Seyahat fikri bile seni heyecanlandırmaya yetiyorsa kenarda köşede bir valiz her daim hazır bekliyor demektir! Yeni yerler keşfetmek arzusu, iş seyahatleri, özel gün ve bayram kutlamaları, seminerler, akraba ziyaretleri, kısa kaçamaklar ve dahası… Her yolculuk farklı bir macerayı barındırıyor içinde. Kimileri tatlı kimileri tatsız olsa bile.

 

Geriye dönüp baktığında gülümseyerek hatırlayacağın pek çok mutlu anı biriktirmeni dileriz elbette ama madalyonun bir de diğer kısmı var ki aslında bu konuda bilgi sahibi olman gerçekten faydalı. Peki nedir bu tatsız durum? Havaalanında valiz kaybetmek!

 

Benim başıma gelmez algısından sıyrılıp her yıl ortalama 40 milyon valizin kaybolduğu bir dünyada yaşadığımız gerçeğini kabul edersek işimiz biraz daha kolaylaşır. Eğer sen de seyahatlerinde sık sık hava yolu ulaşımını tercih ediyorsan havaalanında valizim kaybolursa ne yapmalıyım soruna karşılık verebilecek bilgileri edinmelisin. Böylece seyahat esnasında, havalimanında bavulun kaybolursa uygulaman gereken adımları hiç paniklemeden gerçekleştirip tüm süreci kontrol altına alabilirsin. 


kayıp bavul

Tüm dünyada bir yıl içinde milyonlarca valizin kaybolduğunu düşününce umarız başına böyle bir durum gelmez fakat gelebileceği ihtimalini de hesaba katarsak bu tür hayat kolaylaştıran detayları öğrenmek her durumda senin işini kesinlikle kolaylaştıracaktır. 

 

Peki, esas konuya geçelim… Seyahat edeceğin lokasyonu seçtin, işten veya okuldan izin aldın tarihi belirledin, gezi ve konaklama planlarını yaptın bir heyecan içinde o günün gelmesini bekliyorsun! Ve evet, geldi, yola çıkıyorsun havaalanına önceden gidip işini garantiye alacaksın elbette. Havaalanına vardın valizini kontuarda teslim edeceksin. Şimdi asıl mesele başlıyor. Hadi gel, bundan sonrasında neler olacağına mercek tutalım!

 

 

Havaalanında Valizin Kaybolursa Ne Yapmalısın?

 

İçin içine sığmıyor! Belki uzun zamandır dört gözle beklediğin yıllık iznini aldın tatile çıktın ya da epeydir görmediğin sevdiklerinle buluşacaksın… Veya sadece birkaç günlüğüne kendine kafa dinleme fırsatı verdin, bir yerlere kaçıyorsun! Güzel…

 

Gerekli kontrolleri yaptırdın, valizini kontuarda bagaja teslim ettin. Kapıya geldin, biletin kontrol edildi uçağa bindin… Bulutların üzerinde uçarken bir an önce o şehre varmak için sabırsızlanıyorsun; ardından pilotun o malum puslu sesi ve iniş!


havaalanında valizim kayboldu

Uçaktan inen diğer yolcularla birlikte bir kuyruk halinde ve acele ederek gelen yolcu salonunda valiz bekleme bölümüne geldin. Bant akıyor, hala akıyor, insanlar valizlerini alıp çıkışa ilerliyor; fakat o da ne? Senin valizin ortalarda yok… Tüm teslim süreci tamamlandı, salonda senin uçuş yaptığın kimse kalmadı; evet valizinle ilgili bir sorun var. Aklına şu düşünce çoktan düştü bile: “Havaalanında valizim kayboldu, ne yapmalıyım?”

 

Şimdi başlıyoruz. Bu durumda her ihtimale karşı sonuna kadar bekle ve valizinin kaybolduğundan emin ol. Valizin banttan çıkmadıysa sakin ol, telaş yok ve senin için listelediğimiz adımları uygula:

 

Havaalanında Valizin Kaybolduğunda:

 

  • Havaalanında ilk karşılaştığın görevliye durumu açıklayıp Kayıp ve Bulunan Eşya Bürosu’nun yerini sor.

  • Bagaj fişini, kimliğini ve biniş kartını hazırla. Pasaportun varsa, yurt dışı seyahatinde gerekli olacaktır.

  • Büroya ulaştığında yetkiliye valizinin kaybolduğunu, teslim alamadığını açıkla.

  • Senden belgeleri isteyecektir, zaten hazırlamıştın ilgili kişiye ilet.

  • Kimliğin doğrulandığında sana bir form verecekler ve doldurmanı isteyecekler, doğru bilgilerle okunur şekilde formunu doldur. Bu forma PIR raporu adı veriliyor. Bu formu tüm bilgileriyle eksiksiz doldurman senin lehine olacaktır.

  • Formu doldururken eğer valizinde gümrük vergisine giren bir eşya ya da ürün varsa bunu belirt. 75 Euro ve üzeri elektronik eşya, teknolojik cihaz, kıymetli eşya, mücevher bu kategoriye dahildir.

  • Eğer yok ise bunu da deklare etmelisin (bildirmelisin, açıklamalısın). Çünkü, valiziniz bulunduğunda içi açılıp kontrol edilecektir. Eğer sen, gümrük vergisine tabi olan bir eşya taşıdığın halde bunu belirtmediysen cezalı sayılabilirsin.

