Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 6 Şubat 2023 depremi, ülkemizin her bir bölgesini derin ve acı bir yasa boğdu... Aynı gün 7.7 ve 7.4 şiddetinde 2 ayrı büyük depremi yaşayan dile kolay tam 10 ilimizde çok büyük yıkımlar ve can kayıpları gerçekleşti...

 

Tüm ülke vatandaşları olarak kalbimizde bu doğal afetin acısını hissettik; ruhumuz, aklımız, bedenimiz adeta o 10 ilde yaşayan yurttaşlarımızın korkusunu, üzüntüsünü birebir yaşadı. Günlük yaşantımızı devam ettirmek, su içebilmek, yemek yiyebilmek hatta nefes alıp güneş ışığını görebilmek dahi oradaki tanıdık tanımadık tüm insanlarımızın acısı nedeniyle suçluluk uyandırdı...

 

Peki, bu bir kader miydi yoksa ihmaller zinciri mi? Bizler bundan sonraki süreçte neler yapabiliriz, ne gibi önlemler alabiliriz?

 

Dünya üzerinde deprem riski en yüksek 6. ülke olan Türkiye’de depremle yaşamayı öğrenmek ve deprem bilincini önceden oluşturmak, afet durumunda krizi yönetebilmek, saniyeleri dahi etkili kullanabilmek hayati önem taşıyor.

 

eçanta editör ekibi olarak doğal afet bölgesinde yaşayan tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor; kayıplarımıza Allah'tan rahmet; yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz...

 

deprem çantası nasıl hazırlanır

 

Depremsel faaliyetlerin oldukça aktif olduğu ülkemizde her yıl binlerce sismik hareket kaydediliyor. Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hatları ülkemizde pek çok ilde deprem riskini yükseltiyor.

 

 

Ülkenin genelinde bulunan bu yüksek deprem olasılığı sebebiyle hem depreme uygun ve korunaklı yapılaşma hem afet yönetimini yapacak kurum ve kuruluşların çalışma disiplini hem de vatandaşların bütününün deprem bilinci kesinlikle birbirini tamamlayan zincirin halkalarını oluşturduğu için önemsenmesi gereken bir durumdur.

 

deprem çantası

 

Depreme karşı alınacak önlemler hususuna titizlik gösterilmesi gerekiyor; öyle ki bunu hem 30 Ekim 2020 Cuma günü saat 14:51’de meydana gelen ve yaklaşık 20 saniye gibi uzun bir zaman süren 6.9 şiddetindeki İzmir depremi tam 112 insanın vefatına sebep olan en büyük ispatıydı… Hemen öncesinde 24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ’da yaşanan 6.8 şiddetindeki 41 kişinin vefat ettiği deprem de cabası… Şimdi de Kahramanmaraş Pazarcık ve Hatay Defne merkezli depremler ve sayısız artçı sarsıntılar... Kayıplarımızın sayısını yazmaya dilimiz dahi varmıyor...

 

 

Can kayıpları hepimizi derinden üzdü… Ekran başına kilitlendik; enkazdan 1 canın daha 1 nefesin daha bir an önce kurtarılmasını bekledik… Tüm vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yakınlarına, sevenlerine baş sağlığı ve sabırlar diliyoruz; keza yitirdiğimiz belki de göremediğimiz pek çok patili dostumuz da vardı o enkaz alanlarında…

 

Peki, can kayıplarını bunca üzüntü ve derin hüznü önlemenin en azından azaltmanın bir yolu var mı?

 

Depreme dayanıklı yapılarda oturmaya özen göstermenin yanı sıra maalesef bütün vatandaşların yeni, korunaklı binalarda oturmak için maddi durumu yeterli değil. Peki ne yapılmalı? Depreme karşı ev dekorasyonunda düzenlemeler yapılabilir, devrilebilecek eşyalar duvara monte edilebilir. Bunun dışında deprem anında kolay ulaşabileceğin bir yerde deprem çantası bulundurmak olası bir göçük, enkaz durumunda seni hayata bağlayacak bir yardımcı olacak.

 

Deprem çantası içinde bulundurman gereken elzem eşyaları ve bu eşyaların deprem sonrası kurtarma ekipleriyle temas sağlayana kadar geçebilecek süre zarfında taşıdığı önemi listeledik. 

