Evde vakit geçirmenin anlamı nedir senin için? İş, okul dışında artakalan ya da herhangi bir sosyal aktivite sonrası vaktini geçirdiğin özel bir alan olmasının yanı sıra esasen bu izole ortamın önemini hakikaten fark edebiliyor muyuz? İçeriğimizde, belirli amaçlar dışında ev alanının aslında ne kadar pozitivize edilip burada geçirilen vaktin kalitesinin ne kadar yükseltilebileceği üzerine tüyolar paylaşıyor olacağız. Peki nasıl? Elbette evde yapabileceğin hobi önerileri sayesinde!


evde hobi önerileri

Sosyal medyada saatler geçirmek, çeşitli trend dizileri sezon sezon izlemek sence vaktini değersizleştirmiyor mu? Sağlıklı beslenmenin önemi hususunda herkes hemfikir peki ruhun, o da sağlıklı besleniyor mu? Evin, yani en özel alanın tüm sorumlu olduğun vakitlerin dışında kalan tamamen sana özel o boş vakitlerde, dinlenme anlarında evde yapılabilecek hobi işleri senin için de kayda değer bir fikir olabilir. Tek yapman gereken kendine evde hobi olarak ne yapabilirim sorusunu sormak ve buna samimi yanıtlar aramak; evet, hiç de zor değil!

 

Kişisel yatkınlıkların, hoşuna giden yönelimlerin veya aslında keşke şunu da yapabilsem dediğin her türlü aktivite evde hobi fikirleri arasında yerini alabilir. Yani, demek istediğimiz sanat filmleri listeleyerek ve bu filmleri zaman aralığına bölerek izlemek ya da çekirdekten bir bitki yetiştirmek de bir çeşit hobi olabilir; ev yapımı mum öğrenmek, 3. nesil kahve trendlerine uygun baristacılık eğitimi almak, sepet veya ilginç örgüler örmek ya da seramik objeler yapmak da evde yapılabilecek hobi çeşitleri arasında bulunabilir.


Eğer yaratıcılığının sınırlarının genişlediğini hissediyor ve evde geçirdiğin zamanın içeriğini gerçekten keyifli ve işlevsel şekilde doldurmak istiyorsan doğru adrestesin! Şimdi dilersen kendine küçük bir mola anı oluştur, sıcak bir fincan içeceğini al ve tamamen sana özel derlediğimiz evde hobi önerileri içeriğimize doğru adım adım yol al… 

Evde Yapabileceğin En İyi 8 Hobi Önerisi

 

Evde vakit geçirmenin süresi sen de çok iyi biliyorsun ki 2020 covid-19 pandemi süreci nedeniyle kat be kat arttı… Her ne kadar sağlık endişesi ve alınan tedbir kararları doğrultusunda evde kalma süremiz artmış olsa da bunun zaman içinde bir yaşam şekline dönüşmeye başladığı da aşikar. Peki, hal böyle olunca evlerimizde geçirdiğimiz zamanın kalitesi adına neler yapabiliriz? Bu aşamada başvurabileceğin en iyi kaynağı sana hemen şimdi sunuyoruz: Evde hobi edinmek!

 

İşte, evde vakit geçirmek için hobi tavsiyeleri arayanlara en özel öneriler:

 

1) Yaşam Döngüsüne Saygı: Meyve Çekirdeklerinden Bitki Yetiştirme

 

  • Evde en sık tükettiğin meyvelerin çekirdeklerini filizlendirerek minik fidanlar oluşturabileceğini ve bunun da aslında ne kadar kolay olabileceğini biliyor muydun?

  • Limon, mandalina, portakal gibi özellikle kışın sık tükettiğimiz meyvelerin çekirdeklerinden ilkokul yıllarında öğrendiğimiz pamukta çimlendirme metoduyla filizler yetiştirebilirsin.

  • Bu filizleri zaman içerisinde fidana dönüştürüp balkonunu tamamen sana ait bir seraya dönüştürebilirsin!

