Bebek kıyafetleri, tıpkı bebekler gibi çok hassas yapıya sahiptir. Kullanıma başlamadan önce doğru kumaştan üretilen kıyafetler seçilmelidir. Seçilen bebek kıyafetleri ise en doğru yöntemle ve sıcaklıkta yıkanmalıdır. 


Bebek Kıyafetleri Nasıl Yıkanır?

İlk defa anne baba olacaklar, henüz bebek kıyafet yıkama teknikleri hakkında bilgi sahibi olmayabilir. Hem ilk çocuğunu bekleyenlere hemde hassas şekilde bebek kıyafeti yıkama konusunda bilgi almak isteyenlere çok özel bir yazı hazırladık. Bakın burada neler var?

Yenidoğan bebeklerin ve çok ufak çocukların kıyafetlerini yıkarken özenli olmak; onların cilt sağlığını korumak için atılan ilk adımlardan biridir. Eğer doğru programda ve uygun deterjanla bebek kıyafetleri yıkanırsa; bebeğin cildinde kaşınma ve tahriş meydana gelmez. Bazı bebeklerin cildi atopik olduğundan daha hassas kıyafet yıkama yapılır. Tüm bu konulara tek tek değineceğimiz bu yazımız sayesinde ailelere bebek kıyafetlerini en iyi şekilde yıkama yöntemlerini ve uygun dereceyi açıklıyoruz.

 

 

Bebek kıyafetleri nasıl ve neyle yıkanır sorusunu merak eden ebeveynlerimiz, kalem kağıdı çıkarsın ve en önemli bilgileri not alsın. Çünkü bebek dünyaya geldikten sonra çamaşır yıkama telaşı hiç bitmeyecek :) Şimdi hassas ve sevimli kıyafetlerin nasıl yıkanması gerektiğine değinelim.

 

 

 

Bebek Kıyafetlerini Kaç Derecede Yıkamalısın?

 

Bebek kıyafetlerini yıkamak isteyen anne ve babalar, çamaşır makinesini tercih ederek kısa zamanda yüksek hijyen sağlayarak kıyafetleri temizleyebilir. Bunun için en uygun yıkama derecesinin seçilmesi önemlidir. Her anne baba acaba bebek kıyafetleri kaç derecede yıkanır diye merak eder. Bu sorunun yanıtını bulmak için doğru sayfada olduğunu ifade edelim.

 

Renkli ve desenli bebek kıyafetlerini çamaşır makinesinde yıkarken 30 derecenin ideal olduğunu bilmelisin. Çünkü 30 derecede yıkanan ve sıcak yıkama yapılan bebek kıyafetleri, zarar görmeden temizlenmiş olur. Renginin solmaması için yüksek sıcaklıktan kaçınmanın önemli olduğunu da belirtmek gerekir.

 

Beyaz, ekru ve bej rengine sahip bebek kıyafetlerini 40 derecede makinede yıkamak daha etkili sonuçlar verecektir. Beyazlar için önerilen 40 derecelik yıkama modunda açık renkli ve desensiz bebek kıyafetlerini tertemiz yapabilirsin. Beyazlar için çok yüksek derecede yıkama seçilirse kıyafetlerin çekme riski yükselir. Özellikle de müslin kumaşlı ürünleri düşük derecede yıkamak daha iyi sonuçlar verecektir.


Bebek Kıyafetleri Kaç Derecede Yıkanmalı?

Bebek Kıyafetlerini Yıkama Sıklığı

 

Bebeklerin cildi hassas olduğu için bakımlarında ve kıyafet temizliğinde de aynı hassaslığı beklerler. Bu nedenle her bebek kıyafetinin gün içinde yıkanması önerilir. Leke, kir ve diğer etkenler bebek kıyafetlerinde beklediğinde temizlenmesi bazen zor olabilir.

 

Bebek kıyafetlerini kaç günde bir yıkamak gerekir diyen anne ve babalara; her gün yıkama önerisinde bulunabiliriz. Çünkü yaşamın ilk yıllarında mide ve sindirim sistemi düzenlenene kadar bebekler sık sık kusar. Zaman zaman bezin taşması da kıyafetleri kirletir. Bu nedenle kıyafet ihtiyacının hemen karşılanması için kirlenen kıyafetler gün içinde yıkanmalıdır.

