Yenidoğan bebeğin anne ve babayla sık sık zaman geçirmesi, pek çok açıdan etkilidir. Bebeğin dış dünyaya uyum sağlaması, kendini güvende hissetmesi, bedensel ve duyusal açıdan sağlıkla gelişmesi için anne kucağına ihtiyacı vardır. Anne ve babalar, yeni doğan bebekleriyle daha fazla zaman geçirmek için “sling” kullanabilir. Sling, bebeği ebeveynle bir arada tutan bebek ürünlerinden biridir.

 

Yenidoğan Sling Çeşitleri ve Özellikleri

 

Son dönemlerde anne ve bebek arasındaki bağı güçlendirmek, birlikte daha çok zaman geçirmek, işe ve diğer sorumluluklara odaklanmak için sling kullanımı öneriliyor. Bebeğinden ayrı kalmak istemeyen anne ve babalar, sling ile tanıştıktan sonra bu ürünü heyecanla ve severek kullanmaya başlıyor.


Bebek hazırlıklarına başlayanlar, doğuma gün sayanlar için sling üzerine etkili bir yazı hazırladık. Bu yazımızı okuduktan sonra sling kullanımı ve faydaları hakkında birçok bilgi gün yüzüne çıkacak. Tatlı telaşlı anne ve babaların ilgisini çekecek sling, sadece dış dünyaya değil eve ve aileye alıştırmayı da kolaylaştıracak. İşte yenidoğan sling hakkında merak edilenler!

 

Sling Nedir? 

 

Yenidoğan sling, hayata gözlerini henüz yeni açmış bebeklerin taşınması için özel olarak tasarlanmış bir tür kumaştır. Yenidoğan dönemi, bebeğin fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarının en yüksek olduğu dönem olduğu için bu ürün günümüze göre tasarlanmıştır. Bebeklerin anne veya babalarının yakınında olmaları için önemli bir eşyadır. 

 

Yenidoğan sling, bebeğin fiziksel ve duygusal ihtiyacını karşılamak için üretilmiştir. Yenidoğan slingler genellikle çok yumuşak ve rahat bir yapıdadır. Bebeğin vücuduna uyum sağlamak için esnek olmasına dikkat edilmiştir. Ayrıca, bebeğin başını ve boyununu desteklemek için ek destek parçaları da içerebilirler.

 

Sling kelime anlamı bakımından -askı- sözcüğünü karşılar. Omuzdan asılarak kullanılan anakucağı ürününü temsil eder. Sling, günümüzde daha da yaygınlaşan bir anne - bebek ürünüdür. 

 

Sling Çeşitleri Nelerdir?

Sling, tasarımına ve kullanım şeklinde göre kendi arasında çeşitlere sahiptir. Anne ve babalar için önerilen sling çeşitleri şöyledir:

Ring Sling

 

Halka tipi bir sling modelidir. Günümüzde çok yaygın kullanılır. Bebeğin ağırlığını tek omuzda taşımak için özenle ve güvenle tasarlanmıştır. İki adet halka kullanılarak kolayca ayarlanabilir özelliktedir. Bebekle ebeveyn arasındaki bağın güçlenmesini destekler.

Wrap Sling

 

Sargı formuna sahip sling çeşididir. Bebeği sararak sırt ve omuzlara eşit şekilde dağıtılan ağırlık sayesinde rahat bir taşıma imkanı sunar. Genellikle pamuk, keten veya bambu kumaştan üretilir. Bebeğin güvenle taşınmasını sağlar.

Mei Tai 

 

Kemerleri olan bir sling modelidir. Bebeğin ağırlığı, bel ve omuzlarda eşit şekilde kolayca dağıtılır. Genellikle pamuk veya keten kumaştan üretilir. Yenidoğan bebekler için uygun olan modelleri firmaların tasarımlarında mevcuttur. Anne ve babalar, yenidoğan bebeklerini bu üründe rahatça taşıyabilir.

Soft Structured Carrier (SSC)

 

Yumuşak, yapılandırılmış bir sling çeşidi olarak dikkat çeker. Genellikle kalın, dolgulu omuz askıları ve bel kemerine sahiptir. Bebeğin ağırlığı omuzlarda ve belde eşit şekilde dağıtılır. Yenidoğan bebekler için kolay taşıma sağlar. Bu modeli anne ve babalar her yerde rahatça kullanabilir. Bebeklerin uyuması için konforlu tasarıma sahiptir.

