Bebekler için ayakkabı seçimi, her aileyi düşündüren bir konudur. Çünkü yetişkinlere  göre daha esnek ve yumuşak yapıda olan bebek ayakları, yanlış bir ayakkabı seçimi nedeniyle sağlık açısından zarar görebilir. İlk adımlarını atmaya başlamadan ayakkabı tercihi yapmak isteyen aileler, bebeğin ayak numarasına uygun bir ürün almalıdır. Parmaklarının, topuk bölgesinin ve ayak tabanının pek çok bakımdan rahat edeceği bebek ayakkabıları, doğru bilgilerle seçilir. Bu bilgileri, anne ve babalara sunmak için buradayız.




Bebeklerin ayak sağlığı ve ayakkabı seçimi neden bu kadar önemlidir diye düşünebilirsiniz sevgili anne ve babalar. Yaşamın ilk 4 yılında, bebeklerin ayak yapısı kıkırdaklı yapıya sahip olur. 4 sene sonunda kıkırdaklar daha da sertleşir ve ayak kemiğine dönüşür. Bu ilk 4 sene içinde ayağı yoran, sıkıştıran, rahat olmayan ayakkabılar nedeniyle bebeklerin ayak yapısında istenmeyen değişimler meydana gelebilir. İçe basma davranışı, gerilmiş parmaklar ve tırnak sorunları yanlış ayakkabı seçimi nedeniyle yaşanabilir. Bu nedenle ailelerin, bebekleri için doğru ve konforlu ayakkabıları seçmesi önemlidir.

Topuk ile en uzun parmak arasındaki ölçüm, bebeklerin ayak numarasını verir. Peki, bebek ayakkabı numarası nasıl hesaplanır merak ediyor musunuz? Hesaplarken hangi araç kullanılır? Çıkan sonuca göre bebek ayakkabı numaraları neyi ifade eder? Anne ve babaların aklında soru işaretine neden olan bu konuları satırlarımızda açıkladık. İlk adımlarını atacak olan miniklerin sağlıklı ve emin adımlar atmasında bizim de payımız olsun istedik. Yaşa göre bebek ayakkabı numaraları ve ayakkabı seçiminde dikkat etmeniz gerekenleri öğrenmek için; yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

Öncelikle, İlk Ayakkabı Ne Zaman Alınır?

 

Anne ve babalar, bebeklerinin kıyafetlerini hazırlarken kıyafete uyum sağlayan ayakkabıları da kullanmak ister. Bu heyecanın çok doğal bir durum olduğunu belirterek uzmanların ailelere önerdiği bir bilgiden bahsetmemiz gerek. Bebekler, 8. ayını doldurduğu süreden sonra adım atmak ister. Bu aydan sonra ayak tabanının yere değmesi, herhangi bir nesne ile uyaranların engellenmemesi önerilir.

 

Ev ortamında, bahçede, düz zeminlerde mümkünse çıplak ayakla adım denemeleri yapılmalıdır. Şayet kalabalık ve evin dışındaki bir ortamda ayakkabı giydirme durumu söz konusuysa; tabanı ince, hafif ve çorap tarzındaki ayakkabıların kullanılması tavsiye edilmektedir.

 

Bebeklere alınacak ilk ayakkabılar, destekli yürüme denemelerinin olduğu dönemde temin edilebilir. 8-9 ayını dolduran bebeklere hafif ve ayağı yormayan ayakkabılar giydirilebilir. Çok uzun süre ayakta durması önerilmez. Sık sık ayağın hava alması ve uyaranlara temas etmesi duyusal açıdan önemli olduğundan ortalama 1.5 yaş sonrasında ayakkabı giyme sıklığı artabilir.

 

İlk adım ayakkabısı seçimi, bebeği yormayacak türden olmalıdır. Giyimi kolay, parmakların ayakkabı içinde konforlu olduğu modeller tercih edilmelidir. Güven ve rahatlığı bir arada sunan ilk adım ayakkabıları incelenebilir. 


ayakkabı seçimi

Bebek Ayak Ölçüsü Nasıl Hesaplanır?

 

Kız ve erkek bebeklerin, ayak yapısı birbirinden farklıdır. Özellikle de bebeklik döneminden çocukluk dönemine geçiş sürecinde her çocuğun ayak numarası aynı ayda olsa da farklı olabilir. Kilo, genetik faktörler ve parmakların uzunluğu ayak numarasının farklı olmasında etkendir. Aileler bebek ayak ölçüleri hesaplarken öncelikle mezura kullanabilir. Mezura yardımıyla topuk ile en uzun parmak arasındaki mesafe hesaplanır.

 

Çıkan sonuç not edilir. Bu ölçüm, bebek ayakkabılarında dikkat çeken “cm” bilgilerine denk gelecek şekilde numaralanır. Ayakkabı üreticileri, bebekler için tasarladığı ayakkabıların etiketlerine hem numarayı hem de ayak uzunluk ölçüsünü ekler. Bu değerler sayesinde anne ve babalar bebeği için en rahat ayakkabıyı kolayca seçer.