 

Bebeğin atlet, pijama, çorap, body ve diğer kıyafetleri çok fazla sayıda varsa dileyenler 2 günde 1 defa çamaşır makinesi çalıştırabilir. Ancak kıyafette kalan lekenin bazı durumlarda zor çıkacağı unutulmamalıdır. Özellikle de demir ilacı lekesi, birçok kıyafette leke bırakabilir.


Bebek Kıyafetleri Yıkamak

Bebek Kıyafeti Yıkama Teknikleri

 

Anne ve babalar, bebek kıyafetlerini yıkarken bazen aksilikler yaşayabilir. Bu aksiliklerden biri olan çorap kaybolması, aileleri güldürürken düşündürür. Artık bebek çoraplarının kaybolmasına son vermek için minik çorapları yıkama filesinde yıkama tekniği uygulanmaktadır.

 

Aksesuarlı bebek kıyafetlerini tersten yıkama önemli bir öneridir. Oyuncaklı, kemerli, fiyonklu ya da ipli bebek kıyafetlerini tersten yıkayarak aksesuarların zarar görmesini önlemek mümkündür.

 

Makinede bebek kıyafeti yıkamak istendiğinde dileyen ön yıkama yapıp uygun programda yıkamaya devam edebilir. Ön yıkama sayesinde kıyafet üzerindeki tozlar arınmış olur.

 

Hassas ve narin bebek kıyafetlerini yıkamak için elde yıkama tekniği uygulanabilir. Dikkat ederek ve özenli şekilde hassas bebek elbiseleri ya da kostümleri temizlenebilir.

 

Bebeklerin kıyafetlerini yıkarken ona özel kirli sepeti kullanılmalıdır. Yetişkin kıyafetlerinden ayrı şekilde saklanıp temizlenmelidir. Ortalama 1.5 yaştan sonra dileyen kıyafetleri karma halde yıkayabilir.


Bebek Kıyafeti Yıkama Tüyoları

Yenidoğan Kıyafeti Nasıl Yıkanmalı?

 

Doğuma hazırlık yapan çiftlerin son haftalarda en çok uğraştığı işlerden biri de yenidoğan kıyafetlerini temizlemek ve düzenlemektir. Yenidoğan bebek kıyafeti yıkarken bazı önerilere dikkat ederek daha iyi sonuçlar alınabilir. Bu önerileri listede görmek mümkün:

 

  • Öncelikle yenidoğan kıyafetlerinin etiketleri kesilmelidir.

  • Etiketleri kesilen kıyafetlere uygun yenidoğan deterjanı temin edilir.

  • Dileyen ilk kıyafetleri sadece sıcak suyla yıkayabilir.

  • Beyaz atlet ve takımları 40 derecede yıkama önerilir.

  • Renkli yenidoğan kıyafetlerini ise 30 derecede yıkayabilirsin.

  • Yıkadığınız yenidoğan kıyafetlerini katlamadan önce ütüleyebilirsin.

  • Mağazada yıpranan ve günlerce bekleyen bu kıyafetleri yumuşacık kullanmak için yıkama sonrası ilk ütü yapılabilir.

  • Yenidoğan kıyafetlerini ütüledikten sonra sınıflandırıp katlayabilirsiniz sevgili anne babalar. 

  • Sonraki yıkamalarda arzuya göre ütü uygulanabilir.


Yeni Doğan Bebekler için Kıyafet Yıkamak

Bebek Kıyafetlerini Yıkarken Deterjan Kullanılır Mı?

 

Bebeklerin cildinin hassas olduğunu anne ve babalar sık sık gündeme getirir ve evde bakım yaparken bu konuya dikkat edilir. Hassas cilde sahip olan bebeklerin kıyafetleri için birçok anne - baba deterjan kullanır. Ancak tercih edilen deterjan yetişkinlerde kullanıldığı gibi değildir.

 

Genellikle bitkisel içerikli, kimyasal maddelerden uzak, tamamen bebek cildine göre üretilen çamaşır deterjanları kullanılarak kıyafetler yıkanabilir. Deterjan kullanmak istemiyoruz diyen ebeveynler ise sıcak suyla yıkama yapabilir.

