Mesleki açıdan önemli yollar açan yüksek lisans, mertebe kazandırmasının yanı sıra kişiye kültür ve değer katan eğitimlerden biridir. Yüksek lisans ile akademisyen olabilir ya da doktora eğitimine bir adım daha yaklaşabilirsin. Belli konular dahilinde ele alınan yüksek lisans yapabilmek için bir takım gereklilikler bulunuyor.
Yüksek lisans eğitiminin temel amacı bilimsel araştırmaları en doğru şekilde öğrenme yollarını keşfetmek ve bilgiye erişimin yollarını bilmektir. Tabii ki yüksek lisansı birçok dalda yapabilirsin. Lisans eğitiminin ardından kendini bölüm nezdinde geliştirmek istiyorsan, orantılı bölümleri seçebilirsin. Dilersen yüksek lisansı farklı bir bölüm seçerek kendini daha farklı dallarda geliştirebilirsin.
Yüksek lisans tezli ya da tezsiz seçenekleri bulunan bir eğitim biçimidir. Yüksek lisans hakkındaki tüm bilgilere detaylı bir şekilde buradan erişebilirsin.
Yüksek lisans, programları konusunda oldukça çeşitli seçenekleri bulunan bir eğitim biçimidir. Yüksek lisans yapmak istiyorsan:
Ekonomi
Bankacılık
Beslenme ve Diyetetik
Bilişim ve Teknoloji
Elektrik-Elektronik Mühendisliği
İnsan Kaynakları
Klinik Psikoloji
Halkla İlişkiler
Medya ve İletişim
Mimarlık
MBA
Pazarlama
Sinema ve Televizyon
Tarih
Uluslararası İlişkiler
Tüm bu bölümler gibi daha birçok bölümden birini seçebilirsin. Yüksek lisans yapmak için öncelikle tezli mi yoksa tezsiz mi yapacağına karar vermelisin. Doktora yapmak ya da akademisyen olmak istiyorsan tezli yüksek lisans bölümlerinden birini seçmen senin için doğru olacaktır. Ancak, mesleki anlamda kendimi geliştirmek, alanımda ufkumu genişletmek istiyorum diyorsan tezsiz yüksek lisans bölümlerinden birini tercih edebilirsin.
Böylelikle yüksek lisans için hangi sınav sonucuna bakman gerektiğini öğrenebilirsin. Tezli yüksek lisans programlarında ALES sınavı şartı aranırken bazı tezsiz programlar için bu sınava girme zorunluluğu bulunmuyor.
Yüksek lisans gereklilikleri program biçimine göre değişkenlik gösterse de aralarında çok büyük oynamalar bulunmuyor.
Öncelikle Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi (ALES) sınavına girmelisin. Bu sınavdan en düşük 55 puan almalısın. Güzel Sanatlar Fakültesi ve Konservatuvar bölümlerinde ALES sınav şartı aranmamaktadır.
Tezsiz yüksek lisans programlarında ise bazı üniversite kurumları ALES şartı aramazken bazı üniversiteler ALES puanını zorunlu kılabiliyor. Bu konudaki bilgiye tam olarak erişmek istiyorsan yüksek lisans yapmak istediğin üniversitenin web sitesini ziyaret edebilir ya da telefon belirtilen telefon numarasından arayarak öğrenebilirsin.
Bir diğer şart ise Yabancı Dil Sınavı’ndan (YDS) önemli bir puan almaktır. Özellikle tezli yüksek lisans programları için önemli olan YDS ile dilediğin bölümde iyi bir eğitim alabilirsin.
Yüksek lisans programları İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerde maliyetli olabiliyor. Bu nedenle buralarda eğitim görmeyi tercih ediyorsan biraz bütçe ayırman gerekebilir.
Dilersen daha küçük şehirlerde yüksek lisans eğitimi alarak maliyet konusunda kendini rahatlatabilirsin.
Uzaktan eğitim programları son dönemlerin en çok tercih edilen eğiti biçimlerinden biridir. Uzaktan eğitim ile yüksek lisans yaparken diğer yandan çalışmak son derece revaçta olan bir seçenektir.
