İnsanlar gezmeyi ve yeni yerler görmeyi hayal ederek günlerini geçirir. Bu hayal uğruna çalışıp birikim yapılır. İlk fırsatta görmek istenen yer için plan ve araştırmalar yapılır. Turizm sayesinde birçok kişi bulunduğu konumdan bambaşka bir konuma gider ve gelir. Bu seyahat döngüsü içinde insanlar hem bilinçli şekilde hem de farkında olmadan birçok şey öğrenir: Yepyeni yerlerin varlığı ve kültür  aktarımı!


Sanat Turizmi Ne Demek

 

Her ülkenin ve milletin işlediği sanat dalları birbirinden farklıdır. Milli unsurlarla işlenen bazı sanat dalları, turizm sayesinde tanıtılmaktadır. Bu noktada turizm ve sanatın bir arada olması akıllara gelir. Bu konuyu daha da açmak için buradayız. Sanat ve turizmin birleşmesi ne gibi faydalar sağlıyor? Sanat ve turizm nasıl birleşir? Soru işaretlerini giderip sanat turistlerinin merak ettiklerini yanıtlayalım.

 

 

Sanat Turizmi Nedir?

 

Sanat ve turizm, kültür mirasının kuşaktan kuşağa aktarılması adına önemli bir görev üstleniyor. Kişiler gezerken gezdiği yerlerde işlenen sanatları ve var olan  manevi mirasları da yerinde görüyor. Turizm sadece denize girmek ya da müze gezmek değil; aynı zamanda ülkelerin gelişmesine ve var olan sanat dallarının daha da duyulmasına yardımcı olan bir çalışmadır.

 
Sanat ve Turizmin Birleşmesi

Sanat ve Turizm Bir Arada: Keyifle Gezerken Öğrenin!

Otellerde Sanatsal Etkinliklere Önem Verilmeli

 

Turistlerin konaklamak için tercih ettiği otellerde sadece yemek ve barınma faaliyetleri yer almamalı. Sanat alanında akademik kariyer yapan uzmanların görüşlerine göre; otellerde sanatın canlı kalması için gerekli olan tüm ortam hazırlanmalı. Görsel ve işitsel sanat dallarıyla tanışan turistler, hem gezme hem de öğrenme alanında birçok yenilik kazanacak.

 

Otellerin etkinlik programları turizm ve sanat alanında eğitim almış kişilerce düzenlenirse; daha profesyonel bir çalışma yürütülebilir. Şöyle bir örnek verelim: Her yaş grubu için resim, müzik, heykel, enstrüman çalma gibi faaliyetler düzenlenebilir. Bu faaliyetler sayesinde turistler gelmiş olduğu konumda sanat alanında yeni bir sayfa açar ve yepyeni bilgiler öğrenerek sanat ve turizm sentezini yaşayabilir.

 

Otel koridorlarında yapılacak ufak dokunuşlar sayesinde turistler, görsel sanat  eserleriyle tanışabilir. Ünlü tablolar ve heykellerin görsel kopyası otel duvarlarında tanıtılarak kültürel aktarım yapılabilir. Sanat ve turizm, turizmin tam kalbinde otellerde her mevsim birleşmeye uygundur.

 


 

Sokak Sanatçılarına Destek Sağlanmalı

 

Cadde ve sokaklardaki kalabalık üzerine bir analiz yapıldığında, binlerce kişi binlerce farklı noktadan gelmiş olabilir. Kimisi tatil için gezerken kimisi de o bölgenin yerlisi olabilir. Sokak kültüründe turizmi görmek ve sanatla turizmi birleştirmek için sokağın kalbinde sanatını işleyenlere yol açılmalı. Peki, ama nasıl?

 

Sanat ve turizmi birleştirmek için sokakta kendi müziğini yapanlara destek olabilirsin. Bir köşede resim yapan ya da karikatür çizen sanatçıyı tebrik ederek ona moral verebilirsin. Bir grup gitar çalıp şarkı söylüyorsa; birkaç dakika da olsa şarkılarına eşlik ederek onların yalnız olmadığını gösterebilirsin. 


Sokak Sanatçısı Nedir?

Kalabalık Gruplara Edebi Sanat Etkinlikleri Yapılmalı

 

Edebiyatın bir sanat olduğunu ve edebi sanatların önemli olduğunu vurgulamak gerekir. Bu noktada sanat ve turizm nasıl birleştirilir merak edebilirsin. Edebi sanatları işlemek, tanıtmak, yaşamak için kalabalık gruplar için nasıl ki konser veriliyorsa okuma dinletileri de yapılabilir. Pek çok kişinin ihmal ettiği bir konuya değinelim ve görme engelli bireyler için edebi sanatların turizmle birleşmesi gerektiğini hatırlatalım.

 

Okuma geceleri, şiir günleri sanattan alınan zevki artırır ve her durum için topluluk üzerinde büyük etki bırakır. Turistler için yerel ve milli edebi eserlerin tanıtılması için aktiviteler yapılabilir. Turizm bölgelerinde edebi şahsiyetlerin isimleri, görselleri ve eserlerine odaklanarak tanıtımların yapılması sanat ve turizmi birleştirmek adına önemlidir.


Grup Halinde Sanat Etkinlikleri Yapmak

Kent Sanat Galerileri Çoğalmalı

 

Turistik bölgelere özellikle de yaz aylarında toplu taşıma araçlarıyla farklı milletlerden konuklar gelir. Bu konuklar, rehber eşliğinde şehir içinde geziye çıkar. Şehrin var olan kültür simgeleri tanıtılır, coğrafi unsurlar yerinde görülür. Hatta kentin yemekleri taze taze tam yerinde tadılır. Tüm bu desteklere ek olarak bir de kent sanat galerileri eklenebilir. Sanat galerisinde kenti ve bölgeyi temsil eden pek çok unsur yer alabilir.

