Hayatta bazen geriye dönüp tekrar tekrar hatırlamak istediğimiz anlar yaşarız. Bu anları unutulmaz hale getirmek ve yeniden ilk günkü gibi yaşıyormuş hissine kapılmak için anıları ölümsüzleştirmenin çeşitli yolları vardır. Öyle ki bu yollardan birçoğu zaman içinde hobi haline gelmiştir. Scrapbooking ve dekupaj, anıları estetik şekilde saklamanın bir yoludur.

Anıları Ölümsüzleştirmenin Yolları



Anıları saklamayı sevenlerin araştırdıkları ve merak duydukları konular arasında yer alan scrapbooking ve dekupaj sayesinde anılarımızı yıllar sonra yeniden ilk günkü canlılığıyla hatırlayabilir, hatta kendimizden sonra çocuklarımıza bile bırakabiliriz. Rengarenk bir kitap olarak düşünebileceğin scrapbooking ve bunu hazırlamak için kullanabileceğin dekupaj tekniği, küçük sanatsal işler niteliğine sahiptir. 

Sen de anıları saklamayı ve bunu sanatsal bir şekilde yapmayı seviyorsan, kendine uğraşabilecek keyifli ve anlamlı bir hobi arıyorsan scrapbooking nedir ve dekupaj nedir nasıl yapılır sorularının cevaplarını bir an önce öğrenmelisin! Anıları saklamaya ve ölümsüzleştirmeye meraklı herkes bu kavramları öğrendikten sonra bir an önce uygulama aşamasına geçmek isteyecektir. O zaman başlayalım!


Scrapbooking ve Dekupaj Tekniği Nedir?

Scrapbooking Nedir?

 

Nostaljik bir hobi olan scrapbooking; geçmişine ve geçmişte yaşadığı güzel anılara değer veren, onları unutmak istemeyen kişilerin başvurduğu oldukça keyifli bir etkinliktir. Bu hobinin amacını anlayabilmek için scrapbook nedir sorusunun cevabını bilmek gerekir. Scrapbook kelime anlamı olarak gazete kupürleri veya resim yapıştırmaya özgü defter anlamına gelir. Bu defteri istediğin şekilde doldurman ve istediğin gibi özgürce renklendirmen mümkündür. 

 

Scrapbooking terimini anlatırken özgürce kelimesinin üzerinde özellikle durmak gerekir zira bu deftere yazıp çizebileceklerinin, yapıştırabileceklerinin sınırı yok. Tamamen kendi yaratıcılığına ve hayal dünyana bağlı olarak bu deftere anılarını istediğin gibi kaydedebilirsin. Scrapbooking sayesinde fotoğraf, yazı ve çeşitli sanatsal etkinliklerle anılarını geçmişe rengarenk bir şekilde taşıyabilirsin.

 

Hatıraları saklamak, hikayeleştirerek geleceğe taşımak ve keşfedilen güzellikleri bir yerlere not etmek insanda çok eskiden beri var olan bir alışkanlık. Scrapbooking geçmişi de bu sebeple çok eskilere dayanıyor. 

 

Scrapbooking kavramının bir hobi olarak yapılmaya başlanması ise 1970’lerde Alex Haley’in televizyon serisi Kökler’in yayınlanmasına dayanır. Bu diziden sonra insanlar geçmişinde yaşadıklarını saklamaya, biriktirmeye merak duymuşlar ve çeşitli şekillerde gelişip yenilenerek bu hobi geçmişten günümüze kadar gelmiş. 

 

Günümüzde anıları dijital ortamlarda saklamaya çalışıyor ve belki de kolay olduğu için daha çok bu yolu tercih ediyoruz. Ancak çeşitli güvenlik önlemlerine ve yedeklemelere rağmen dijital ortamdaki bu arşivin silinme ihtimali vardır. 

 

Aynı zamanda somut bir şekilde elinde tuttuğun bir deftere bakarken yaşadığın hisleri dijital ortamdaki kayıtlarda yaşayamazsın. Kendi emeklerinle hazırladığın bir defterin hazzını, dijital ekranlarda bulamazsın. Bu sebeple scrapbooking duygusal derinliği de olan bir etkinliktir.