Yine, örgün eğitimde olduğu gibi uzaktan eğitimde de tezli ya da tezsiz yüksek lisans yapma durumu söz konusudur. Uzaktan tezsiz yüksek lisans başvuruları 2022 yılı takvimi de örgün eğitimle birlikte açıklanıyor. Bahar dönemi olarak açıklanan başvuru tarihleri Ocak-Nisan ayları arasında yayımlandı.
Ancak, güz dönemi başvuru tarihleri Temmuz-Ağustos ve Eylül ayları olarak belirtiliyor.
AÖF yüksek lisans başvuru tarihleri 2022 yılında şu şekilde açıklandı:
4-29 Temmuz 2022 - Lisansüstü programlara giriş başvurusu
2 Ağustos 2022 - Lisansüstü Programlara Giriş İçin Özel Yetenek Sınavı / Yazılı Bilimsel Değerlendirme Sınavına ve Sözlü Sınavına Katılacak Adayların İlan Tarihi
12 Ağustos 2022 - Lisansüstü Programlara Kabullerin İlanı
15-19 Ağustos 2022 - Lisansüstü Programlara Yeni Kayıt
22 Ağustos-2 Eylül - Lisansüstü Programlarda Açık Kalan Kontenjanlara Yedek Kayıt
5-9 Eylül 2022 - Lisansüstü Programlara Yatay Geçiş için Başvuru
16 Eylül 2022 - Lisansüstü Programlara Yatay Geçişe Kabullerin İlanı
19-23 Eylül - Lisansüstü Programlara Yatay Geçiş Kayıtları
26-30 Eylül 2020 - Kayıt Yenileme ve Kayıt Onayı
Açık Öğretim Fakültesi ile eğitimde kalitesini kanıtlayan Anadolu Üniversitesi’nin özelinde bulunan uzaktan eğitimle okuyabileceğin bazı yüksek lisans dalları şu şekilde:
Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı
Temel Eğitim Anabilim Dalı
Yabancı Diller Eğitimi Anabilim Dalı
Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı
Özel Eğitim Anabilim Dalı
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Anabilim Dalı
Eğitimde Drama Anabilim Dalı
Karakter ve Değer Eğitimi Anabilim Dalı
Sosyal Bilimler Anabilim Dalı
Tarih Anabilim Dalı
Kamu Hukuku Anabilim Dalı
Özel Hukuk Anabilim Dalı
İktisat Anabilim Dalı
İşletme Anabilim Dalı
Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı
Sosyoloji Anabilim Dalı
Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı
Spor Yöneticiliği Anabilim Dalı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı
Farmakognozi Anabilim Dalı
Farmakoloji Anabilim Dalı
Biyokimya Anabilim Dalı
Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı
Müzik Terapisi Anabilim Dalı
Yüksek lisans eğitimi lisans eğitiminden biraz farklı olarak ifade edilir. Ayrıca, tezli ve tezsiz yüksek lisans seçeneklerinde de eğitim süresi farklıdır.
Lisans eğitiminde 2 ya da 4 yıl gibi seçenekler bulunurken tezli yüksek lisans eğitiminde süre, 4 dönem olarak belirtilir. Yani 2 güz ve 2 bahar dönemi ile lisansüstü eğitimi tamamlanır.
Ancak, önemli olan alınan dersleri zamanında teslim edebilmektir. Üst dönemden ders alarak yüksek lisans eğitimini hızlıca tamamlayabilirsin.
Tezsiz yüksek lisans eğitiminde ise toplam 3 dönem bulunur.
Tezli yüksek lisans eğitimlerinde sürecin 1 yılı tez yazımı ile geçmektedir.
Kalan diğer yıllarda da eğitim süreci devam etmektedir.
Neden Körüklü Valiz Seçmelisin?
Kabin Valizinde Yapmaman Gereken 5 Hata
Kısa Seyahatler İçin Nasıl Bir Çanta Seçmeli?
Üniversite Valizi Nasıl Hazırlanır? En İyi İpuçları
Hepimizin Başına Gelebilir! Kilitli Kalan Bavul Nasıl Açılır?
Hangisini Almalı? Her Boy ve Amaç İncelemesi ile En İyi Valiz Markaları