 

Sling Kullanmanın 5 Önemli Faydası

1) Bebek ve Ebeveyn Bağı Güçlenir

 

Yenidoğan sling kullanmak, bebeğin ile yakın temas kurmanı kolaylaştırır. Bebek, anne ve babayla sürekli temas halinde olduğu için kendini güvenli ve rahat hisseder. Bu da bebekle aile arasında güçlü bir bağ oluşmasına yardımcı olur. 

 

Dış dünyaya adapte olmayı kolaylaştırdığı için mutlu ve huzurlu bir bebek yetişmesini sağlar. Bebeklerin, anne kokusuna yakın kalması ve bolca temas halinde olması beyin gelişimi için de etkilidir. Bu ürün sayesinde, bebekle aile bağı güçlenir.

2) Bebeğin Bütünsel Gelişimini Destekler

 

Yenidoğan bebeklerin fiziksel ve duygusal ihtiyaçları, ilk aylarda en yüksek seviyededir. Yakın temas, bebeğin gelişimi için pek çok açıdan önemlidir. Sling kullanarak bebeğini taşımak, onun fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını daha kolay karşılamana yardımcı olur. Kendini güvende hisseden bebek, beyin gelişimi ve beden gelişimi için hazır hale gelir.

3) Bebeklerin Uyku Süresi Artar 

 

Dünyaya gözlerini yeni açmış bebeklerin uyku düzenleri düzensiz olabilir. Dünyaya uyum sağlarken kendini anne kucağında bulmak ister. Doğumdan sonraki 3 ay, bebekler kendilerini anne karnında hissedeceği için anneyle temas gerekir. 

 

Yakın temas, bebeği sakinleştirir ve uykuya rahatça dalmasına yardımcı olur. Yenidoğan sling kullanarak bebeğini taşırsan, uyku süresini artırabilirsin. Aynı zamanda daha kaliteli uyumasını sağlarsın.

4) Ebeveynlerin Kolları Rahatlar

 

Yenidoğan bebekler sık sık kucakta taşınmak isterler. Bu, ebeveynlerin kollarında ağrı ve yorgunluğa neden olabilir. Yenidoğan sling kullanarak bebeği taşımak, ebeveynlerin kollarını rahatlatabilir. Bu ürün sayesinde, bebeği taşımak daha kolay ve keyifli hale gelir. Ellerin çalışması gereken durumlarda, bebeği taşıyan ebeveyn daha kolay hareket eder.

 

5) Kullanımı Kolay ve Taşınabilir 

 

Yenidoğan slingler genellikle hafif ve taşınabilir özelliktedir. Evde veya dışarıda bebeği taşımak için ideal bir ürün olacaktır. Ayrıca, kullanımı anne ve babalar için çok kolaydır. Evde ya da evin dışında bebeği hızlıca taşımayı sağlar. Böylece bebek ile anne - baba arasında ayrılık kaygısı oluşmaz.

 

Kullanım kolaylığında rahat emzirme imkanı da yer alır. Bebek kendini güvende hissederek anneyi dilediği zaman emebilir. Böylece beslenme anında rahatlık sunar.


Sling Kullanmanın Faydaları

Sling Ne Zaman Kullanılır?

 

Sling, bebeğin dünyaya geldiği ilk haftadan itibaren kullanılabilir. Sling çeşitlerinin taşıma kapasitesi birbirinden farklı olacağı için bebeğin gelişimine göre sling kullanım süresi belirlenebilir. Genellikle bebekler 6 aydan sonra daha hareketli olacağı için kucakta tutmak zor olabilir. 

 

Anne ve babaların rahat hareket etmesine göre, sling kullanımına son verilebilir. Sling ortalama 12 ay boyunca kullanılabilir ve ebeveynlere rahatlık sunar.


Sling Ne Zaman Kullanılır?

Sling Güvenli Midir?

 

Daha önce hiç sling kullanmayan anne ve babalar, bu ürünün güvenli olup olmadığını merak ederler. Eğer doğru şekilde kullanılırsa, sling güvenli bir bebek taşıma aracıdır. Ancak, yanlış kullanımı ciddi yaralanmalara neden olabilmektedir. 

 

Örneğin gevşek bağlanması bebeğin düşmesine neden olabilir. Bu nedenle, sling kullanmadan önce kullanım talimatlarının okunması önerilir. Ayrıca hastanede doğum sonrasında sağlık uzmanına danışmak da yol gösterebilir.

 

Slig Güvenli Midir?