 

Sabun tozu kullanımı yaygındır. Sabun tozu sayesinde doğal bir yıkama yapılabilir. Temin edilen sabunun doğal olması önemlidir. Deterjan seçiminde dermatolojik olarak test edilmiş, boya, paraben, fosfat, klor, SLS, SLES içermeyen, kokusuz ürünlerin incelenmesi önerilir. Bu ürünler bebek cildine uygundur.


Bebek Kıyafetlerinde Deterjan Kullanımı

Bebek Kıyafetleri Elde Yıkanır Mı?

 

Bebek kıyafetlerini bazen elde yıkamak isteyenler olabilir. Ufak lekeleri hemen çıkarmak için elde yıkama yapılabilir. Peki, elde yıkama ile bebek kıyafetleri nasıl temizlenir? Adım adım neler yapılacağından bahsedelim:

 

  • Kıyafet lekeliyse sıcak suda bekletilmesi önerilir.

  • Sıcak suda bekleyen bebek kıyafeti lekeden daha kolay arınır.

  • Ortalama 30 dakika sıcak suyun içinde bekleyen bebek kıyafeti, sabunla yıkanır.

  • Sabunun arınması için bol suyla durulanır.

  • Ardından kıyafetin sıkılması ve suyun süzülmesi sağlanır.

  • Suyunu bırakan bebek kıyafeti askıya alınır ve kuruması için beklenir.

  • Elde yıkama yaparken deterjan, sabun, fırça yardımıyla daha kolay temizlik sağlanabilir.


Elde Bebek Kıyafeti Yıkamak

Lekeli Bebek Kıyafeti Kaç Derecede Yıkanır?

 

Bazı durumlarda bebek kıyafetlerinde leke oluşabiliyor. Demir ilacı kullanımı, ek gıdaya geçiş döneminde yiyecek kalıntıları kıyafet üzerinde leke bırakabiliyor. Özellikle de salçalı, yağlı, domatesli yemekler ve kırmızı meyveler kıyafette leke oluşturabilir. Peki, lekeli bebek kıyafeti kaç derecede yıkanır?

 

Öncelikle lekenin aşınması için ilk uygulamanın yapılması önerilir. Bunu yapmak için leke üzerine deterjan dökülebilir ya da leke çıkarıcı sprey sıkılabilir. Ardından makinede yıkanır. Lekesi bulunan bebek kıyafetlerini 40 derecede yıkamak mümkündür. Sıcak yıkama yapıldığında lekenin daha kolay temizlenmesi sağlanır. 

 

Bebeklik dönemi biraz daha ilerlediğinde yaş ortalama 3-4 olduğunda kıyafetlerin yıkama derecesi değişebilir. Bazı durumlarda 60 derece yıkama daha uygun görülür. Özellikle de bez bırakma döneminde kıyafetlerin daha hijyenik yıkanması için sıcak yıkamada 60 derece seçilebilir.


Bebek Kıyafetleri Temizliği

Bebek Kıyafetleri Kaç Derecede Ütülenir?

 

Minik kıyafetler temizlendikten sonra isteğe göre ütülenebilir. Ütü derecesi de iyi seçilmelidir. Çünkü yüksek derece kullanılırsa kumaş yanabilir. Eğer kıyafet nemli değilse pamuklu program seçilir ve ortalama 180 derecede ütü yapılabilir. Biraz nemli kıyafetler ütülenecekse 200 dereceye kadar dikkatli ütüleme yapılabilir. 


Bebek Kıyafetlerini Ütülemek

 

İlgini Çekebilir:

Bebek Ayak Numarası Nasıl Hesaplanır? Bebek Ayakkabı Numarası Seçimi Püf Noktaları

Bebek Bakım Çantası Nasıl Seçilir?

Yeni Doğum Yapan Anne İçin En İyi 8 Hediye

En Heyecanlı Alışveriş: Yenidoğan Alışveriş Listesi Hazırlığı!

Beslenme Çantası Nasıl Hazırlanır?

 

Etiketlendi: Faydalı Bilgiler