Saç bakımında önemli bir yere sahip olan taraklar, her saç tipi için özenle üretilmektedir. Kıvırcık saçları yormayan fırça taraklar, düz saçlar için kolay tarama sağlayan fırçalar ve erkek tarakları bu sektörde çok kullanılan ürünlerden biri olmuştur. Günlük saç bakımında hiçbir şey yapmasan dahi saçlarını yumuşak bir tarakla taraman, saç sağlığın için etkili bir bakım olacaktır. 


tarak temizliği

Peki sürekli kullandığın tarakları daha uzun süre kullanmak ister misin? Şayet yanıtın evet ise; saç tarağı temizleme konusunda biraz bilgi sahibi olmalısın. Çünkü tarakları uzun süre kullanmanın yolu onları hijyenik şekilde temizlemekten geçiyor.

 

Saç fırça temizleme yöntemleri sayesinde hem saç diplerine temiz tarak uygulayabilirsin hem de elindeki ürünü daha uzun ömürlü kullanabilirsin. Saçlarını tararken tarağın dişlerine sadece saçların gelmiyor. Gün içinde kuruyan ve dökülen saç derin de bu tarağa yapışabiliyor. Bu durumu önlemek ve tarağını her defasında temiz şekilde kullanmak için sana taraktaki saçlar nasıl temizlenir sorusunun yanıtlarını verebiliriz.

Saç derisinde herhangi bir cilt probleminin oluşmasını önlemek için; saç fırçası nasıl temizlenir konusuna yoğunlaşmamız gerekecek. Kadın ve erkeklerin temiz fırça ya da tarakla saç bakımına devam etmesi için bu satırlardaki bilgiler okuyanlara rehber olacak. Daha güzel görünümlü ve sağlıklı saçlara sahip olmak isteyenler, düzenli olarak tarak temizliğini yapmaya dikkat etmeli. Peki ama taraklar nasıl temizlenir diyenler için işte saç kurtaran bilgilerimiz!


tarak temizliği

Saç Tarağı Nasıl Temizlenir? Pratik İpuçları

 

Fırçadaki Saçları Temizlemenin Yöntemleri

 

Birçok kişi  fön tarağı temizleme yöntemlerini merak etmektedir. Çünkü fön taraklarında her kullanımda fazlaca saç toplanabilir. Bu saçları fırça kıllarından arındırmak ve diğer temizlik aşamalarına geçmek çok önemlidir. Eğer saçlar fırça kıllarında kalırsa ve temizlenmezse; fön fırçasından verim alınamaz. Tarak dişlerinden ya da fırça kıllarından saç tellerini ayırmak çok kolaydır. Bunun için izlenmesi gereken yöntemler birkaç farklı şekilde açıklanabilir.

 

Eğer silindir fırça kullanılıyorsa bu fırça kıllarındaki saçlar birbirine iyice dolanmış halde olabilir. Bu saçları kıllardan ayırmak için öncelikle büyük bir peçete ya da havlu kağıt açın. Fırçayı bu havlu kağıt üzerinde temizlemeye başlayın. Bunu yapmak için fırça üzerindeki saçlara makasla birkaç kesik atılabilir. Bu yöntem sayesinde dolaşmış saç telleri kolayca fırçadan dökülecektir.

 

Tarak ve fırçada hapsolmuş saç tellerini temizlemek için ıslak mendil de kullanabilirsi. Islak mendilin saçları toplama özelliği bulunuyor. Saç tarağını ya da fön fırçasını ıslak mendille tutup tüm saçları mendille çekebilirsin. Temizlerken saçların tek bir yerde toplanmasını da sağlamış olacaksın. Islak mendil yoksa saç tellerini ayırmak için kalem kullanabilirsin. 

 

Kalemle fırça dişlerinin arasına girip tarağı ters tutup tek tek saçları çıkarabilirsin. Ayrılan saçları çöpe atman önerilir. Lavabo içinde tıkanıklığa neden olacağı için aman diyelim lavabo içinde temizleme. Şimdi diğer aşamaya geçebilirsin. Çünkü tarak temizliği zahmetli olmasa da özenli bir bakım ister.

 

Saçları nasıl alacağım dediğin durumlarda, saç fırçası temizleme aparatı kullanabilirsin. Bu ince dişli aparat sayesinde saçları fırçadan çekip kaldırabilirsin. Aynı işlemi evde kürdanla ya da kalemle de yapabileceğini unutma. Bu aparat özellikle de sık ve ince kılları olan fırçalar için kurtarıcı ürün oluyor.


tarak

Görünmeyen Bakterileri Temizlemenin Yöntemleri

 

Bazen sen fark etmesen de saç taraklarında bakteriler olabiliyor. Taraklar nemli ortamda kalırsa bakteriler daha hızlı çoğalabiliyor. Bunun için her zaman havadar yerde saçlarını taraman ve tarağını açık alanda bırakman önerilir. Var olan bakterilerden kurtulmak için şu yöntemi izleyebilirsin:

 

  • Saç tarağına ya da fön fırçana 1 paket karbonat tozu serpiştir. 

  • Karbonatların üzerinden beyaz sirke dök ve bu işlemi lavabo içinde yapmaya dikkat et.

