Hey sen, 3. nesil kahveciliğin kışkırtıcı dünyasına hoş geldin! Yüksek damaklara hitap eden nitelikli kahve anlayışının son trendi evde, ofiste taptaze kaliteli kahve yapabilmek. Gayet güzel, peki nasıl? Elbette kahve makineleri ile… Mutfağının özel köşesinde mini bir kahve dükkanı açmaya hazırsan ufak ufak kahve makinesi kullanımı hakkında araştırmaya yapmaya başladın demektir. O halde, seni hiç bekletmeden, en önemlisi de kahveleri soğutmadan kahve makineleri nasıl kullanılır sorunun yanıtlarına geçelim…


kahve makinesi kullanımı



Uzaktan eğitimiyle, evden çalışma sistemiyle, gel-al kahve fiyatlarının tavan yapmasıyla ve dahi pek çok diğer haklı sebebiyle yaşam alanında kahve yapabilmek son dönemin hobisinden ziyade neredeyse bir ‘ihtiyacı’ haline geldi. Türk kahvesinden espressoya; kapsül kahveden filtre kahve makinesine her bütçeye hitap edebilecek farklı kahve makinesi kullanmak fikri oldukça iştah açıcı. 

 

Günümüz yaşam rutinin stresi, artan sorumluluklar ve pandemiyle süregelen malum gidişat hepimizde ‘acil yardım’ gıdalarına rağbeti artırdı; elbette bizim bugünkü kahramanımız: O enfes kokusuyla adeta hipnotize eden zengin aromalı kahveleri pratikçe yapabilmemizi sağlayan kahve makinesi çeşitleri ve özellikleri oldu.

Ders çalışırken, proje yetiştirirken, hararetli bir toplantı sonrası veya boş zamanlarında ne zamandır ertelediğin o kitabı okurken ya da beklediğin dizinin yeni sezonunu izlerken hemen gidip birkaç dakika içinde kendi taze kahveni hazırlayabilmen için buradayız.

 

kahve makinesi nasıl kullanılır

 

Yüzyıllardır müdavimleri olsa da özellikle son birkaç yılda kahvenin günlük yaşamdaki yeri yadsınamaz bir biçim aldı. 2. nesil bol buluşmalı ve muhabbetli kahve dükkanlarının ardından 3. neslin yani kahve çekirdeklerinin büyülü ve haz dolu dünyasına hiç dışarı çıkmadan kendi evinde giriş yapmaya hazır mısın? 

 

Dilersen şimdi gel birlikte kahve makinesi kullanmanın kolay yolları ve zaman kazandıran püf noktaları listesine geçelim:

 

 

Ev Tipi Kahve Makinelerinde Nasıl Kahve Yapılır?

 

Filtre Kahve Makinesi

 

  • 3. nesil kahve meraklılarının en pratik yardımcılarından biri şüphesiz filtre kahve makinesi. 

  • Kullanımı diğer çok özellikli kahve makinelerine oranla çok daha pratik olan filtre kahve makinesinde kahve yapmak, aradığın lezzeti kolay yoldan elde edebilmeni sağlayacaktır. 

  • Ayrıca temizlemesi de hızlı ve mutfakta da çok fazla yer kaplayan bir ürün değil.

  • Temel mantığı kahve çekirdeklerinin veya öğütülmüş kahvenin özel bir filtreden süzülerek hazırlanmasıdır. 

  • Satışı bulunan filtre kahve makinelerinin çoğunda öğütülmüş kahve kullanılırken bazılarının kahve öğütme özelliği de bulunmaktadır. 

  • Klasik olarak kahve filtre bölümü ve su haznesinden oluşan filtre kahve makinelerinin fiyatı oranında daha fazla özellikler barındıran çeşitleri de vardır.

  • Filtre kahve makinesinde kullanıma uygun derecede öğütülmüş kahve ve filtre kağıdı edinmen gerektiğini hatırlatalım.

  • Şimdi en klasik ve yaygın filtre kahve makinesini baz alarak filtre kahve makinesi ile kahve yapma adımlarına geçelim.


filtre kahve makinesi



Filtre Kahve Makinesi Nasıl Kullanılır?

 

  1. İzlemen gereken ilk adım su haznesine içme suyu doldurmak. İçeceğin ortalama kahve fincanı miktarı kadar su koyabilirsin.

  2. İkinci adım filtreyi yerleştirmek. Filtre kahve makinesinin kahve bölümüne tek kullanımlık kağıt filtreyi düzgünce yerleştir.

