Koronavirüs salgını nedeniyle hayatımıza giren kısıtlamalar, birçok insanın harcamalarında ve alışveriş alışkanlıklarında da değişiklikler olmasına neden oldu. Özellikle keyfi olarak nitelendirilebilecek alışveriş planları bir süreliğine rafa kaldırıldı. Hatta evde uzun süre vakit geçirmek, birçok insanın gardırobunu elden geçirmesine fırsat tanıdı.

Peki, hazır aciliyeti olmayan ihtiyaçlarımız ve alışveriş planlarımız bir süreliğine geri plandayken mevcut aksesuarlarına daha iyi bakmaya ve onların ömrünü uzatmaya ne dersin?

 

Çantanı uzun süre sağlam tutmak için rehber

Çantalar, doğru ve özenli şekilde kullanıldığında oldukça uzun ömürlü olabilir. Sen de aşağıda yer alan önerilere göz gezdirerek çantalarını temizlemek ve saklamakla ilgili birçok ipucunu kolaylıkla hayata geçirebilirsin!

 

1. Çantanın Şeklini Korumaya Özen Göster

Yeni bir çanta aldığında içinin kâğıt ya da gazete parçalarıyla doldurulmuş olduğunu fark ettin mi? Birçok çantayı muhafaza etmek için kullanılan bu yöntem, çantaların formunu korumak ve onları daha dayanıklı hale getirmek için uygulanır. Elbette sıklıkla kullandığın çantaların içine her günün sonunda kâğıt doldurmana gerek yok. Fakat dilersen çantanın içine rahatlıkla yerleştirebileceğin bir karton ya da mukavva parçası kesebilir veya hazır form koruyucuları kullanabilirsin.

Özellikle birkaç ayda bir kullandığın çantalarını bu şekilde saklarsan, dolapta ya da vestiyerde deforme olmalarını önleyebilirsin. 

 

çantalarına yer aç

2. Çantalarına Yer Aç

Evinde ve dolaplarında yer tasarrufu yapmak elbette çok önemli. Fakat farklı boyut ve kumaşlarla hazırlanan çantalarını sıkışık ya da üst üste sakladığında, şekillerini uzun süre koruman da zorlaşır. Alan tasarrufu yapmaya devam etmek için, çantalarını kumaşlarını göz önünde bulundurarak gruplandırabilirsin. Örneğin bez ya da portföy çantalarını düzgünce katlayarak çekmecelerine koyabilir; sırt çantalarını ve deri çantaları elbise askılığında muhafaza edebilirsin. Çantalarına yeterli alan ayırmak, dolaplarının ve askılarının da çok daha güzel görünmesini sağlar. Hazırlanırken seçim yapmanın çok daha hızlı ve pratik olacağından da emin olabilirsin!

çantanı nasıl temizlemelisin

3. Çantanı Nasıl Temizlemelisin?

İstisnasız tüm çantaların görünümünü ve dayanıklılığını korumak için, onları doğru ve düzenli bir şekilde temizlemelisin. Fakat elbette tüm çantalar çamaşır makinesine atılmaya ya da elde yıkanmaya uygun değil. Bu noktada, yine çantalarını kumaşlarına göre gruplandırmak sana oldukça zaman kazandırır.

  • Hasır çantalarını su ve kimyasallarla temas ettirmemen büyük önem taşır. Çünkü bu şekilde küflenebilir ya da yıpranabilir. Hasır çantalarını düzenli olarak nemli bir bezle silmen yeterlidir.
  • Süet ve rugan çantalar, doğru kullanıldıklarında oldukça sağlam aksesuarlardır. Fakat birçok kullanıcı, süet ve rugan çantalarını yanlış kullandığı ve temizlediği için kısa vadede yıpranmalarla karşılaşır. Bu tip çantaları yalnızca nemli bir bezle silmeli ve daha sonra hemen kurulamalısın. Süet çantaların nasıl temizleneceği ile ilgili süet çanta temizleme önerileri ile ilgili içeriğimize göz atmanı öneriyoruz. 
  • Rugan çantalarında bir leke oluştuğunu gözlemlersen, çantanın yüzeyini eski parlak görünümüne kavuşturmak için beze birkaç damla limon sıkabilirsin.
  • Süet çantan lekelendiğinde ise temizlik işlemine geçmek için mutlaka lekenin kurumasını beklemelisin. Aksi takdirde lekenin kumaşa iyice yayılmasına neden olabilirsin. 
  • Nemli bir bezle silme ve kurulama işlemi, deri çantaların için de uygun bir yöntem. Ancak deri çantaların ömrünü uzatmak için genellikle doğal kaynaklı yağlarla ve düzenli aralıklarla bakım yapılması tavsiye edilir. Deri çantalarını temizlerken özenle davranman önemli. Deri çantalar nasıl temizlenir konusunda aklına gelebilecek soruları senin için hazırladığımız içeriğimizde bulabilirsin.
  • Bez çantalarını çamaşır makinesinde ya da elde yıkayabilirsin. Fakat bu esnada ağır kimyasal içerikli deterjanlardan ve çamaşır suyu gibi bileşenlerden uzak durmalısın.
  • Çamaşır makinesini tercih ediyorsan, makinenin sıcaklık ayarının ortalama bir düzeyde olduğuna da dikkat etmelisin.
  • Özellikle beyaz deri çantalar leke tutma açısından daha dayanıksızdır. Beyaz çanta nasıl temizlenir sorusunun cevabı için hazırladığımız detaylı içeriği inceleyebilirsin.