 


 

Scrapbooking Nasıl Yapılır? Hangi Malzemeler Kullanılır?

 

Scrapbooking ne demek sorusunun cevabını detaylı bir şekilde aktardıktan sonra bu hobinin nasıl icra edileceğinden de bahsetmek gerekir. Scrapbooking için kullanabileceğin malzemeleri temin ettikten sonra bu hobiyi icra edebilmek için herhangi bir kurala uymana gerek yok! 

 

Scrapbooking için uygun olan bir deftere anılarını ister resimlerle, ister yazılarla veya anısı olan muhtelif parçalarla kaydedebilirsin. Kaydetme işlemleri sırasında kronolojik bir sıralama yapabileceğin gibi sıralamayı tamamen kendine göre de belirleyebilirsin. Başta da söylediğimiz gibi, bu hobi tamamen senin özgürlük alanın! Sadece malzemeleri temin et ve gerisini hayal dünyanda canlandır. İşte başlıca scrapbook malzemeleri listesi:

 

  • Çizgisiz defter veya albüm

  • Süsleme için kullanılacak çeşitli motifler

  • Yapıştırıcı

  • Çift taraflı bant

  • Delgeç

  • Dağılmayan ve arka sayfaya geçmeyen renkli kalemler

  • Desenli ve renkli kağıtlar

  • Fotoğraflar

  • Zımba

  • Makas

  • Ataş

 

Scrapbooking seti olarak toplu halde de satın alabileceğin bu malzemeleri temin ettikten sonra kağıtların üzerine fotoğrafların dilediğin gibi yapıştırabilir, bu fotoğrafların anılarını kelimelerle ölümsüzleştirebilirsin. Hem fotoğraf hem de yazılarla dolu bir sayfa, geleceğe daha anlamlı bir hatıra bırakmanı sağlar. Üstelik bu deftere senden sonra çocukların veya torunların da baktığında yazılar sayesinde fotoğraflar daha da anlamlı bir hale gelir. 


Scrapbooking Setinde Bulunan Malzemeler

Dekupaj Tekniği Nedir? Nasıl Uygulanır?

 

Scrapbook hazırlarken kullanabileceğin bir teknik olan dekupaj; özel dekupaj kağıtlarındaki resimleri veya desenleri, dekupaj tutkalı ile herhangi bir yüzeye transfer etme işlemi olarak basit bir şekilde tanımlanabilir. 

 

Bu işlem için önceleri daha çok peçete kullanılmaktaydı ancak günümüzde peçetenin yerini pirinç dekupaj kağıtları aldı. Zira peçete, dayanıksız yapısı sebebiyle dekupaj işlemini yaparken yırtılma ve hava kabarcığı oluşturma gibi sorunları uygulayıcılara çok fazla yaşatmaktaydı. Pirinç dekupaj kağıtları uygulayıcıların işini büyük ölçüde kolaylaştırdı.

 

Dekupaj işleminin uygulama aşamalarına gelecek olursak kısaca aşağıdaki gibi özetlemek mümkündür:

 

  • Pirinç kağıtlarla uygulama yapmadan önce alttaki zemini açık bir renkle tek kat boyayıp ardından zımparalaman gerekir.

  • Zımparalama işleminde toz çıkacağı için sonrasında bu tozları temizlemelisin.

  • Dekupaj kağıdının boyutunu yapıştıracağın yüzeye göre ayarlamalısın.

  • Gerekirse kağıdın fazlalıklarını kesmelisin.

  • Yüzeye ve dekupaj kağıdının arkasına bir fırça yardımı ile aynı yöndeki hareketlerle hızlıca dekupaj tutkalı sürmelisin.

  • Bu işlemi hızlı yapmak önemlidir zira tutkalın kurumasına izin vermeden kağıdı yüzeye yapıştırmalısın.

  • Kâğıdın uç noktasından başlayarak düzgün şekilde kâğıdı fazla bastırmadan yapıştırmalısın.

  • Kağıdı zemine yapıştırdıktan sonra dekupaj rulosu ile hava kabarcıklarını yok edebilir, yapıştırma işlemini tamamlayabilirsin.

  • Dekupaj rulosu yoksa bunun yerine kuru bir kağıt peçete de kullanabilirsin.