  • Sirkeyi yavaşça dökersen tarak diplerinin daha iyi temizlenmesini sağlayabilirsin.

  • Tüm karbonat çözündüğü zaman bol suyla tarağını durulayabilirsin. 

  • Kullanmak için mutlaka tarağın kurumasını beklemelisin.

  • Bu yöntem sayesinde; tarak temizliğinde bakterileri temizleyebilirsin.


tarak temizliği

Taraktaki Kötü Kokuyu Giderme Teknikleri

 

Saç diplerinde yağlanma varsa; tarağında kötü koku oluşabilir. Her taramada tarakta koku kalabilir. Bu istenmeyen durumu önlemenin ve gidermenin bir yolu var. Tarak temizliğinde koku giderici teknikleri denemek. Eğer ne yapacağını bilmiyorsan sana fön tarağı nasıl temizlenir gibi bilgileri vermişken koku gidermek için de püf noktalardan bahsedebiliriz. 

 

Tarakta oluşan kokuları gidermek için şampuan kullanımı çok yaygın ancak uzun soluklu ve etkili değil. Şampuan birkaç saat tarağının iyi kokmasına yardım edebilir. Bu temizlik yöntemi için bitkisel yağlardan yardım alabilirsin. Limon yağı, Hindistan cevizi yağı, nane yağı, argan yağı ya da portakal yağı gibi hoş ve keskin kokan yağları alman önerilir.

 

Peki, tarak temizliğinde bitkisel yağları nasıl kullanmalısın? Eğer bitkisel yağları sprey halde aldıysan her tarama öncesinde saç fırçana 1 kez püskürt. Saçlarını tararken hem tarağın iyi kokmasına yardım edersin hem de her taramada saçlarına anlık bakım yapmış olursun. Kokusunu beğendiğin bitkisel yağ ile seçimini yapabilirsin.


tarak temizliği

Tarak Durulama Önerileri

 

Saç taraklarını temizlerken sıcak su kullanmak çok önerilen bir yöntem değildir. Bakteri ve mikroplar sıcak ortamlarda çoğalmaya başlayacağı için genellikle soğuk musluk suyu altında temizlemen önerilir. Tarağını durularken mutlaka tüm saçların dişlerden arındığına emin olmalısın. Eğer düzenli şekilde tarak temizliği yaparsan daha az kirlenmeye şahit olabilirsin. 

 

Tarak ve fön fırçaları elbette kirlenecek, tozlanacak. Ancak temizliğini ihmal etmezsen saç sağlığını koruyabileceğini unutma. Tüm temizliğini bitirdikten sonra tarağın dişleri altta kalacak şekilde kurumaya bırakabilirsin. Tamamen kuruduktan sonra saçlarını tarayabilirsin. Önerilen temizlik süresi haftada 1 defadır. Eğer her hafta saçların için tarak ve fırçalarını temizlersen saç diplerin daha canlı ve sağlıklı kalabilir.


tarak yıkama

Özel Tasarım Tangle Teezer Temizliği Hakkında

 

Pek çok saç tipi için tasarlanmış olan bu taraklar, kadın ve erkeklerin vazgeçilmez ürünlerinden biri haline geldi. Sık kullanılan Tangle Teezer tarakları, saç tipin ne olursa olsun sana kolay bir tarama imkanı sağlıyor. Saç diplerine masaj yaparak kökleri uyarıyor ve sağlıkla büyümesine de yardım ediyor. Peki bu tarak modelini daha iyi kullanmak için kendine Tangle Teezer nasıl temizlenir sorusunu soruyor musun? Dur, yanıtı bizde!

 

  • Tarağın dişlerinin zarar görmemesi için saç kremi ya da şampuan kullanabilirsin. 

  • Bir kabın içine tarağını yerleştir. Üzerine şampuanı dök. Ardından musluğu aç ve tarak suyun içinde kalacak şekilde suyla doldur.

  • 10 dakika kadar şampuanlı suyun içinde kalan tarağını al ve ıslak mendille ya da elinle saç tellerini taraktan ayır.

  • Ardından bol suyla tarağı durula ve ters çevirip tarağın kurumasını sağla. 

  • Saçlarına daha iyi bakım yapmak ve saç hijyenini korumak için her tarak modelini sık sık temizlemeyi unutma.


tangle teezer

Ahşap Tarak Temizliğinde Dikkat Edilecek Noktalar

 

Bazı tarak modelleri bambu ve ahşap olabiliyor. Fırça kılları ise tamamen organik malzemeden oluşuyor. Bu doğal ve organik saç fırçalarını temizlerken daha hassas olman öneriliyor. Çünkü bambu saplı taraklar, hassas yapılı ürünlerdir. Bu tarak modellerini asitli ya da deterjanlı malzemeyle temizlemen önerilmez. 

 

Ahşap tarak temizliğinde nemli bez kullanımı önerilir. Eğer çay ağacı yağı temin ettiysen ahşap saplarını çay ağacı yağıyla silebilirsin. Narin fırça kıllarını ise; saçları temizledikten sonra nemli bezle temizleyebilirsin. 

 

Tazyikli su kullanımı, bu tarak saplarını ve fırça kıllarını yorabilir. Daha uzun süre kullanım için bu detaylara dikkat edebilirsin.



ahşap tarak