Hayatında seni mutlu eden, iyi hissettiren ve daha da ötesi sendeki ‘tamamlanmışlık’ duygusunu harekete geçiren biricik sevgilinle 14 Şubat kutlamaya hazırlanıyorsun… Peki, bu aşk ve sevgi dolu romantik günün yani Sevgililer Günü’nün gerçek hikayesi nedir hiç merak ettin mi? Günümüz tüketim dünyasında aşkın ve tutkunun var gücüyle devamlılığını sağlaması adına bir katkı yapmak için, eçanta editör ekibi olarak Sevgililer Günü hikayesi ve anlamı nedir, bunu konu alan bir içerik hazırladık.


sevgililer günü hikayesi

Sen ve sevgilin, 14 Şubat’ı kutlarken bu bolca romantizm içeren bilgiyi de karşılıklı paylaşarak günün kalitesini yükseltebilir; kapitalizmin dayatması olarak görülen kimi ritüellerin dışında, esasen Sevgililer Günü ne anlam ifade ediyor bunu öğrendikten sonra malum günü daha dolu dolu geçirebilirsiniz. Belki de bu yıl sizin için, diğer 14 Şubat kutlamalarına farkla çok daha doygun ve tatmin edici geçecek, kim bilir?

14 Şubat Sevgililer Günü 2023 yılında Salı günü kutlanacak. Pek çok restoran, otel ya da eğlence mekanı hafta sonu için program hazırlamaya başladı bile. Haliyle çoğu insan haftanın ilk günü enikonu bir eğlenceye girmek yerine hafta sonunu bu kutlamaya ayırmayı tercih ediyor. Belirlenen programları kısaca incelediğimizde şubat ayının 2. hafta sonu adeta bir aşk tatiline dönüşeceğe benziyor. Sanatçılı mekanlar, romantik geziler, seyahat planları ve daha nicesi 14 Şubat’ı sevgilisiyle geçirecek olanlar için heyecan verici imkanlar sunuyor. Peki, biz şimdi dönelim esas konumuza…

 

Dilersen, 14 Şubat hikayesi nedir, Sevgililer Günü gerçek hikayesi neymiş birlikte mercek altına alıp sevgiye adanmış bu günün enerjisini yükseltelim, hazır mısın?

 

Sevgililer Günü Nedir, Ne Demek?

 

  • Yeni yılın 14 Şubat’ı kutlanan güne Sevgililer Günü denir. 

  • İngilizce tabiriyle Valentine’s Day olarak da bilinir.

  • Her ne kadar kasımda aşk başkadır mottosu genel kabul görüyor olsa da, şubat ayı yaklaşırken çoğu kişinin aklında bu güne özel planlar yapmak hatta hediyeler almak şekilleniyor.

  • Yalnızca ülkemizde veya belirli bir bölgede değil, dünya çapında genel kabul görmüş bir gündür.

  • Sevgililer Günü ne demek bu konuya ışık tuttuktan sonra, bir sonraki aşamaya yani Sevgililer Günü aslında nedir, neden kutlanır konusuna geçelim şimdi.


sevgililer günü anlamı

Sevgililer Gününün Gerçek Hikayesi Nedir?

 

Aşk, sevgi, romantizm, bağlılık ve tutku… Evet, bu kavramların hepsi gerçekten çok samimi ve iyimser. Peki, gerçekte Sevgililer Günü hikayesi nedir? Sevgililer günü aslında ne ve Sevgililer günü hikayesi neye dayanıyor? 

 

Sorularına yanıt vermek için Antik Roma İmparatorluğu günlerine dönüyoruz şimdi:

 

  • Sevgililer Günü, Aziz Valentine ile anılan bir gündür. Tarih kaynaklarında her ne kadar birden fazla Aziz Valentine bulunuyor olsa da bizim odağımız, Antik Roma medeniyetinde “Aşıkların Tanrısı” olarak bilinen Aziz Valentine’dir.