  • Bu işlemden sonra bir süre beklemek gerekir.

  • Tutkal kuruyunca dekupaj kağıdının üzerine bir kat daha dekupaj tutkalı sürmelisin.

  • Üst kattaki tutkal da kuruduktan ve mümkünse 1 gün bekledikten sonra vernikleme işlemini de yapabilirsin.

 


Scrapbook Ne İşe Yarar?

 

Scrapbook öncelikle anılarınızı ölümsüzleştirmenizi sağlar. Bu fayda, scrapbooking adı verilen bu hobinin geçmişten günümüze kadar gelmesini sağlayan en önemli özelliktir. Bunun dışında scrapbooking yaparken yaratıcılığını keşfedebilir, yaratıcı düşünme becerilerini geliştirebilirsin. Aynı zamanda bu hobi ile uğraşırken çok keyifli vakitler geçirebilirsin.

Scrap Kağıdı Nedir?

 

Scrapbooking yapabilmek için bir tuval olarak düşünebileceğin scrap kağıdı, scrapbook yapabilmek için gerekli olan temel malzemedir. Zira tüm anılar, fotoğraflar, yazılar bu kağıtlar üzerine kaydedilir ve defter bu şekilde oluşturulur. 

 

Scrapbook kağıdı nedir sorusuna renkli, sedefli veya desenli kağıtlar cevap olarak verilebilir. Scrapbook yapmak için bu kağıtları kullandığında daha sonra bu kağıtları kurdelelerle birleştirerek defter formuna getirebilirsin ve böylelikle deftere yeni sayfalar eklemen çok daha kolay olur.

Dekupaj Hangi Yüzeylere Yapılır?

 

Dekupaj seramik, ahşap, cam, polyester, plastik, galvaniz, bazı kumaş ve deri türleri üzerine dekupaj tutkalı sayesinde uygulanabilir. Bu da dekupajı çeşitli alanlarda kullanabilmeyi sağlar. Ancak tüm bu yüzeylere uygulayabilmek için pirinç dekupaj kağıdı kullanmak gerekir. 

Dekupaj Kağıdı Nedir?

 

Dekupaj tekniğini icra ederken, dekupaj tutkalı yardımıyla yukarıda bahsettiğimiz çeşitli yüzeylere yapıştırılan dekoratif kağıtlara dekupaj kağıdı adı verilir. 

 

Dekupaj kağıtlarının çok çeşitli desenleri vardır ve el sanatlarını icra eden kişiler tarafından bu kağıtlar sıkça kullanılır. Aynı zamanda bu kağıtlar sadece dekupaj yapabilmek için özel olarak tasarlanmıştır ve yalnızca bu işlemlerde kullanılır.

Peçete Dekupaj Tekniği Nasıl Yapılır?

 

Peçete dekupaj tekniği sevdiğin veya senin için önemli bir anısı olan bir peçete desenini tutkal yardımıyla ahşap, cam veya metal zemine yapıştırma işlemi olarak tanımlanabilir. Peçete desenlerinin tutkal yardımıyla istenilen yüzeye yapıştırılması ile gerçekleştirilir. 

Scrapbooking ve Dekupaj Nasıl Birleştirilir?

 

Scrapbook hazırlarken kağıt üzerine, fotoğraf ve yazılara ek olarak çeşitli süslemeler de ekleyebileceğinden bahsetmiştik. Sanatsal bir teknik olan ve hobi alanında sıkça başvurulan dekupaj tekniği ile scrapbooking yaparken anı defterini süsleyebilir, defterini daha renkli ve dikkat çekici hale getirebilirsin. 

 

Scrapbooking Tekniği Hakkında Detaylı Bilgiler

 

 

İlgini Çekebilir:

Son Zamanların Gözdesi: Podcast Nasıl Yapılır?

Moda ve Kültür: Farklı Ülkelerin Stil Üzerindeki Etkileri

Her Occasion İçin Moda: Farklı Durumlar İçin Giyim Püf Noktaları

Bir Kadına Hediye Vermenin İncelikleri, Zarif İpuçları

Modası Geçmeyecek Tasarımlar: Vintage Ne Demek?

Etiketlendi: Faydalı Bilgiler