Giderek dijitalleşiyoruz! Modern dünya teknolojilerinin sürekli gelişmekte olması; hepimizin tecrübe ettiği üzere, özellikle pandemi süreciyle yadsınamaz bir önem kazandı. Öyle ki, insan ve yapay zekanın işbirliği, aklın alabileceği her alanda kolaylık ve hız sağlıyor.
Teknolojinin sınırsız imkanları arasında kendine özgü bir yeri sahiplenen kablosuz iletişim ağı, farklı endüstriyel alanlara adapte edilerek insanlığın hizmetine sunuluyor. İşte bu sınırsız imkanlar içerisinde yer alan RFID Teknolojisi, esasında 2. Dünya Savaşı yıllarına kadar gerileyebilen bir geçmişe sahip.
Rfid teknolojisi madem bu kadar eskiydi peki neden yeni yeni gündem oldu?
O yıllardaki teknolojiyle rfid sistemini sürdürülebilir bir projeye dönüştürmek; farklı dallara entegre edebilmek zor ve pahalı bir işti. Hal böyle olunca, seçkin ve imkanları yüksek markalar bu teknolojiye sahip olabiliyordu sadece.
Artık günümüzde durum çok farklı; başta belirttiğimiz gibi özellikle de pandemi süreci bu gibi çalışmaların hızını fazlasıyla artırdı. Marka devleri dijitalleşme sürecindeki gelişimiyle doğru orantılı olarak sektördeki konumunu koruyabildi veya aksine kaybetti, sarsıldı.
Rfid teknolojisi başta olmak üzere yapay zekaya uyarlanabilen projelerin yıldız gibi parladığı modern süreçte rfid teknolojisini daha yakından tanımaya ne dersin? İlk bakışta sana çok uzak gibi gelebilir, belki adı kulağına hiç aşina değil; ama aslında günlük rutininin epey içinde olan rfid teknolojisi hakkında merak edebileceğin konulara içeriğimizde yer verdik. Hazırsan detaylara birlikte değinelim:
Rfid teknolojisi, İngilizce açılımıyla Radio Frequency Dentification yani, Radyo Frekanslı Tanımlama anlamına gelir. Bu teknolojide, radyo frekansları aracılığıyla kimlik saptama, belirleme, teşhis amaçlanır.
Otomatik tanımlama sistemi olan Rfid içeriğinde etiket ve okuyucu yer alır. Etiketler etkisiz, yarı etkin veya tam etkin olmak üzere 3 gruba ayrılır. En ucuz etkisiz (pasif) etiketin kendine ait güç kaynağı olmadığı için okuyucu gücü ile çalışır. Yarı etkin orta maliyetli etikette küçük bir pil bulunur. Tam etkin etiketler devrelerini çalıştıran, komut alıp yanıtlayabilen güç kaynakların mevcuttur. Frekans aralıkları düşük, yüksek, ultra yüksek ve süper yüksek olmak üzere farklı kapasitelere sahiptir.
Okuyucular da ihtiyaca göre 3 gruba ayrılır: Elle taşınabilen, sabit ve monteli. Ürün üzerine yerleştirilen etiketler okuyucu tarafından saptanır. Okuyucular uluslararası standartlara göre üretilmektedir ve okuma kapasiteleri etiketin etkin - etkisiz olması, çipin gücü ve anten hassasiyeti gibi farklı nedenlere bağlı olarak değişebilmektedir.
Bu parçalara bağlı antenler de bulunur. Antenler komutları algılayıp yanıtlamakla görevlidir. Rfid teknolojisinin farklı sektörlere hizmet edebilmesini kolaylaştırmak ve ilgili sektörün amacına adapte edebilmek için programlama donanımı da elzemdir.
Tam donanımlı rfid teknolojisi sayesinde hareket eden veya etmeyen tüm nesnelerin takibi sağlanabilir. Bu geniş kullanım alanı da rfid teknolojisini sürdürülebilir kılan özelliklerinin başında gelir.
Sistem işleyişinin kalitesini ve işlevselliğini arttırdığı savunulan Rfid teknolojisinin kullanıcı ve tüketiciler için mantıklı getiriler sağladığı yönünde görüşler mevcut. Bu görüşün temel dayanağı ise firmaların rfid teknolojisi aracılığıyla ulaştığı güncel bilgiler sayesinde sürdürülebilir tasarruf planları oluşturabilmesi ve uzun vadede kar sağlayabilmesi olarak belirtiliyor.
RFID Teknolojisi Hangi Alanlarda Kullanılır?
Endüstri söz konusu olduğunda sınırlar kalkıyor. Peki, rfid teknolojisi hangi sektörlerde kullanılıyor? Günlük hayatta rfid teknolojisi ile nerelerde karşılaşabilirsin?
Sorunun cevabı çok basit ve çok uzun bir liste! Alışveriş merkezlerinde, kütüphanelerde, hastanelerde, ofiste, evde kısacası takip ve tanımlama sistemini kullanabileceğin her yerde rfid teknolojisi ile karşılaşabilirsin!
Rfid Güvenliği Nasıl Sağlanır?
Bu tür çiplerin güvenlik duvarının aşılması veya verilerin kopyalanması neredeyse imkansızdır. Çipler, üretici tarafından oluşturulan özel bir kod ile korunur. Bu kod dışında daha farklı ve birden fazla güvenlik sistemi de oluşturulabilir. Herhangi bir güvenlik tehdidi durumunda sistem kendini korumaya alır; uzaktan erişim engeli veya çipteki verilerin kullanılamaz hale getirilmesini sağlayabilir.
Spor İçin Çanta Nasıl Seçilir?
Evde Verimli Çalışabilmek İçin 9 Öneri
Dağcı veya Kamp Sırt Çantası Boyu Nasıl Seçilir?
Kadınlar İçin Laptop Taşınabilecek Şık Çantalar