 

Sling Seçiminde Dikkat Etmeniz Gereken İpuçları

Anne bebek ürünleri arasında, birçok modelde ve firma farkıyla sling bulunur. Bu modeller arasından seçim yaparken, bebeğin ihtiyaçlarına yanıt veren ürünler seçilmelidir. Yenidoğan bebeğin özelliklerine göre sling seçimi nasıl yapılır merak edenler için alışveriş tüyolarından kısaca bahsedelim:

 

  • Yenidoğan bebekler için ring sling veya wrap sling daha uygun olabilirken, daha büyük bebekler için mei tai veya soft structured carrier (SSC) gibi yapılandırılmış sling seçenekleri daha iyi kullanılır.

  • Slingin boyutu, bebeğin yaşına ve ağırlığına göre belirlenmelidir.

  • Pamuk, keten veya bambu kumaşlar, genellikle bebekler için en uygun malzeme olarak önerildiği için kumaş seçiminde hassas olmak gerekir.

  • Ring sling veya mei tai gibi sling modelleri, bebeği sıkıca tutan bir emniyet kemeri ile donatıldığından taşıması daha güvenlidir.

  • Hafif ve taşınabilir bir sling, bebekle seyahati veya günlük aktiviteleri daha kolay hale getireceğinden tercih edilebilir.


Sling Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yenidoğan Bebek İçin Hangi Sling Kullanılmalıdır?

Doğumdan sonra farklı sling modellerini kullanmak isteyen anne ve babalar ilk 3 ay için ring ya da wrap model sling tercih edebilir. Bebek büyüdükçe ve ağırlığı arttıkça mei tai modellere göz atabilir. Ailenin beklentisi, ayırdığı bütçe, bebeğin ağırlığı model konusunda yol gösterecektir.

 

Yenidoğan Bebek İçin Sling Seçimi



Sling Nasıl Kullanılır?

 

Sling kullanımı, tercih edilen modele göre farklı aşamalarla sağlanır. Bunun için hangi model sling temin edildiyse öncelikle kullanma talimatları ve hazırlık videoları izlenmelidir. Genel olarak sling kullanımı şu şekilde tamamlanır:

 

  • Sling temiz ve evde yıkanmış olmalıdır.

  • Sling kullanacak kişi, ayna karşısına geçip bağlama noktalarını kontrol etmelidir.

  • Talimata uygun şekilde vücuda sarılmalıdır.

  • Güvenlik önlemleri alındıktan sonra bebek sling içine yerleştirilmelidir.

  • Bebeğin hareketlerini ve nefes alışını engellemeyecek şekilde sarıldığından emin olunmalıdır.

  • Birkaç dakika el desteği sağlanarak evde tur atılmalıdır.

  • Bebek rahatsa ve herhangi bir risk görülmüyorsa, sling ellerden bağımsız şekilde kullanılabilir.

 

 


 

Sling ile Kanguru Aynı Mıdır?

 

Sling popüler olmadan önce anne ve babalar, bebeklerini taşımak için kanguru adı verilen bir ürünü kullanmaktaydı. Sling kullanımı yaygın hale geldikten sonra merak konusu olan bir soru ortaya çıktı: Sling ile kanguru aynı şey mi? Bu sorunun yanıtını, ürünleri karşılaştırarak birlikte inceleyelim.

 

  • Sling dayanıklı ve esnek bir kumaştan üretilirken, kanguru daha sistemli ve donanımlı bir üründür.

  • Kanguruda kemer ve destek yastıkları yer alırken, sling bebeğin vücuduna göre şekil alır.

  • Sling yenidoğan döneminde kullanışlı olurken kanguru daha büyük bebekler için kullanım rahatlığı sunar.

  • Kanguru içinde prematüre bebeklerin taşınması zor olabilir; ancak sling düşük kilolu ve prematüre bebekleri daha rahat taşıyabilir. 

  • Kanguru anne ve baba için ekstra ağırlık oluşturur ancak sling hafif olduğu için herhangi bir yük oluşturmaz.

 

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman görüşü alınız...

 

İlgini Çekebilir:

Yeni Doğum Yapan Anne İçin En İyi 8 Hediye

Bebek Bakım Çantası Nasıl Seçilir?

En Heyecanlı Alışveriş: Yenidoğan Alışveriş Listesi Hazırlığı!

Bebek Ayak Numarası Nasıl Hesaplanır? Bebek Ayakkabı Numarası Seçimi Püf Noktaları

Etiketlendi: Faydalı Bilgiler