 

Yörenin müziğinin fonda çaldığı, en çok işlenen sanat dallarının gösterildiği, sanat eserlerinin minyatür formda hatıra amaçlı satıldığı ve dileyenlere sanatın öğretildiği galeriler desteklenebilir. 

 

Nevşehir bölgesinde yapılan kırmızı topraklı seramik çalışmaları bu konuya örnek olabilir. Bölgeye gittiğinde, birçok çömlek atölyesinde yerel müzikler çalar. Bu atölyelerde çömlek ustaları dileyenlere çömlek yapımı anlatır ve bizzat gösterir. İşte sanatın ve turizmin birleştiğine bir örnek!


Kent Sanat Galerisi Nedir?

Turistik Geziler Sayesinde Mimari Sanat Tanıtılabilir

 

Kültürel boyut açısından çok önemli bir yeri olan mimari eserler, turizmin bir parçasıdır aslında. Turistik gezi amaçlı herhangi bir şehre ya da ülkeye gittiğini hayal et. Gittiğin konumda en meşhur yapıları görüp fotoğrafını çekmek isteyeceksin. Çünkü sana kalan ufak bir hatıra olacak. İşte bu yapılar, mimari sanatın bir eseri olarak insanlara hatıra kalıyor. Mimari sanatın turizmle birleşmesi için rehber öncülüğünde gezilmesi ve tanıtılması mühimdir.

 

Bazı yapıların bakımı ve personellerin ödemesi için giriş ücreti alınır. Alınan giriş ücreti, bölge ekonomisine destek olacağı gibi yapının uzun süre kontrollü şekilde korunmasını da sağlar. Turistik geziler sayesinde bölgenin mimari eserleri birçok kişinin hafızasında yer edinebilir. Sanat ve turizmin birleşmesine iyi bir örnek olabilir.


Turistik Geziler Yapmak

Yöresel Dükkan, Ürün ve Esnaflar Korunmalı

 

Turizm bölgesindeki küçük işletmecilerin canlı kalması için alışveriş yapılabilir. Alışverişin devamlılığı için ücretler alıcıyı da yormamalı. Bu alışverişin gerçekleştiği el işlemesi dükkanları, yerel lezzet büfeleri, çömlek ve fincan gibi seramik ürünlerin satıldığı mağazalar hem yapı bakımından hem de mali bakımdan korunmalı.

 

Turizmle yöresel unsurları birleştirmek için; hem yerli halk hem de turistler etkili iletişim kurabilir. Turizm amaçlı ziyaret edilen bölgeye has olan unsurlar dükkanlarda sergilendiğinde merak ve ilgi uyandıracaktır. Bu ilgi sonucunda alışveriş desteklenir ve bölge halkı sanatını işlemeye heves eder. Bu zincir kurulduğunda bölgede kültür turizmi de uzun süre canlı kalır.


Yöresel Ürün ve Esnaf Keşifleri

Ulaşım Ağı Güçlenmeli

 

Sanat ve turizmin birleşmesini desteklemek için her bölgede ulaşım ağının güçlenmesi gerekir. Antik bir bölgeye gitmek ve orada konaklamak için ulaşım imkanları yetersiz kalıyorsa; turistler açısından olumsuz bir başlangıç olur. Bu durumu pozitife çevirmek için şehir merkezlerinde ya da ulaşım noktalarında sanatın ve mimarinin yer aldığı bölgelere özel ulaşım destekleri sağlanmalı. 

 

Ulaşım konusunda sıkıntı yaşamadan turizm faaliyetlerini gerçekleştiren turistler, günden ve tatilinden memnun kalarak evine dönecektir. Bu destek sayesinde görsel sanat, işitsel sanat ve turizm bütünlük içinde olacaktır.


Kültür Gezilerinde Ulaşım Ağı

Türkiye’de Kültür Turizmi Yapılan Yerler Neresi?

 

Sanat ve turizmin birleştiği konumlardan biri de ülkemiz oluyor. Dünya ülkeleri de bu alanda adını duyurmaktadır. Türkiye’nin geçmişi çok eski dönemlere kadar uzandığı için birçok sanatsal faaliyet ve sanat eseri günümüze kadar canlı kalabilmiş. 

 

Türkiye’de sanatın turizmle buluştuğu sayısız nokta var. Kültür turizmine destek olan bu konumları listemizde görebilirsin. Belki de ilk tatil planında bu bölgelerden birine gitmek isteyebilirsin.

 

  • Tarihi Yarımada - İstanbul

  • İzmir - Efes Antik Kenti

  • Aspendos Tiyatrosu - Antalya

  • Çatalhöyük Neolitik Kenti - Konya

  • Zeugma Antik Kenti - Gaziantep

  • Göbeklitepe - Şanlıurfa

 

 

İlgini Çekebilir:

Her Occasion İçin Moda: Farklı Durumlar İçin Giyim Püf Noktaları

Moda ve Sanat: Outfitlerinize Sanatı Nasıl Dahil Edersiniz?

Sanat Terapisi: Sanatın Gücüyle Daha İyi Hissetmek ve İyileşmek Mümkün!

Göbeklitepe Hikayesi: Neden Son Dönemde Trend Oldu?

Karadeniz Kamp Alanları: Yeşilin 50 Tonu 9 Rota!