Ne varsa eskilerin ürünlerinde var der büyükler. Bu sözü doğrulayan bir moda akımından bahsetmek için geldik. Vintage adı verilen moda akımı, eskiye ait olan tasarım çizgilerini yeniden gün yüzüne çıkarıyor. Vaktinde döneme damga vuran tasarımlar, en trend renkler ve desenler şu sıralar oldukça popüler. İşte vintage, bu popülerliği uzun soluklu kılmak için moda dünyasında adından söz ettiriyor.

 

Vintage Ne Demek?

Vintage, sadece moda dünyasında değil aynı zamanda mobilya, dekorasyon, ev ürünlerinde de çok gündemde. Eskiye ait olan beğeniler ve zevklerin yeniden hatırlanması, hatta seneler öncesinde kullanılan eşyaların şu an kullanılması vintage modasını hayatımızın her alanında yaşamamıza yardım ediyor. Kimine göre vintage tarz büyüklerimizin dolaplarında saklanmış, kullanılmayı bekleyen eşyalar olsa da günümüzde bu terim geniş paragraflarla açıklanabiliyor.

Kadın ve erkeklerin merakla beklediği vintage ne demek sorusuna yanıt bulacağın bu yazımız, sana bambaşka bir bakış açısını hatırlatacak. Elde olanın değerini bilme, eskiye ait hatıraları yaşatma, anılara saygı duyma gibi birçok hissi aynı anda yaşamanı sağlayan vintage modası artık birçok kişinin tarzına ve dolabına dokunabiliyor. Bakalım, “Vintage” kelimesinin ardında neler varmış?

 

Vintage Moda Akımı

Vintage Ne Demek?

 

Kelime anlamı bakımından bu terimi değerlendirecek olursak; vintage nedir sorusu için 1920 ile 1980 seneleri arasında kullanılan kıyafet, eşya, mobilyalara günümüzde verilen bir isim olduğunu açıklayabiliriz. O dönemlerde kullanılan birçok eşya vintage değildi ancak seneler sonrasında geçmişin izlerini taşıdığı için vintage olarak ifade edilmektedir. Vintage ürünler, gerçekten eskimiş ürünlerdir. Günümüzde fabrikada eski desenlerle işlenen eşyalar vintage değildir.

 

Alkol yapımında kullanılan vintage kelimesi, genellikle bağbozumu dönemlerinde dillerden düşmez. Şimdilerde bu kelime moda alanında sıkça kullanılır oldu. Eskinin izlerini taşıyan, döneme damga vuran ürünleri son yıllarda kullanmak vintage modasını popüler hale getirdi. Vintage kelimesi, Fransızca kökenli bir sözcük olarak dilimizde kendine yer bulmuştur.

 

Özellikle de günümüz modasında çok trend olan vintage giyim şekli, kadın ve erkeklerin dolabını şekillendiriyor. 2022 yılında ortalama 20 yaşlarında olanlar, anne ve babasının kıyafetlerini giydiğinde tarzına ufak da olsa vintage giyim tarzı ile dokunuşlar yapabiliyor. Her kıyafetin vintage olmadığını ancak döneminde ünlülerin ve modellerin çok kullandığı ürünlerin vintage olduğunu belirtelim.

 

Vintage Giyim Tarzı

Vintage Kıyafetlerin Tasarım Çizgileri Nelerdir?

 

Vintage kıyafetler kadın ve erkekler için kombinlerde kullanılmaya hazır kıyafetlerdir. Vintage giyim kadın giyim modasına ayak uydurabildiği gibi birçok erkeğin de kombinine eşlik edebiliyor. Hem spor hem de ofis şıklığı için vintage giyim erkek kombinlerinde dikkat çekmeye devam ediyor. Klasik tarzlardan sıkılan, hep aynı kıyafetleri görenler günümüzde nostaljik kıyafetler ile asilliği ve şıklığı aynı anda elde edebilme şansına sahip. Peki ama nasıl?

 

Öncelikle, vintage kıyafetler 1920 ile 1980 arasında popüler olan kumaşlardan dikilmekteydi. Bu dönemlerde toprak tonlarının çok moda olduğunu belirtmekte fayda var. Ayrıca kare geçişlerin ve kazayağı desenlerin de birçok alanda kullanıldığını görmekteyiz. Vintage giyim modasında aksesuar da oldukça önemli. Kıyafetlerin tarzını ve duruşunu tamamlayan birçok aksesuar, günümüzde üretilmiyor desek yeridir. Özellikle de kadın ve erkekler için tasarlanan fötr şapkalar, sonbahar ve kış modasının vazgeçilmez birer parçası olarak bilinir.

 

1940’lı yılların vintage tasarımlarına göz attığımızda kadınlar için dikilen elbiselerin bel kısmının dar kesim olduğu dikkat çekiyor. Eteklerin ise birçok şekilde kullanıldığını görebiliyoruz. Pileli etek modası, vintage giyimin en can alıcı noktası durumuna gelmiş. Elbise yakalarında kullanılan dantel detayı, V yaka kesim, inci kolye işlemesi de yine bu giyim tarzının öne çıkan özelliklerinden.

 

1950’li yıllarda ise puantiye ve geçişli desenler moda olmaya başlamış. Günümüzde puantiye detayı görenler, geçmişin modasından esintileri hissedebilr. 1960 ve 1970 yıllarına göz attığında, katmanlı giyimin çok kullanıldığını görebilirsin. Elbise üzerine yelek, elbise üzerine hırka, gömlek üzerine elbise kullanımı bu dönemlerde çok yaygındı. Yine günümüzde vintage esintileri olarak katmanlı giyim trend olmaya başladı.