 

Umarız bu içerik sayesinde toplumsal bilinç ve farkındalığa katkımız dokunur diyerek Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da bu güne kadar yakınlarını kaybeden, evini yitiren tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi tekrar iletiyoruz…


 

Deprem Çantası Nedir?

 

En yakın zamanda meydana gelen Elazığ, İzmir ve Pazarcık depreminde maalesef yapılan haberlerden de aşina olduğun üzere ilk 72 saat altın değerinde. AFAD, AKUT, UMKE, JAK, KIZILAY gibi kurtarma ve yardım ekipleriyle temas kuruncaya dek geçecek saat veya saatlerde deprem çantası hayata bağlayan önemli bir ihtiyaç, bir çeşit acil durum çantası.

 

Deprem riskinin yüksek olduğu ülkemizde acı tecrübelerle öğrendiğimiz üzere her evde bir deprem çantası mutlaka bulunmalı. Bu çanta, acil ihtiyaçları karşılayabilecek malzemeleri içerdiği için her an ulaşılabilecek kolay bir yerde konumlandırılması da elzem. 


deprem çantası malzemeleri

Deprem Çantası Nerede Bulunmalı?

 

Deprem çantası ev, okul, sınıf, araba, iş yeri gibi pek çok alanda bulunmalıdır. Depreme nerede ne zaman yakalanacağımızı bilemeyebiliriz. Bu neden yaşam alanlarımız başta olmak üzere okul ve iş yerlerinde hatta arabalarda da deprem çantası hazır olarak bulundurulmalıdır.

 

Konum olarak ise deprem çantası en kolay şekilde ulaşılabilecek yerlerde, tercihen dolapların alt raflarında bulunmalıdır. Olası sarsıntıda yükseğe uzanmaya çalışmak ya da ulaşması zor yerlerde çanta aramak tamamen vakit kaybı olacağından o stres anında bunu düşünemeyebiliriz. Bu nedenle, çantayı hemen alıp evin dış bölgelerine yakın yerlerde YAT - KORUN - TUTUN veya ÇÖK - KAPAN - TUTUN pozisyonunu uygulamalıyız. Bu pozisyon vücut kütlesini küçültecek ve yaşam üçgeni alanını oluşturmayı kolaylaştıracaktır. 


deprem çantası içindekiler

Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır?

 

Deprem sonrası ilk 72 saatlik zaman dilimi kurtarma ekipleri tarafından ‘altın saatler’ olarak tanımlanıyor. 

 

Bunun nedeni enkaz altında su ve yiyecek kaynaklarından uzak olmak; ayrıca vücudun hareketsiz kalması, kan dolaşımının yavaşlaması aynı zamanda göçük altındaki toz ve moloz yoğunluğu yüzünden oksijen miktarındaki azalmadır.

 

Kısacası, ilk ve en az 72 saatlik zaman dilimine dikkat çeken kurtarma ekipleri ve deprem uzmanları, deprem ve çöküntü sonrası 3 günlük süre zarfında yeterli su ve gıda bulunması gereken deprem çantası hazırlamak gerektiğini savunuyor.

 

Peki, deprem çantası hazırlarken neler konulmalı? Deprem riskinin yüksek olduğu şehir ve bölgelerde yaşayan kişiler için deprem çantası içinde olması gerekenler nelerdir?

 

Tüm okurlarımız için faydalı olacağını düşündüğümüz deprem çantası içindekiler listesi listesi huzurlarınızda! Ülkemizde artık depremden yitirilen canların bir son bulması dileğiyle…

 

deprem çantası nedir

 

Deprem Çantasında Neler Bulunmalı?

 

Deprem Çantası AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı)

Tarafından Belirlenen İçindekiler Listesi

 

Gıda

 

Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybına sebep olmayacak, dayanıklı ve çabuk bozulmayan gıdalar tercih edilmelidir.

 

  • Konserve gıdalar

  • Kuru meyveler

  • Tahin - pekmez

  • Meyve Suyu

  • Bisküvi

  • Tuzlu kraker

  • Enerji bar, granola

  • Paketli, uzun ömürlü diğer gıdalar

 

Su

 

  • En az 72 saat size ve ailenize yetecek kadar temiz ve korunaklı şişede içme suyu. 