  • Bu çekirdeklerin nasıl filizlendirileceğine dair ihtiyacın olan tüm püf noktaları video platformlarında ve bitki yetiştirme bloglarında seni bekliyor olacak; işin çok pratik, endişelenme!

  • Eğer balkon veya ev içerisinde geniş alanların yoksa bu kez farklı bitkileri yetiştirmeyi deneyebilirsin; senin ilginle canlanacak bu bitkiler hem ortamı tazeleyecek hem de enerjisi sana iyi gelecek!


bitki yetiştirmek

2) %100 Doğal, Sürülebilir: Vegan ve Katkısız Mum Yapımı

 

  • Mum ışığı tıpkı ateş ve güneş gibi bir çeşit doğal ışıktır ve ateş enerjisinin o canlılığı insan ruhlarına iyi gelir. Sen de ev ortamında mum sık kullananlardan biriysen mum yapımı için kolları sıvayabilirsin…

  • Kokulu, renkli, değişik şekilli ve aromalı mumlar yapabileceğin gibi daha saf ve özel malzemelerden üretilmiş tamamen doğal ve vegan içerikli mumlar da yapabilirsin.

  • Losyon mum adı verilen bir başka kategoride ise mumun yanması ve kullanılmasının ardından kalan malzemenin sürülebilir bir losyona dönüşmesi yer alıyor. Bu tür mumları cilt bakım rutinlerinde de kullanabilirsin.

  • Doğal mum yapımı veya dilediğin esansiyel yağ ile kokulu, renkli mum yapımı ruhunu besleyecek; üstelik bu mumları hem kendin için yapabilir, işi ilerletince satışa çıkarabilir veya sevdiklerine armağan edebilirsin, tercih senin!

 

mum yapımı

3) 3. Nesil Kahve Trendi: Kahvecilik - Baristalık Eğitimi

 

  • Sabahları kahve içmeden ayılamamak, toplantıya, sınava girmeden önce cömert bir porsiyon kahve içmek, gün sonu kahvesiyle stresten arınmak gibi gibi deyimler hayatımızda ne kadar geniş bir yer kapladı öyle değil mi?

  • Özellikle 2. neslin Starbucks veya Kahve Dünyası, Deryası, Damlası gibi pek çok kahve zinciri akabinde kahve kullanıcıları artık çekirdeğe 1. elden ulaşıp kendi kahvelerini kendilerini hazırlamaya başladı.

  • Üstelik bu minvalde evde kahve hazırlama tekniklerini kolaylaştırmak amacıyla pek çok ev tipi ekonomik kahve makineleri de tasarlandı: Kapsül, V60, Chemex, Syphon, Filtre kahve makinesi, moka potlar ve dahası!

  • Sen de dünya üzerindeki milyonlarca diğer insan gibi tam bir kahve tutkunuysan online kahve kurslarından bütçene ya da tarzına en uygun olanını seçip kayıt olabilir veya video platformlarından da pekala bu işi götürebilirsin.

  • Öğütülmemiş kahve çekirdekleri, kahve çekirdeği öğütücüleri, kahve ekipmanları, aromalar ve çok daha fazlası bu dünyada seni bekliyor.

  • Ayrıca pandemi sonrası pek çok insanın dışarıda yemek alışkanlıkları değişti biliyorsun ki; bu nedenle ihtiyacın olan malzemeleri sana sunacak pek çok online satış platformu da oluştu, bu aşamada işin artık çok daha rahat!


kahve eğitimi

4) Tatlıların Mutluluk Veren Dünyası: Pastacılık Kursları

 

  • Kim gün içinde şöyle çay kahve yanına bir iki ufak tatlı atıştırmalıkla mutlu olmaz? Açıkçası biz henüz bu cümlenin onu mutlu etmeyeceği biriyle karşılaşmadık… Hele de günümüz dünyasının artan stres seviyesini düşünürsek…

  • Sen de evde hobi yapmak aynı zamanda kendine bir şeyler katmak, bir şeyler üretip ortaya çıkarmak istiyorsan bu aşamada pastacılık kursları gerçekten enfes bir tercih olacak.