  • Hristiyan metinlerinde “Valentinus” olarak geçen Aziz, tarihi 14. yüzyıla dayanan bir hikayeye konu oluyor. 

  • Roma İmparatoru Claudius, Roma askerlerinin tüm gücünü ve konsantrasyonunu orduya yani ülke savunmasına ve savaşlara vermesi gerektiğini düşündüğünden onların evlenmelerini yasaklamış.

  • Evlenmeleri yasak olan Roma askerleri, birbirini seven ve aşık olan çiftleri birleştiren, bir araya getiren Katolik kilisesinde papaz olan Valentine’e başvurarak kendilerini evlendirmesini talep edermiş.

  • İmparatorun yasakladığı halde aşıkları gizlice kavuşturan papaz Valentine’in yaptıkları açığa çıktığında II. Claudius, onun hapsedilmesini emretmiş ve ardından öldürülmesini talep etmiş.

  • Hapiste mahkum olarak geçirdiği günlerde Valentine, gardiyan Asterius’un sevgisini kazanmış ve kör olan kızı Julia’ya çeşitli din bilgilerini okuyarak öğretmiştir.

  • Gel zaman git zaman bu süre zarfında Valentine, Julia’ya aşık olmuş ve idamına karar verilen 14 Şubat günü kendisine bir çeşit aşk mektubu iletmiştir.

  • Esasında Aziz Valentine’in idamından önce Claudius, kendisine bir af imkanı sunmuş; şart olarak da Hıristiyan inancını bırakıp Roma tanrılarına inanmayı sunmuştur.

  • Hristiyan bir din adamı olan Valentine bu talebi reddetmiş ve haliyle idamı kaçınılmaz olmuştur.

  • Bu hikayeye dayanarak papaz Valentine, azizlik mertebesine yükseltilmiş, 14 Şubat günü ise Sevgililer Günü ya da Aziz Valentine Günü olarak anılagelmiştir.

  • Ancak bu anlatımların birer hikaye olduğunu ve net bir yazılı kaynağa ulaşmadığımızı da belirtmekte fayda görüyoruz; hikaye karşısında yorum sizin…

 

Sevgililer Gününün Kaynağı Hangi Aziz Valentine?

 

  • Sevgililer Günü hikayesi hakkında bilgi verirken esasında yalnızca bir Aziz Valentine olmadığından bahsetmiştik. 

  • İncelediğimiz kaynaklara göre, sözü geçen yıllarda 2 Valentine mevcut; Valentine ve Valentinus olarak bahsedilen şahısların aynı kişi olup olmadığı tam olarak net değil.

  • Valentine adında sözü geçen rahip, Roma yakınlarındaki Terni kasabasında yaşamış.

  • Ayrıca Aziz Valentine adında Kuzey Afrikalı bir şehit de bulunduğu biliniyor.

 

Kaynak: bbc.com - kutsalkitap.org

 

sevgililer günü anlamı

 

Genel Kültür: Astrolojide Valentine (Tutku, Aşk) Asteroidi

 

  • Gökteki hareketlerin yeryüzüne yansıması ve bu yansımaların, etkilerin incelenmesini ele alan Astroloji disiplini içerisinde Valentine adında bir asteroid yer alır. 

  • Bu asteroid edebiyatımızdaki Yunus Emre’nin aşk anlayışına benzer bir karakter çizer; yani aşık olduğun kişinin iyi, kötü, eksik, fazla tüm yönleriyle kabul edebileceğin prensibine dayanır.

  • Valentine asteroidi, kişisel doğum haritanda hangi burçta ve evde konumlanmışsa ve hangi gezegenlerle nasıl açılar yapıyorsa bu sendeki koşulsuz sevginin karakteri hakkında işi bilen yorumculara ciddi ipuçları verir.

  • Çiftlerin ilişki dinamiklerini inceleyen Sinastri (eşleşim) analiz haritalarında kişilerin Valentine asteroidlerinin arasındaki bağ veya etkileşim içinde oldukları gezegenler, karşılıklı haritalara düşen ev konumları da koşulsuz sevginin yapısı için incelenmektedir.