  3. Üçüncü adımda kahveyi filtre kağıdına eklemelisin. Kaç fincan içeceğine göre bu ölçüyü kendin ayarlayabilirsin.

  4. Çalıştırma düğmesine basın ve kahveniz dakikalar içinde hazır!

  5. Ek olarak, eğer makinenin saat ayarı var ise gün içinde en çok kahve içtiğin saati belirleyip ayarlama yapabilirsin.

 

Temizlik İpucu: Her kullanımda az önce yerleştirdiğiniz filtreyi değiştirmeni tavsiye ederiz. Ayrıca içme suyu kullanman kahve makinesinde kireç birikimini önleyecek ve kullanım ömrünü uzatacaktır.


filtre kahve makinesi nasıl kullanılır



Türk Kahvesi Makinesi

 

  • Anlı şanlı, zengin aromalı hiçbiri yokken o vardı: Türk kahvesi! Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın Viyana kapılarına değin yanında götürdüğü, yeryüzünde 40 yıllık hatır bırakabilecek güçteki nadir güzelliklerden Türk kahvesi, hangi evde pişmez?

  • Her ne kadar özel bakır cezvede, közde veya özel kumunda ağır ateşte pişeni makbul olsa da modern alışkanlıkların ürünü Türk kahvesi makineleri, şipşak kahve molalarının kurtarıcısı; bu bir gerçek. 

  • Özel satıcısından mahalle marketine neredeyse yürüme mesafesinden kolayca satın alabileceğin Türk kahvesi paketlerini hemen hemen her bütçeye uyabilen Türk kahvesi makinesi ile nefis bir fincana çevirebilirsin.

  • Ayrıca hemen ekleyelim, Türk kahvesi, telvesiyle servis edilen tek kahvedir.

  • Peki, Türk kahvesi makinesi ile kahve nasıl yapılır? İşte yanıtı:


türk kahvesi makinesi nasıl kullanılır



Türk Kahvesi Makinesi Nasıl Kullanılır?

 

Türk kahvesi makineleri su hazneli ve su haznesiz olmak üzere 2 farklı gruba ayrılır:

 

  • Eğer satın aldığın makinede su haznesi yok ise içeceğin fincan miktarı kadar su eklemen gerekir.

  • Eğer makine su hazneli ise hazneyi maksimum seviyede doldurup bitene kadar su eklemeden kullanabilirsin. Örneğin Arçelik Telve, en popüler su hazneli Türk kahvesi makinelerindendir.

 

Yapılışı:

 

  1. Kaç fincan kahve hazırlayacağına bağlı olarak cezvenin içerisine 1 silme tatlı kaşığı kadar kahve eklemelisin.

  2. Sade, orta veya şekerli Türk kahvesi için şeker ölçüsünü ayarlayarak şeker ilave etmelisin.

  3. Su haznesi olmayan Türk kahvesi makinelerinde kahve yapmak için içilecek kahve miktarı kadar fincandan su eklemelisin.

  4. Eğer şekerli veya orta şekerli kahve yapıyorsan hafifçe şekerin erimesi için karıştırabilirsin.

  5. Şimdi düğmeye bas ve kahvenin hazır olmasını bekle, afiyet olsun!

  6. Metal kaşıkları cezvenin tabanına sertçe değdirmemelisin; bu kahveye metal bir tat verecek hem de cezvenin kullanım ömrünü azaltacaktır.

 

Temizlik İpucu: Elektronik cihazlarda bolca su kullanmak tahmin edeceğin üzere tehlikeli. Nemli bir peçete veya bez, süngerle makinenin içini her kullanım sonrası nazikçe silmen yeterli. Bu tür makinelerin ekipmanları bulaşık makinesinde yıkanmamalıdır.

 

türk kahvesi makinesi kullanımı

 

Espresso Kahve Makinesi

 

  • İtalyan kahve kültürünün mihenk taşlarından bir çeşit hızlı kahve espresso! 

  • Yoğun aroması ve çabuk içimiyle adeta canlandırma bombası espresso kahve; hem tek başına shot, doppio olarak hem de americano, mocha, latte, macchiato, cappuccino gibi espresso bazlı kahvelerin baş kahramanıdır. 

  • Türk kahvesi kadar ince olmasa da neredeyse pudra şekeri kıvamında ince öğütülür. Üzerinde açık renk ince bir köpük oluşur.

  • Zengin aroması ve acımtırak lezzetiyle diğer kahveler için baz oluşturan espresso, evde hazırlanmak istendiğinde en verimli sonuçlar espresso makinesi ile kahve yapımı sayesinde gerçekleşir.

