Bir evin mobilya vitrini gibi görünmesini engelleyen ve yaşam alanlarına canlılık katan çiçekler, ev dekorasyonunda oldukça önemli bir yere sahiptir. Evlerin yanı sıra çiçekler ofislerin ve çeşitli iş yerlerinin de önemli bir parçasıdır. Üstelik sadece görüntü ve dekorasyon açısından değil, evde çiçek bulundurmak nem dengesinin ayarlanması gibi çeşitli katkılarda bulunduğu için sağlık açısından da faydalıdır. 


telgraf çiçe

Etkileri, estetik duruşları, bakımları ve ihtiyaçları farklı pek çok çiçek bulunur. Telgraf çiçeği de evlerimizi ve iş yerlerimizi süsleyen sayısız çiçekten bir tanesidir. Çok sık karşımıza çıkan ve bulunduğu yere estetik bir görünüm kazandıran telgraf çiçeğinin bakımı ile ilgili pek çok ayrıntı merak edilir ve araştırılır. Zira dikkat çekici rengi ve duruşuyla bu çiçek ilgililerin odak noktalarından birisi olmuştur.

Siz de evinizde telgraf çiçeği büyütmek istiyorsanız ve telgraf çiçeği nasıl bakılır sorusuna cevap arıyorsanız hiçbir yere ayrılmayın! Bu içeriğimizde telgraf çiçeği meraklıları için pek çok ayrıntı mevcut! Titizlikle yapılan bir araştırmanın sonucu olan içeriğimizi dikkatli bir şekilde okuduğunuzda telgraf çiçeğinin çoğaltma yollarını da öğrenebilir, muhteşem bir hediye seçeneği olan bu çiçeği sevdikleriniz için değerlendirebilirsiniz. Zira canlı çiçekler hediye etmek, asla eskimeyen en iyi hediye fikirleri arasında yer alır. 


telgraf çiç

Telgraf Çiçeğinin Başlıca Özellikleri

 

Telgraf çiçeği bakımı konusunun ayrıntılarına geçmeden önce telgraf çiçeğinin özelliklerine bir göz atalım. Zira bir çiçeğin özelliklerini bilmek bakım aşamasının bir parçasıdır. Özelliklerine hakim olmadığınız bir çiçeğe doğru bir bakım veremezsiniz. Bu noktada telgraf çiçeğinizin bakımını tam anlamıyla yapabilmek için söz konusu çiçeğin aşağıdaki özelliklerini göz önünde bulundurmalısınız:

 

  • Zebrina pendula olarak da bilinen bu çiçek yapraklarının çizgili görüntüsünden dolayı ülkemizde damat pijaması adıyla da anılır. 

  • Telgraf çiçeği özellikleri arasında bu çiçeğin sürüngen yapıda olması, yapraklarının saklım şeklinde olması ve çok yıllık otsu bir bitki olması da sayılabilir. 

  • Bakımı ve büyütülmesi son derece zahmetsiz olan telgraf çiçeği söz konusu özellikleri dolayısıyla pek çok evde rastlanan bir çiçek türüdür.

  • Bulunduğu yerin nem dengesini koruması telgraf çiçeği faydaları ve özellikleri arasındadır. 

  • Ak, pembe, yeşil, mor, tüylü adları olan telgraf çiçeği çeşitleri bulunur.

  • Telgraf çiçeği yaprak dökmeyen bitkiler arasında yer alır. Bu özelliği sayesinde iç mekanlarda sık sık tercih edilir çünkü bulunduğu ortamda herhangi bir kirliliğe neden olmaz.

  • Sukulent gövdeli olarak bilinir.

  • Etli ve sulu olması da telgraf çiçeğinin özellikleri arasında yer alır. 

  • Telgraf çiçeği yayılarak büyüyen bir bitkidir ve bu özelliğinden dolayı büyüdükçe bulunduğu yerden aşağı doğru sarkar. Kitaplık gibi aşağı doğru sarkabileceği ortamlarda son derece hayranlık uyandırıcı görüntüler oluşturur. 

  • Telgraf çiçeği çiçek açar mı sorusunun cevabı da çiçeği yetiştirenler veya yetiştirmek isteyenler tarafından sıkça araştırılır. Telgraf çiçeğinin bazı türleri mavi, beyaz veya pembe renklerde çiçek açabilir. Bu da çiçeği daha ilgi çekici hale getiren bir özelliktir. 


telgraf çiçe

Telgraf Çiçeğinin Bakımı İçin 5 Püf Noktası

 

Çiçekler sevgiyle büyür sözü çok klasikleşmiş olan ancak doğruluk payı yüzde yüz olan bir cümle. Zira çiçek bakımında tüm çiçekler için ortak olan nokta çiçeğe ilgi ve sevgi göstermek. 

 

Böylece çiçek sanki varlığının kıymetli olduğunu hissediyor ve âdeta dokunduğu yere değer katmak için daha da coşkuyla büyümeye devam ediyor. Bakım konusunda sevginin olmazsa olmaz bir gereklilik olduğundan bahsettikten sonra sıra telgraf çiçeğinin bakımı ile ilgili bilmen gereken ayrıntılara geliyor:

 

Saksı Seçimi ve Değişimi

 

Bir bitkinin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesini etkileyen en önemli faktörlerden birisi saksıdır. Telgraf çiçeğini yeni diktiysen küçük bir saksıyla başlayarak zaman içinde saksı değişimi yapabilirsin. Telgraf çiçeği saksı değişimi çiçeğin büyüme hızına göre yapılır. Çiçek büyüdükçe saksısını da büyütmelisin.