  • Macaron, cupcake, muffin, şeker hamuru, pasta süsleme, kurabiye, mereng ve pek çok tatlı atıştırmalık ile tarif dünyasının kapılarını aralayabilir; içinde gizli kalmış pasta şefini açığa çıkarabilirsin!

  • Hem evde hobi yapmak hem de bu hobiyi işe, daha doğrusu ek gelire çevirmek istiyorsan pastacılık oldukça revaçta bir fikir.

  • Zaman içerisinde dilersen ve kendini geliştirirsen özel günler için butik kurabiye, cupcake, macaron hatta çikolata işine dahi adım atabilirsin; seçim senin!

  • Eğer hem malzeme hem kurs ya da workshop atölyeleri için ayıracak bütçe sana ağır geliyorsa malzeme bütçesinin dışında fazla açılmadan tarif sitelerine göz atabilirsin.


pastacılık

5) Evde Online Seramik Kursu ve Atölyeleri

 

  • Seramik tabak, kahve fincanı, biblo gibi objelerle evini süslemeye, el emeğin ürünlerle evin enerjisini yükseltmeye ne dersin? 

  • Üstelik bu objeleri hem kendin kullanabilir hem sevdiklerine hediye edebilir hem de online ortamda satışa çıkarabilirsin!

  • Seramik yapımı atölyeleri şimdilerde online ortamda oldukça popüler ve sayısı da epey fazla. Sana en uygun, dilediğin kursu satın alarak veya belirli bir süre kurs ortamında eğitim aldıktan sonra evden devam ederek enfes seramikler üretebilirsin!

  • Seramik çamuru, renklendirici ve şekil vericiler gibi gibi gerekli malzemeleri temin ettikten sonra iş senin yaratıcılığına kalıyor elbette.

  • Dilersen tabak takımı dilersen kahve fincanları dilersen dekoratif objeler yaparak evinde kendi hayal dünyanın somut yansımalarını birebir görebilirsin.

  • Üstelik hazırladığın bu seramikleri dilediğin gibi boyayıp süsleyebilirsin.

  • Eğer bu hobi seni zamanla iyiden iyiye kendine çekerse bunu bir işe çevirmen çok olası, bol şans dileriz!


seramik

6) Örgü Kursları: Şiş, Yün, Tığ, Kol Örgüsü, Makrome, Sepet vs.

 

  • Türk kültüründe evde yapılabilecek hobi çeşitleri dendiğinde belki de akla ilk gelen örgü örmektir; hele ki soğuk kış günlerinde evde bol bol vakit geçirilen zamanlarda!

  • Lifinden yeleğine, patiğinden hırkasına Türk annelerinin 1 numaralı hobisi örgü örmek şimdilerde gelenekselden kopmadan bir üst seviyeye ulaştı.

  • Yetenekli kadınlar (çoğunlukla kadınlar, erkekler de olabilir) yastık, modern şal, yatak örtüsü, sepet, Amerikan servis, makrome süsler gibi giderek çeşitlenen kategorilerde örgü işleri ortaya çıkarmaya başladı ve oldukça da başarılılar.

  • Sen de örgü işlerine meylediyor ve bu alanda ilgini çeken, sana hitap eden fikirler bulabiliyorsan en kısa zamanda ihtiyaç duyabileceğin malzemeleri edinip örgü örmeye başlayabilirsin.

  • Bu aşamada online kurslara yazılabilir, örgü örme üzerine açılan video kanallarına abone olabilir veya yüz yüze eğitimler aldıktan sonra evden kendi başına devam edebilirsin.