4. Çantalarını Uzun Süre Askıda Tutma

Yorgun bir günün ardından eve geldiğinde çantanı vestiyere asmak oldukça hızlı ve pratik bir çözüm. Fakat çok sık kullanmadığın çantalarını askıya asmak, esasen çantanın dayanıklılığı açısından hiç de doğru bir tercih değil. Uzun süre boyunca aynı pozisyonda askıda kalan çantalarının kayışları, zaman içinde esneyebilir ya da yıpranabilir. Üstelik çantanın askıyla temas eden yüzeylerinde aşınmalarla da karşı karşıya kalabilirsin. 

Çantalarını Kimyasal Ürünlere Karşı Koru

5. Çantalarını Kimyasal İçeren Ürünlere Karşı Koru

Çantanda dilediğin her şeyi taşıyabilirsin. Fakat kimyasal bileşenler içeren ürünleri çantana koyduğunda, biraz daha dikkatli olmanda fayda var. Deodorant, çeşitli makyaj malzemeleri, krem ve parfüm gibi birçok ürün, ezkaza çantana döküldüğünde çantanın kumaşına büyük ölçüde zarar verebilir. Kozmetik ürünlerini çantanda taşırken öncelikle ürünleri kilitli poşetlere yerleştirebilir ya da kapaklı kutulardan yardım alabilirsin. 

Küçük Hasarları Önemse

6. Küçük Hasarları Önemse

Çantaların büyük çoğunluğunun iç kısmında dayanıklı bir astar kumaşı bulunur. Özellikle uzun süredir kullandığın çantalarının astarında delik ya da yırtıklar oluşabilir. Bu deformasyon çantanın görünümünde bir sorun oluşturmasa da, çantanın sağlamlığı ve kullanım ömrü açısından büyük önem taşır. Bu nedenle çantalarının astarlarını aralıklı olarak kontrol edebilir, bir yırtık ya da delik görürsen en kısa sürede hasarı onarabilirsin. 

Gelelim diğer hasarlara! Özellikle deri ya da süet çantaların dış yüzeylerinde yanlış kullanım nedeniyle zaman içinde çeşitli çatlaklar ya da çizikler oluşabilir. Bu çatlakları ve çizikleri uygun bakım yağları ya da losyonları kullanarak daha görünmez kılabilir veya doğrudan onarabilirsin. Küçük hasarları ciddiye aldığın takdirde çantalarının kullanım ömrünü uzatacağından emin olabilirsin. 

 

Yağmurlu Günlere Dikkat Et

7. Yağmurlu Günlere Dikkat Et

Yağmurlu bir günde sokakta yürürken şemsiye kullansan da çantanı suya maruz kalmaktan tamamen korumakta zorlanabilirsin. Böyle günlerin sonunda çantanı doğru yöntemlerle kurutmaya özen göstermelisin. Örneğin başta rugan ve süet ürünler olmak üzere birçok çantanın fön makinesiyle kurutulması son derece yanlış. Deri, süet ve rugan çantalarını asla kaloriferin üzerinde kurutmamalı, fön makinesine maruz bırakmamalısın. Çünkü bir anda yüksek ısıya maruz kalan çantalarının yüzeyinde ciddi deformasyonlar oluşabilir.

Peki yağmurdan ya da başka bir nedenden ıslanan çantalarını nasıl kurutabilirsin? Bunun için en doğru yöntem, çantalarının üzerindeki ıslaklığı kuru bir bezle mümkün olduğunca sildikten sonra çantanı kurumaya bırakmaktır. Ancak elbette bu esnada çantanı tamamen kurumadan dolaba kaldırmamaya ya da sıkışık bir şekilde bırakmamaya özen göstermelisin. 

 

Çantalarını Güneş Işığından Koru

8. Çantalarını Güneş Işığından Koru

Deri çantaların için dikkat etmen gereken bir tehlike daha var: Güneş ışığı! Elbette gün içinde yanında taşıdığın çantanın güneş ışınlarına maruz kalmasında bir sakınca yok. Fakat deri çantalarını uzun süre boyunca yakıcı güneş ışınlarıyla temas edebilecekleri alanlardan uzak tutmalısın. Aksi takdirde çantanın renginin solması ya da yüzeyinde deformasyonlar oluşması riskiyle karşı karşıya kalabilirsin.

Deri çantalarını neme ve güneşe maruz kalmayacak alanlarda muhafaza etmen en doğrusu.

Kuru Temizleme Yardımı Al

9. Kuru Temizleme Yardımı Al

Elbette içinde bulunduğumuz salgın döneminde çantalarını kuru temizlemeye vermenin hiçbir aciliyeti yok. Fakat yaşantımız normale döndüğünde, nasıl temizleneceğini bilmediğin ya da temizlemekte zorlandığın çantalarını kuru temizlemeye götürmek pratik ve kolay bir çözüm olabilir. Böylelikle farklı kumaşlardan yapılan çantalarını en uygun koşullarda temizleyebilir, onların kullanım ömrünü uzatabilirsin.

 

Kaliteli ve Uzun Ömürlü Çantaları Tercih Et

10. Kaliteli ve Uzun Ömürlü Çantaları Tercih Et

Son olarak, seçtiğin çantaların kullanım ömrünün ve dayanıklılığının o ürünlerin kumaşlarına, tasarımlarına ve işçiliğine bağlı olduğunu unutmamalısın. Kaliteli ve dayanıklı malzemeler kullanılarak üretilen çantalar, seni kolay kolay yarı yolda bırakmaz.

eçanta'da birbirinden şık, kullanışlı ve kaliteli çanta modellerini bulabilir; tarzına en uygun olan ürünlere en kısa sürede kavuşabilirsin!

Etiketlendi: Faydalı Bilgiler