Yaşa Göre Bebek Ayak Numaraları

 

Bebeklerin ayak numaraları, yaşa göre ortalama değerlerde ölçülmektedir. Bu değerleri satırlara ekledik. Anne ve babalar, ayakkabı seçiminde zorlanmamak için verilen rakamları dikkate alabilir. İşte yaşa göre ayakkabı numarası bilgileri:

 

  • 0 ile 6 aylık bebekler: 11 cm - 17 ve 18 numara 

  • 6 ile 12 aylık bebekler: 12 cm - 12 cm, ayak numarası 19 ve 20

  • 12 ile 18 aylık bebekler: 14 cm - ayak numarası 21 ve 22

  • 18 ile 27 aylık bebekler: 15 cm - ayak numarası 23 ve 24

  • 2 ile 3 yaş arasındaki bebekler: 16,5 cm - ayak numarası 27-28 olabiliyor.


ayakkabı seçimi

Bebek Ayakkabıları Nasıl Olmalıdır?

 

Kız ve erkek bebek ayak numarası her ayda aynı olmamaktadır. Aya göre gelişen bebeklerin, ayak yapısı da şekillenecektir. Günden güne büyüyen ve kemik dokusuna doğru yaklaşan kıkırdaklı ayaklar, ayakkabı içinde rahat etmek isteyecektir. Bunun için; bebek ayakkabı ölçüleri ile uyumlu seçimler yapılmalıdır. Bebek ayakkabılarını incelerken ve bebeklere ayakkabı seçerken şu özellikler dikkate alınmalıdır:

 

  • Bebeklerin giyeceği ayakkabı, ayakları sıkmamalıdır ve çok büyük de olmamalıdır. Tam numara tercih edilmelidir.

  • Tabanının kalın olması önerilmez. Özellikle de ilk adımlar için seçilecek ayakkabının, tabana basma hissini vermesi gerekir.

  • Kaymaya neden olacak tabanlı ayakkabılarda ailelerin uzak durması önerilir. Tırtıklı ayakkabılar, güvenli taban olduğu için tercih edilebilir.

  • İlk 2 sene esnek ve yumuşak ayakkabıların tercih edilmesi önerilir. 2 ile 4 yaş arasında günlük kullanıma uygun modeller tercih edilebilir.

  • Parmakların ayakkabı içinde sıkışmaması da önemlidir. Kasılan ve sıkışan parmaklar, yürümeye engel olabilir.

  • Mevsime uygun ayakkabılar seçilmelidir. Özellikle de yaz sıcaklarında hava alabilen modellerin bebekler için daha sağlıklı olduğu vurgulanır.

  • Örnek verecek olursak; 6 aylık bebek ayakkabı numarası ortalama 17 numaradır. Bu dönemdeki bebeğin daha büyük ayakkabı giymesi sağlık açısından risklidir. Bu nedenle 17-18 numara ayakkabı seçilmelidir.


ayakkabı seçimi

Bebek Ayak Sağlığı Nasıl Korunmalıdır?

 

Bebeklerin ayak sağlığının korunması için öncelikle hekim kontrolü önerilir. Bacak yapısında ve ayak tabanında sağlık açısından sorun olmaması için düzenli olarak doktor görebilir. Ayakkabı seçimi de ayak sağlığını korur. Sağlıklı ve doğru adımların atılması için aya uygun ayakkabı giyilmesi tavsiye edilir. Ayrıca; ilk 2 sene boyunca zeminle ayağın teması gerekir. Duyusal açıdan güçlenmesi, tabanın zeminleri tanıması ve ayakta durma kabiliyetinin gelişmesi için ayakkabı kullanımı önerilmez.

 

Erkek ve kız bebeklerin mümkünse çıplak ayakla her türlü zemine basması önerilir. Doğru ayakkabı alarak da ayak sağlığı korunabilir. Anne ve babalar, 2 yaş bebek ayak numarası için 22- 24 numara ayakkabı seçerek ve diğer aylar için de en yakın numarayı seçerek çocuklarının ayak sağlığını korumuş olur.


Ne Kadar Sıklıkla Bebek Ayakkabısı Yenilenir? 

 

Bebekler hızlı gelişim gösterirler. Özellikle de kilo ve boy uzaması ile bu gelişim dikkat çeker. Bebekler için her ay yeni bir ayakkabı alınmasa da birkaç aylık süre ile ayakkabıların yenilenmesi gerekir. Yaz ve kış mevsimi arasında epeyce süre olduğundan aynı ayakkabı numarası, her mevsimde kullanılmayabilir.

 

Anne ve babalar, ayakkabı alışverişi yapmadan önce bebeklerin ayaklarını ölçmelidir. En son kullanılan ayak numarasından farklı bir ölçüm çıkıyorsa; mutlaka yeni numara ile adım atmaya devam edilmelidir. Dar gelen ve sıkan ayakkabılar, yürüme bozukluğuna neden olabilir.

 

 

İlginizi çekebilir: 

 

Bebek Bakım Çantası Nasıl Seçilir?

Beslenme Çantası Nasıl Hazırlanır?

Yeni Doğum Yapan Anne İçin En İyi 8 Hediye

Beslenme Çantası Seçerken 4 Önemli Madde

Doğum Hastane Çantası Hazırlığı ve Hamilelikte Corona Virüs

Etiketlendi: Faydalı Bilgiler