopik ve rızası olmayan kişilerin bir araya gelip hayatları için savaştığı diğer dizi ve filmlerden kolaylıkla arıyor aslında. 

  • Çünkü dizideki motivasyon yalnızca hayatta kalmak değil, ölen her kişiyle birlikte artan para ödülünü sağ salim bir şekilde kazanmaya çalışmak. Bu anlamda baktığımızda dizinin konusunun oldukça başarılı ve dikkat çekici olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

  • Peki ama tüm bunlar dizinin bu kadar geniş kitlelere yayılıp bizi bu kadar etkilemesi için yeterli bir neden mi? Yoksa altında konusundan daha derin bir mesajı olduğu için mi bu kadar tutuldu?


squid game dizisi

Squid Game Dizisi Neden Herkesi Etkiledi?

 

Sosyal Medyanın Etkisi

 

  • Squid Game’in herkesi bu kadar etkilemesinin, bu kadar geniş kitlelere ulaşıp bir çığ gibi büyümesinin en büyük nedenlerinden biri olan sosyal medyanın etkisi ile başlayalım konumuza.

  • Dizi her ne kadar Güney Kore yapımı ve kendi orijinal dilinde çekilmiş bir dizi olsa da, Netflix’in izleyicilerine sunduğu çok sayıda dublaj ve altyazı desteği ile, “ben altyazı okurken izlediklerim kaçıyor” ya da “ben altyazılı izlemeyi seviyorum” diyen neredeyse hemen herkes için dil seçeneği imkanı olmuş oluyor.

  • Bu durum, dizinin bu kadar yayılmasındaki en büyük nedenlerden biri. Çünkü sosyal medyada ya da Netflix’in kendi sayfasında gezinirken gördüğün bu diziyi merak edip izlemek istesen seni engelleyecek ya da en azından caydırıcı bir unsur gibi gözükecek hiçbir şey olmayacak.

  • Bunun dışında sosyal medyanın bir diğer etkisinin ise, oyunlarda kullanılan nesnelerin oldukça içselleştirilmesi, ve hatta bunların bire “akıma” dönüşmesi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

  • Diziyi izlemeyen kişilerin sosyal medya keşfetlerinde, dizide kullanılan bir müzikle, yine dizide oynanmış olan bir oyun için kullanılan şekerlemenin yapıldığı videolar o kadar sık dolaşmaya başlıyor ki, bir yerden sonra bu durum da merak unsuru yaratıp diziyi izlemeye teşvik ediyor.

  • Dizinin yarattığı etki öylesine büyük oldu ki dizideki karakterlerin cosplayleri de oldukça fazla sayıda karşımıza çıkmaya başladı. 

  • Ee, herkesin bu kadar çok konuştuğu bir dizi hakkında hiçbir şey bilmemek de rahatsız edici hissettirmeye başlayınca pek çok Netflix kullanıcısı da izlemeyeceği varsa bile bu etkinin sonucu olarak diziye başlamış bulundu. 

 

squid game netflix

 

Empati Kurabileceğimiz Karakterler

 

  • Dizinin bu kadar tutmasının bir başka nedeni ise karakter çeşitliliğinin fazlalığından dolayı içlerinde empati kurabileceğimiz, onun adına üzülebileceğimiz en az bir karakterin olmasından kaynaklanıyor. 

  • Borç batağında olan, kendi canlarının dışında sevdiklerinin canı da tehlikede olan karakterlerin hem hayatta kalma mücadelesi hem de yarışmayı kazanma mücadelesini anlayabileceğimiz için bir sempati duyuyoruz.

  • “Aynı durumda olsam ben neler yapabilirdim?” ya da “aynı durumda olsam aynısını ben de yapardım”ı yaşatan bir dizi olduğu için izlerken ve sonrasında bizi oldukça etkileyen bir dizi haline geldi.

  • Buna ek olarak, kendimizi yalnızca yarışmacıların yerine değil, orada olup yarışı izleyen ve oyuncuların hayatı üzerine bahislerde bulunan VIP’lerin de kimliğine bürünmüş oluyoruz.

  • Çünkü diziyi izlerken sevdiğimiz karakterin oyundan sağ çıkmasını, haz etmediğimizin ise içten içe ölmesini ve daha fazla onu görmemeyi arzulayarak izliyoruz. 