  • Hem üretkenliğini hem de yaratıcılığını artıracak hobilerden örgü ile zaman içinde hazırladıklarını satışa çıkarabilir, sevdiklerine hediye edebilirsin.


örgü örmek

7) Ahşap & Alçı Boyama ve Vernikleme Kursları

 

  • Evindeki eşyalara kendi dokunuşunla farklı bir boyut kazandırmaya yahut ahşap halde boyasız satılan objelere kendi yorumunu katıp evini süslemeye ne dersin?

  • Kendi içinde pek çok tekniği bulunan ahşap boyama dünyasına adım atanların çoğu bu hobiden vazgeçemiyor…

  • Tamamen zevkine uygun şekilde dekore edip süsleyebileceğin ahşap objeler (ayna çerçeveleri, çok amaçlı kutular, sepetler, ahşap biblolar vs.) online ortamda satışa sunuluyor; dilersen şehrindeki satış yerlerini de kolayca tespit edip gidip kendin seçebilirsin.

  • Yalnızca ahşap değil alçı kalıplarında çeşit çeşit hazırlanmış objelerden de boyama yapabilirsin.

  • Bahçe, balkon ve ev dekorunda dilediğin şekilde kullanabileceğin bu eşyalar tamamen senin eserin olacak; bu fikir bizi oldukça heyecanlandırdı!


ahşap boyama

8) Yoga, Nefes, Reiki ve Meditasyon Eğitimleri

 

  • Günümüz dünyasında enerji alanını korumak, moral ve motivasyonu yüksekte tutabilmek, kendi kendinin şifacısı olmak belki de geçen diğer tüm zamanlardan çok daha kıymetli bir hal aldı.

  • Herkes bir yaşam telaşı, geçim kaygısı ve en önemlisi de pandemi süreciyle hayatta kalma savaşı içinde. Birebir olarak sağlığımızda sınandığımız zamanlardan geçiyoruz.

  • Durum böyle olunca hem ekonomi hem sağlık hem de eğitim alanındaki baskılanmalar insanın enerji alanını epey yıprattı; bu da ister istemez biz insanlığın frekansını düşürerek esasında birçok negatif unsura karşı savunmasız hale getirdi.

  • Bu gibi olumsuz etkileri ve iç karartıcı olasılıkları kabul etmek ve bununla yaşamak zorunda olunduğu bilincine boyun eğmektense kendin bir ışık yakabilirsin, evet kesinlikle bunu yapabilirsin!

  • Birtakım kontrol güçlerinin kirli oyunlarına alet olmadan, kendi frekans alanını, titreşimini ve pozitif düşünce gücünü koruyarak hayatının direksiyonuna geçmeyi bir an önce öğrenmelisin. Peki, nasıl?

  • İşte tam bu aşamada sana rehberlik edecek enerjistlerden, terapistlerden ilham alabilir; ister online olarak eğitim veya seans alabilir istersen de kitaplar okuyarak kişisel farkındalığını geliştirebilirsin.

  • Bunun pek çok yolu var: Yoga, reiki, meditasyon, olumlamalar, Acces bars ve dahası, bu dünyaya adım atmaya hazırsan onlar seni şifalandırmaya çoktan hazır…


yoga meditasyon

İlgini Çekebilir:

Paris Işıltısı Nedir? Nasıl Yaptırılır?

Reformer Pilates Nedir? Faydaları Nelerdir?

Hamak Yogası Nasıl Yapılır? Faydaları Nedir?

Doğal At Kılı Fırçası Nasıl Kullanılır, Ne İşe Yarar?

Jade Roller Kullanımı ve 7 Faydası, İşe Yarıyor Mu?

Yeni Yılda Daha İyi Bir Sen İçin 6 Gerçekçi Hedef

Yüz Yogası: Parlak, Genç ve Pürüzsüz Cildin Sırrı!

Cilt Bakım Rutini Nasıl Olmalı? 5 Pratik Adımda Kusursuz Görünüm