  • Espresso kahve makinesi satın aldığında yapabileceklerinin sınırı yok; o halde ev tipi espresso makinelerinin kullanımına dair ipuçlarına geçelim:

     

 

     

    espresso makinesi kullanımı

     

    Espresso Kahve Makinesi Nasıl Kullanılır?

     

    1. İlk etapta en lezzetli sonuçlar için kavrulmuş özel kahve çekirdekleri kullanmalı ve eğer ekipman var ise içilecek kahve miktarı kadar evde taze kahve öğütmeniz gerekir.

    2. İkinci adımda fincan başına 8 ila 9 gram arasında kahve espresso için uygun çekilmiş kahve tozuna ihtiyacın var. Espresso kahve için 1 veya 2 numaralı öğütme biçimi uygundur.

    3. Üçüncü adım olarak çekilmiş kahveyi orijinal adıyla porta filtre Türkçe karşılığı ile ‘kaşık’ adı verilen aparata ekleyerek tamper adı verilen düzleme aparatıyla 9 bar basınç - 15 kg uygulamalısın.

    4. Bu basıncı uygulamaktaki amaç kahve ve filtre arasındaki hava boşluklarını kapatarak zengin bir aroma sağlamaktır.

    5. Bu aşamada kaşığa kahveyi koymadan önce aparatın kuru ve temiz olmasına dikkat etmelisin.

    6. Kahve pişirme ısısı 90 ila 95 derece arasında olmalıdır.

    7. Kullanılacak suyun 30-34 ml seviyesini geçmemek gerekir.

    8. Kaşığı gruba (su başlığı) yerleştirmeden önce 2 saniye kadar bir miktar su verip grup başlıklarının temizlenmesini sağlamalı; ardından temiz bir bezle bu başlıkları silmelisin.

    9. Bunu yapman haznedeki suyun ısısının yükselmesi ve stabil olması için de önemlidir.

    10. Daha sonra yani kaşığı taktıktan sonra ısı düğmesine basıp fincanı yerleştirdikten sonra hazır olmasını bekleyebilirsin.

    11. Kahve 24 ila 25 saniye boyunca fincana akacaktır. Süre sonunda fincanda 30 ml kadar espresso kahve bulunacaktır.

    12.  Bu oran klasik bir espresso kahve fincanının hemen hemen yarısı kadardır.

    13.  Espresson hazır, afiyet olsun!

     

    Not: Eğer espresso bazlı diğer kahvelerden yapacaksan buhar kolu diğer adı cappucinator yardımıyla süt ısıtıp köpürtebilir ve espressoya ilave edebilirsin.

     

    Kaynak: Şerif Başaran (Kahve Uzmanı ve Eğitmeni)

     

    Temizlik İpucu: Espresso makinesinin grup başlıkları, kaşığı, buhar kolu gibi çeşitli aparatları temiz bir bezle her kullanım öncesi ve sonrası temizlenip kurutulmalıdır.


    espresso kahve makinesi nasıl kullanılır

     

    Kapsül Kahve Makinesi 

     

    • Kapsül kahveler, gün içinde iyi bir kahve içmek istediğin her an hızlıca hazırlayabileceğin pratik bir imkan sunar.

    • Kapsül kahvelerin ve keza kapsül kahve makinelerinin kullanımındaki artış hem pratik hem de lezzetli olmasından kaynaklanıyor.

    • Üstelik kapsül kahve makinesi birkaç denemeden sonra hatta belki de ilk seferden itibaren neredeyse herkesin kolayca kullanabileceği şekilde tasarlanmıştır.

    • Son dönemde tüketimdeki artış nedeniyle sayısız kapsül kahve markası ve çeşidi piyasada mevcut. Bu nedenle damak tadına en uygun olanı ister ön araştırma ile ister deneme yanılma yoluyla seçip kahveleri satın alabilirsin.

    • Kapsül kahvelerdeki temel mantık kahve aromasını uzun süre taze tutabilmekdir; kapsül içindeki sıkıştırılmış 6-9 gramlık toz kahve sen kullanana dek üretimdeki tazeliğinde ve aromasında ortalama 9-10 ay kalacaktır.

    • Kapsül kahveler tek kullanımlıktır. Her kullanımda farklı kapsül kullanman gerekir.

    • Peki, özel içim deneyimi ve keyifli tatlar için kapsül kahve makinesinde kahve yapımı ipuçları nelerdir? İşte yanıtı!