  • Formda ilgili bölümleri doldurduktan sonra bürodaki görevli World Tracer adı verilen dünya geneli bir sisteme kayıp bavulunuzu girecektir.

  • Rapor hazırlanıp sisteme girildikten sonra ilk 5 gün müracaat ettiğin kayıp bürosu tarafından valizin araştırılacaktır.

  • Bu 5 günlük süreç için ihtiyacın olabilecek hijyenik malzemelerden oluşan bir kit sana verilecektir.

  • Çoğunlukla bu süre içinde valizler bulunur ve sahibine teslim edilir.

 

Diyelim, valizin 5 gün içinde bulunamadı bu durumda:

 

  • 5 günden sonra yolculuk yaptığın hava yolu şirketinin internet sitesinden Valiz Aksaklık Bildirimi’nde bulunmalısın.

  • Bu birimin takip sisteminden başvurusunu yaptığın valizin için takip sağlayabilirsin.

  • Eğer süreç uzarsa ara sıra müşteri hizmetlerini arayıp veya mail gönderip durumu hatırlatmanda fayda görüyoruz.

 

Bir kez daha bu sorunu yaşamamak için: Havaalanında Valizinin Kaybolmasını Nasıl Engelleyebilirsin?

 

  • Kişisel Bilgilerinin Yazdığı Etiket: İster hava yolu ulaşımında ister otobüste ister trende kısacası tüm yolculuklarında valizinin güvende olmasını istiyorsan şeffaf etiket bölümündeki karta adını, soyadını, telefon numaranı ve dilersen mail adresini mutlaka kaydetmelisin. Böylece valizin kaybolduğunda seninle kolayca iletişime geçilebilecektir.

  • Bagaj Fişini ve Biniş Kartını Mutlaka Yanında Bulundur: Bir diğer önemli nokta da kontuarda valizini teslim ettiğinde sana verilecek bagaj fişini ve biniş kartını ya da bilet çıktısını mutlaka ama mutlaka yanında bulundurman. Mümkünse fermuarlı bir çantanın içine ya da cüzdanına iliştirebilirsin. Bu, senin valizini uçağa veya ulaşım aracına teslim ettiğinin belgesidir. Bu fiş sayesinde “Ben valizimi size teslim ettim. İşte bu da kanıtı.” güveni kazanabilirsin. Ayrıca bagaj etiketinin üzerindeki barkod sayesinde valizinin nerede olduğu görevliler tarafından tespit edilebilir.

  • Ayırt Edilebilen, Değişik Valiz Modelleri Satın Alabilirsin: Her ihtimale karşı valiz satın alırken herkesin tercih etmeyeceği veya sık kullanılmayan renklere yönelebilirsin. Böylece siyah, gri, lacivert gibi bolca bulunan valizler arasında kendi valizini hemen fark edebilirsin. Aynı zamanda ilginç bir renk ya da dikkat çekici bir desende valiz satın alırsan bir başka kişi yanılıp senin valizini almayacaktır, valiz karışmayacaktır.

  • Sana Özel Sticker veya Farklı Yapıştırmalar Kullanabilirsin: Ayrıca valizinde ayırt edici, karışmayı önleyici yapıştırmalar kullanabilirsin. Değişik sticker ve fotoğraflarla valizine sana özgü detaylar ekleyebilirsin. Böylece valizinin ayırt edilmesi de oldukça kolay olur.

  • Akıllı Valiz Kılıfları ile Valizin Güvende: Daha önce akıllı valiz kılıfları hakkında bilgilendirici bir içerik hazırlamıştık. Bu içeriğe tıklayarak valizin kaybolduğu an, bulan kişinin sana saniyeler içinde ulaşabileceği mucizevi sistemi inceleyebilirsin. Üstelik, valizini bulan kişiye ödül bile veriliyor, gerçekten harika!

 

Valiz Kılıfı Ne İşe Yarar?

 

 

Yolculuklarında En Yakın Arkadaşın Olacak Dayanıklı, Kaliteli ve İşlevsel Her Boy Valiz Modelleri eçantada! 

 

Tüm seyahatlerinde vazgeçilmezin olacak yeni yol arkadaşına merhaba de! 

 

Zevkine ve ihtiyacına uygun valiz modelleri, yerli ve yabancı marka devlerini tek platformda bir araya getiren eçantada seni bekliyor. Kabin boy valiz, orta boy valiz, büyük boy valiz, seyahat çantası, pilot çantası, çocuk valizleri ve her boy valiz için koruyucu kılıflar güvenli ödeme sistemi, hızlı teslimat garantisiyle tek tıkla kapında. 

 

Üstelik, eçantada tüm alışverişlerin için alt limit olmaksızın kargo ücreti yalnızca 1 TL! Hayatının her anında yolculuklarının sana keyif ve mutluluk getirmesini dileriz…

 

 

İlgini Çekebilir:

 

Neden Körüklü Valiz Seçmelisin?

 

Kabin Valizinde Yapmaman Gereken 5 Hata

 

Kısa Seyahatler İçin Nasıl Bir Çanta Seçmeli?

 

Hepimizin Başına Gelebilir! Kilitli Kalan Bavul Nasıl Açılır?

 

Hangisini Almalı? Her Boy ve Amaç İncelemesi ile En İyi Valiz Markaları

Etiketlendi: Faydalı Bilgiler