 

Güneş Işığı

 

Telgraf çiçeği türleri genel olarak güneşi sever. Ancak direkt güneş ışığı altında kaldığında bu çiçekler olumsuz etkilenebilir. Güneş alan ama güneş ışığının direkt olarak telgraf çiçeğine gelmediği bir ortam seçmen çiçek için daha faydalı olur. Telgraf çiçeklerinin güneşten etkilenme durumu türlerine göre farklılık da gösterebilir. Örneğin mor yapraklı türleri güneşi çok severken yeşil yapraklı türleri loş alanlarda bile büyüyebilir. 

 

Toprak

 

Evinde bu çiçeği yetiştirmek isteyenlerin merakları arasında telgraf çiçeği toprağı nasıl olmalı sorusu da yer alır. Telgraf çiçeklerinin toprak açısından çok seçici olmadığı söylenebilir. Ancak yine de yumuşak, suyu geçiren ve mineral açısından zengin bir toprak tercih etmen çiçek için faydalı olabilir.

 

Sulama

 

Bir telgraf çiçeğin varsa ve telgraf çiçeği suyu sever mi sorusunun yanıtını arıyorsan sulama işlemi kendi yapacağın kontrollere göre gerçekleştirmeni tavsiye ederiz. Telgraf çiçeğinin toprağını elinle kontrol ederek nem durumuna ve çiçeğin ihtiyacına göre sulama yapabilirsin. 

 

Telgraf çiçeği sulama işlemlerine özen göstermelisin. Zira bu çiçeği gereğinden fazla suladığında çiçeğin yaprakları çürümeye başlayabilir. Telgraf çiçeğine gereğinden az su vermek de bazı sorunlara sebep olabilir. Telgraf çiçeği yaprakları neden kurur sorusunun cevabı az sulamadır. Bu şekilde sorunlarla karşılaşmamak için toprağının nem oranını sık sık kontrol etmelisin.i

 

Sıcaklık

 

Telgraf çiçeği büyütmek isteyenler bu çiçek için uygun sıcaklığın nasıl olması gerektiğini ve telgraf çiçeği soğuğa dayanır mı gibi soruların cevaplarını da merak ederler. Bu noktada telgraf çiçeği sıcaklık açısından ılıman ortamları tercih eder. 

 

Bu çiçeğin yaz aylarında esintiye direkt olarak maruz kalmaması önerilir. Telgraf çiçeği kış bakımı için ise çiçeğin bulunduğu ortamın 10 santigrat derecenin altına inmemesi gerekir. Kolay büyüyen ve bakımı kolay olan bir çiçek olsa da bunun gibi ayrıntılara dikkat etmek gerekir.


telgraf çiçeği

Telgraf Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

 

Telgraf çiçeğinin özelliklerinden, bakım şartlarından ve telgraf çiçeği kaç günde bir sulanır gibi soruların cevaplarını verdikten sonra sıra bu çiçeği çoğaltma aşamasına geliyor.

 

Telgraf çiçeği büyüdüğünde dikkatli bir incelemeden sonra sürgün veren kökler ana gövdeden ayrılır, ayrılan köklerin boyutlarına uygun toprak dolu bir saksıya dikilir, yaklaşık 3 hafta içinde çiçeğin büyümeye başladığı gözlemlenebilir. Telgraf çiçeği nasıl çoğaltılır sorusunun cevabı işte bu kadar basittir!


telgraf çiçeği

Telgraf Çiçeği Evde Nerede Durmalı?

 

Telgraf çiçeğini konumlandıracağın yer de çiçeğin gelişimi açısından önemlidir. Estetik bir duruş sergilemesi için bu çiçek genellikle sarkarak büyüyebileceği bir yerde konumlandırılır. Ancak çiçeğin bulunduğu yer sarkmasını engellerse telgraf çiçeği etrafa doğru yayılır. Bu sebeple telgraf çiçeğinin çok yakınında bir başka çiçek olmamasına özen göstermelisin ki çiçek rahat bir şekilde büyüyüp gelişsin.

 

Bununla birlikte direkt çok fazla güneş ışığına maruz kalmadığı sürece bu çiçek dışarıda yetişmeye de oldukça elverişlidir. Telgraf çiçeği balkonda yetişir mi sorusunun cevabı da aşırı güneş ışığının olmadığı durumlarda olumlu yöndedir. 


telgraf çiçeği

Mini Telgraf Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

 

Telgraf çiçeğinin yapraklarını minicik bir şekilde hayal ettiğinde mini telgraf çiçeğini de kolaylıkla gözünde canlandırabilirsin. Son derece sevimli görünen bu çiçek, saksı içerisinde yetiştirmeye veya teraryum içinde sergilenmeye uygundur.

 

Mini telgraf çiçeği bakımı için ise birkaç püf noktası bulunur. Toprağını düzenli olarak kontrol etmeli ve yukarıdan 2 - 3 cm kadar kuruduğunda çiçeğe su vermelisin. Nemi seven bir çiçektir. Sulama işlemleri için dinlendirilmiş ve oda sıcaklığında bir su tercih etmelisin. Mini telgraf çiçeği de aydınlık ortamları sever ancak güneş ışığına direkt maruz kalmayı sevmez. 

 

telgr çiçeği

 

 

İlginizi çekebilir: 

 

Doğal Enerji Taşları ve Şifalı Etkileri

 

Evin Enerjisini Tazeleyen 10 Pozitif Fikir

 

Seyahat Severler İçin Film ve Dizi Önerileri

Evde Bakımsız Kalmamak İçin 6 Altın Öneri

Evde Sıkılmamak İçin Yapabileceğin 11 Aktivite

 

Ailenle Evde Sıkılmadan Oynayacağın Oyun Önerileri