 

Bol paçanın konforu ve şıklığı da vintage söz konusu olduğunda akıllara gelir. Yüksek topuklu ayakkabılarla kullanım imkanı olan bol paça pantolonlar, kadınların daha sık tercih ettiği vintage tasarımlar arasındadır.

 

Vintage Kıyafetler

Kimler Vintage Modasına Ayak Uydurur?

 

Günden güne değeri daha çok bilinen vintage kıyafet modası, aslında herkese hitap eden bir tarz. Neden diye düşünecek olursan; mutlaka çevrendeki bir büyüğün eski fotoğraflarına baktığında ne kadar şık ve zarif giyindiğini dile getirmişsindir. İşte bu fotoğraflarda senin de ilgini çeken dönemin modası, artık yaşadığın bu döneme hitap edebiliyor. Eğer eski kıyafetlere, geçmişin izlerine ilgin varsa ve başkalarının kıyafetlerini kullanmayı seviyorsan sen de zaman zaman vintage stilinle evden çıkabilirsin.

 

Sonbahar, kış, ilkbahar ve yaz aylarında birçok şekilde vintage kombin yapabilirsin. Bazen salaş bir kazağı bol paça kumaş pantolonla kullanarak bazen de ekoseli bir elbiseyi çizme üzerinde tercih ederek bu modanın ruhunu hissedebilirsin.

 

Vintage Modasına Ayak Uydurmak

Vintage Tarzın Kullanım Alanları

 

Vintage stil, hayatımızın her alanında gördüğümüz detaylar haline geldi. Oturma odasından ayakkabı dolabına, kitaplık dekorasyonundan giyinme dolabına kadar birçok yerde vintage dokular hissediliyor. Özellikle de moda dünyasında yoğun ilgi gören vintage giyim, iş ve sosyal yaşama da ayak uydurabilmekte.

 

Ofis kombinlerinde, etek ve elbise tercih edilecek günlerde vintage tarzı yansıtan ürünler kolayca kullanılabiliyor. Özellikle de soğuk günlerde elbise altında kullanılan ince ve örgü uzun çoraplar, el örmesi hırka ve yelekler farklı tarzı benimseyenler için yeniden gündeme gelmekte.

 

Sosyal mekanlara hazırlık yapılan kombinler için de vintage modadan faydalanmak mümkün. Kadın ve erkekler, vintage stilin parçalarını severek kullanabilir. Erkekler için ipek kumaşlı uzun ve kısa kolly gömlekler, toprak tonlarındaki pantolonlarla uyum içinde görünebilir. Kürklü deri ceketler, dar paça jean ve bol geçiş desenli olan ipek tişörtler günümüz takviminden seneler öncesine alıp götüren dokuları yansıtabilir.

 

Kadın ve erkekler, dilediği yerde ve zamanda vintage stil sayesinde kendini daha iyi hissedebilir. Dolabındaki birkaç parçayı, farklı kombinlerde kullanarak haftanın kombinlerini planlayabilir. Beyaz boğazlı kazaklar, kürklü montlar, deri botlar, ekose desenli ceket ve kaşe montlar vintage tarzın birer parçası olarak dolaplarda yerini alabilir.

 

Ceket kullanmayı sevenler için de ufak bir tüyomuz olacak. Vatkalı ve blazer adı verilen ceket modellerini birçok jean modeliyle kombinlemek mümkün. Özellikle de 80’lerin modasını yeniden hissetmek için vatkalı ceket ve gömlekler, daha çok kullanılmaktadır.

 

Vintage Tarzın Kullanım Alanları

Vintage Kıyafetler, Antika Mıdır?

 

Antika, 100 sene ve daha da üzeri geçmişe sahip değerli ve kıymetli eşyalar için kullanılan bir tabir aslında. Vintage ile antika terimleri, aynı anlamları taşımıyor. Antika, günümüzde birkaç defa el değiştirmiş, uzun süre geçmişi ve derin hikayesi olan eşyalar için daha uygun bir kelime. En az 100 sene öncesinde kullanılan, dönemin izlerini taşıyan, yaşam telaşından dolayı diyar diyar dolaşan eşya ev objeler antika sayılmakta.

 

Vintage ise 1920-1980 seneleri arasında gündemde olan, o dönemin en çok kullanılan malzemeleriyle üretilen eşyalar için kullanılan bir ifade. Antika ile vintage aynı anlamları taşımıyor haliyle. Antika ürünler ve kıyafetler günümüzde antika dükkanlarında ya da büyüklerimizin evlerinde sergilenmekte. Ancak vintage objeler herhangi bir akrabamızda ya da dükkanlarda karşımıza çıkabiliyor. Yakın geçmişte kullanılan eşyalar olduğu için maddi açıdan da çok değerli sayılmıyor.

 

Vintage Modasına Dair

Peki, Retro ile Vintage Arasında Fark Var Mı?

 

Elbette bu farktan söz edeceğiz. Çünkü retro, yeni eşyaların eski desenlerle ve renklerle işlenmiş halidir. Vintage ise gerçekten belirli bir geçmişi olan, eskimiş eşyalardır. Retro giyimi ve objeleri birçok üretimhanesinde kısa sürede üretmek mümkün. Ancak vintage giyim ve eşyalar, geçmişe ait malzemelerle üretilmiş olmalıdır.

 

Retro ile Vintage Arasındaki Fark

 

 

İlginizi çekebilir:

 

Kar Kombini Nasıl Yapılır? Tamamlayıcı İpuçları


Modaya Ses Getiren Moda İkonlarını Tanıyoruz


Haute Couture: Tasarım Hakkında Çarpıcı İpuçları!


Vegan Çanta Hakkında Merak Edilenleri Yanıtladık!


Kahverengi Pantolon Modelleri Nasıl Kombinlenir?