  • Cam şişe tercih etmemelisiniz. Olası çarpma, düşme anında şişe kırılabilir.

 

Önemli Belge Fotokopileri

 

  • Kimlik kartı ve var ise ehliyet fotokopisi

  • Tapu, sigorta, ruhsat belgelerinin fotokopisi

  • Zorunlu deprem poliçesi

  • Pasaport, banka cüzdanı

  • Evcil hayvanınızın sağlık karne fotokopisi

  • Yakınlarınızın telefon numarası ve isimlerinin bulunduğu bir kağıt

  • Sizin için kıymetli olan farklı diğer belgelerin fotokopisi

 

Giyecekler

 

  • İç çamaşırı

  • Çorap

  • Yağmurluk

  • İklime uygun kıyafetler

  • Hipotermi riskine karşı hırka veya kalın bir kıyafet veya battaniye

 

Hijyenik Malzemeler

 

  • Sabun ve dezenfektan

  • Diş fırçası ve macunu

  • Islak mendil

  • Tuvalet kağıdı

  • Hijyenik ped

  • Bebek var ise bebek bezi

 

Büyük Önem Taşıyan Diğer Deprem Çantası Malzemeleri

 

  • Düdük (Enkaz altında sesinizi duyurmanızı sağlar)

  • El feneri (Karanlıkta yön bulmanızı veya ışıkla sinyal verebilmenizi sağlar)

  • İlk yardım çantası (Küçük yara ve sıyrıklar için UMKE ekipleri size ulaşana kadar tedavi edebilmenizi sağlar.)

  • Düzenli kullandığınız ilaçlar

  • Çakı

  • Makas

  • Kağıt, kalem

  • Pilli radyo (Deprem sonrası arama kurtarma ekiplerinin faaliyetlerini, deprem sonrası çalışmaları ve güncel haberleri takip edebilmeniz açısından radyo bulunması önemlidir.)

  • Uyku tulumu ve çadır (Uyku tulumu ve çadır hasar alan evlerde kalmanın tehlikeli olduğu durumlarda, günü dışarıda geçirmenin daha güvenli olduğu durumlarda siz ve aileniz için geçici konaklama imkanı sağlayacaktır.)

  • Powerbank (Cep telefonunuz yanınızdaysa şarjınız bittiği anda şarj ederek dışarıdakiler ve kurtarma ekipleriyle iletişime geçebilmenizi, yerinizin tespit edilebilmesini sağlar.)

  • Çöp poşeti

 

     

     

    afad deprem çantası

     

    LÜTFEN DİKKAT!

     

    Deprem çantası içindekiler listesi kadar önem taşıyan bir diğer konu ise AKUT GÜVENDEYİM mobil uygulamasını indirerek ihtiyaç anında ulaşabileceğiniz yakınlarınızın telefonlarını ve isimlerini kaydetmek. Bu uygulamada yangın, deprem, sel gibi afetlerde veya acil durumlarda yakınlarınıza uygulama üzerinden mesaj göndererek ‘güvendeyim’ bildirisi verebilir, bulunduğunuz konumu yakınlarınıza otomatik olarak ulaştırabilirsiniz.

     

    Deprem çantanızı kendiniz hazırlayabileceğiniz gibi AFAD tarafından hazırlanan deprem çantalarını da satın alabilirsiniz.

     

    eçanta editör ekibi olarak deprem çantasının sizi hayata bağlayan önemli bir ihtiyaç olduğunu tekrar hatırlatır; içeriğimizin size katkı sağlayacağını umarak

    sağlıklı ve güvenli günler dileriz…

     

    Deprem çantası malzemeleri için kaynak: www.afad.gov.tr

    akut güvendeyim uygulaması

    İlgini Çekebilir:

     

     

    Spor İçin Çanta Nasıl Seçilir?

    Beslenme Çantası Nasıl Hazırlanır?

    Mükemmel Kamp İçin Eksiksiz Kamp Malzemeleri Listesi

    Doğum Hastane Çantası Hazırlığı ve Hamilelikte Corona Virüs

    Su Geçirmez Sırt Çantaları: Her İhtiyaca Uygun 8 Tavsiye