  • Bu nedenle dizi bize spektrumun iki ucunu da yaşatarak, hem kendi canın için mücadele etme duygusunu hem de kendi canı için mücadele edenleri uzaktan izleme hazzını vererek bizi kendine daha da çok bağlıyor.

 squid game dizisi

 

Sosyo Ekonomik Eleştirilerle Dolu ve Etkileyici

 

  • Squid Game, bir sınıf mücadelesini, borç içinde yüzen alt-orta sınıfın hayata tutunma çabasını anlatan bir dizi olması sebebiyle de dizi sektöründeki etkileyici işlerden biri olmuş durumda.

  • Üst sınıfın sadece eğlence olarak gördüğü bu oyun, borçlarından dolayı çaresiz kalan ve dışarda ölmektense oyunu kazanmaya çalışırken ölmeyi göze alan insanlarla dolu olmasından izleyicilerine yoğun duygular yaşatmayı başarıyor. 

  • Zaman zaman katarsis duygusunu yaşatan dizi, zaman zaman içimizdeki öfke patlamalarının en büyük nedeni olur hale geliyor. 

  • İnsanın neyi nereye kadar yapabileceği ve, söz konusu kazanma hırsı olduğunda gözünün ne kadar kararabileceğini oldukça başarılı bir şekilde yansıtan bir yapım olduğu için de izleyicileri de aynı hislerle diziye odaklanıyor.


squid game dizi konusu

Çocukluk ve Yetişkinlik İç İçe

 

  • Son olarak bahsetmek istediğimiz konu ise, dizinin adını dahi almasına sebep olan çocukluk oyunları ve bunların nasıl yorumlandığı.

  • Güney Kore’den değilseniz kolay kolay anlayamayacağınız, aşina olmadığınız oyunlarla dolu bir dizi olan Squid Game, ana fikir olarak da çocukluğun bilindik oyunlarını yetişkin bir versiyona çevirerek kan ve vahşet eklemek üzerine kurulu.

  • Çocukken oldukça masum bulunan oyunların bu versiyonları ilk etapta dehşet duygusu yaratsa da düşünüldüğünde bu durum, büyüdükçe kirlenen ve yok olan masumiyetimizi de temsil ettiğinden oldukça etkileyici bir his ortaya çıkarıyor. 

  • Oyunculara hem bu kadar aşina olan hem de bu kadar hızlı bir şekilde yabancılaşabildikleri bu oyunlar, zaman zaman onları bilinmezliğe ve tedirginliğe sürüklerken, biz de izleyici olarak aynı endişeyi yaşar hale geliyoruz.

  • Bu anlamda dizi, bu iç içe geçme ve çaresizleşme hislerini oldukça başarılı bir şekilde yansıtmayı başarıyor. Öyle ki dizi sonrası en çok konuşulan konulardan biri oyun Türkiye’de yapılsa hangi oyunlar kullanılırdı olmuştu. 

  • Bu durum da diğer herkes gibi bizim de diziyi içselleştirdiğimiz, benimsediğimiz ve sevdiğimiz anlamına geliyor. Hatta sevmesek bile, sırf sonunda ne olacağını merak ettiğimiz için bile izler hale geldik.

     

Sonuç olarak Squid Game, hem içerdiği mesajlar açısından, hem empati kurabileceğimiz karakterlerin çokluğu açısından, hem de geniş bir kitleye izleme imkanı sunmasından dolayı, pek çok kişiyi etkisi altına aldı ve dünya çapında bir fenomen haline geldi. 

 

squid game oyuncuları

İlgini Çekebilir:

Hangi Friends Karakterisin?

Şimdiye Kadarki En İyi TEDX Konuşmaları

Evde Yılbaşı Geçireceklere 11 Film Önerisi

Seyahat Severler İçin Film ve Dizi Önerileri

Moda Severlerin Soluksuz İzleyeceği 8 Film

Netflix Listene Ekle: En İyi Festival 10 Filmi

Bir Eylül Akşamı İzlemek İsteyeceğin 12 Film

Herkesin Kesinlikle İzlemesi Gereken 10 Belgesel

Şu Günlerde İhtiyacımız Olan: Mutluluk Veren Filmler

Etiketlendi: Trendler