 

Kaynak: Asteroidlerin Büyülü Dünyası, Sevilay Eriçdem

 

Sevgililer Günü Ne Zaman Ortaya Çıktı?

 

  • Aziz Valentine’in idamı sonrası bu olay oldukça büyük bir ses getirmiş. 

  • Claudius’un askerlerin evlenmesine karşı tutumu ve birlikteliklerin engellenmesi de eklenince Aziz Valentine’in idam edildiği gün, M.S. 496’da Papa Gelasius tarafından Aziz Valentine Günü, Valentine’s Day veya Sevgililer Günü olarak ilan edilmiş.

 

Bu bilgilerin yanı sıra Sevgililer Günü neden kutlanıyor bu husus için de ışık tutmayı hedefliyoruz. Bu minvalde Sevgililer Günü tarihçesi hakkında bir diğer söylem daha yer alıyor, o da şu şekilde:

 

  • Antik Roma döneminde şubat ayının ortaları yani 2. haftasından itibaren baharı karşılama festivali düzenleniyormuş.

  • Aşağı yukarı 14-15 Şubat tarihlerine denk gelen bu dönem, Lupercalia adı verilen bir festivale ev sahipliği yapıyor.

  • Roma’da doğurganlık tanrısına ithaf edilen bu dönemde hem bahar kutlaması hem de bereket festivalleri düzenlenirmiş.

  • Doğurganlık söz konusu olunca bu festivalde çiftlerin birbiriyle eşleşmesi ve evlenmesi de ritüeller arasında yer aldığından sevgi, aşk ve tutkuyla özdeşleşen bir diğer Sevgililer Günü hikayesi olarak karşımıza çıkıyor.


sevgililer günü hikayesi

Sevgililer Günü Nasıl Kutlanır?

 

Sevgililer Günü ortaya çıkışı ve 14 Şubat tarihçesi hakkında az önceki alt başlıklarımızda pek çok pencere açtık, epeyce bilgi edindik. Peki işin özüne dönecek olursak Sevgililer Gününde neler yapılır, 14 Şubat nasıl kutlanır bir inceleyelim deriz, ne dersin?

 

  • Sevgilinle birlikte bugün için ertelediğin tüm keyifli aktiviteleri yerine getirebilirsin. Konser, sinema, sergi, gezi, seyahat aklına ne geliyorsa bu plana dahil edebilirsin.

  • Hediyeleşmek elbette bugünü taçlandıran en önemli ritüellerden. Sevgilin için eçanta ürün yelpazesinden en uygun hediyeyi seçebilirsin!

  • Sevgiline manevi olarak onu değerli hissettirecek her türlü duygu ve düşünceyi uygulayabilirsin; ister ona kahvaltı hazırla ister yemeğe çıkar istersen gün boyu onu şımartacak özel cümleler kur; tercih senin!

  • Sevgililer Günü kesinlikle bir planla geçirilmek zorunda değil; halihazırda yeterince koşturmacalı bir yaşam içindeyiz. Kısacası bugün birbirinizi sakince dinleyip dingin ve huzurlu baş başa bir gün geçirmeyi de planlayabilirsin.

  • Bir diğer önerimiz 3. kişiler hakkında! Sevgilinle birbirinizin dışında sokak hayvanları, huzur evleri ya da evsizler için bir etkinlik düzenleyip ruhsal doyuma ulaşmanız mümkün.

 

İlgini Çekebilir:

Sevgililer Gününe Özel 10 Romantik Film

Yeni ve Orijinal Yılbaşı Mesajları 2023 Özel

Anlamlı ve Sürprizli Sevgililer Günü Hediyeleri

Sevgililer Günü Instagram Mesajları 2023 Özel

Sevgiliye Romantik, İşlevsel ve Kaliteli Hediyeler

Bir Kadına Hediye Vermenin İncelikleri, Zarif İpuçları

Bir Erkeğe Hediye Alacaksan Bu Fikirleri Mutlaka Değerlendir!