Modadan dekorasyona kadar hayatımızda yer edinmeyi başarmış her alanda renklerin gücünü ve ruhunu hissederiz. Gerek kombinlerimizde tamamlayıcı aksesuarlarımızı seçerken, gerek evimize alacağımız bir koltuk takımının evdeki diğer mobilyalara uyması için renk seçimi konusunda ince eleyip sık dokuruz. Renk uyumları günlük hayatın her anında karşımıza çıkar.

Renk Uyumları ile Stil Yarat


Renklerin anlamları dahi bizim enerjimizi etkiler. Günümüzde sıkça adını duyduğumuz markaların her biri markalarında kullanacağı sembollerin renklerine karar verirken renklerin anlamlarına ve yansıttıkları güce inanarak logolarını tasarlarlar. 

Çeşit çeşit renk tonlarının hayatımızın her alanında yayılmaya başlaması ile birlikte kombinlerimizde kullanacağımız parçaları da birleştirmeye çalışırken kararsızlıklarının arttığını biliyoruz. Yazımızın bu kısmında senin için en güzel renk kombinasyonlarını bir araya getirdik.

 

Renk Tonlarının Uyumları

Birbirleri ile Uyumlu Renkler

 

Hayatımızda biz bazen farkında olmasak da renklerin gücü oldukça önemlidir ve bazen sıradan bir renk ile kombin yaptığında veya evinin bir köşesine küçük bir eşya aldığında sıra dışı bir görünüm yaratabilirsin.

 

  • Moda dünyasında renk kategorileri, sıcak ve soğuk olarak ikiye ayrılır. Sıcak renkleri sarı, turuncu, pembe, kırmızı ve kiremit olarak sayabiliriz. Soğuk renkler de lacivert, mavi, mor, turkuaz, yeşil ve açık yeşildir. Siyah, beyaz ve gri ise nötr renkler olarak adlandırılır.

  • Otorite ve gücün simgesi olan siyah renk dilediğin renk ile birleştiği zaman capcanlı bir görünüm ortaya çıkacaktır. Örneğin pembe, mavi, kırmızı en çok tercih edilen renkler arasındadır. 

  • Siyah pantolon, gömlek, blazer ceket ya da mini bir elbise dolabında mutlaka bulunması gereken parçalardır. Giysilerin yanında siyah bir omuz çantası, hem spor hem de şık kombinlerinde sana eşlik edebilir. Siyah stiletto ayakkabı modelleri ise her daim trend olan bir modeldir.

  • Saflığın simgesi olarak görülen beyaz renk de siyahtan sonra sıklıkla tercih edilen bir renktir. Fuşya, turkuaz, pudra, bordo, turuncu gibi alışılmışın dışında renklerle birleştirdiğin zaman çarpıcı bir görünüm elde edebilirsin.

  • Beyaz basic tişört modelleri, yaz aylarında kolayca jean şortlar ile kombinlenebilir. Aynı zamanda keten kumaşta da sıklıkla tercih edilen bir renktir. Bunun dışında işe giderken beyaz ve krem rengi kumaş pantolon da her dolapta bulunması gereken parçalardan biridir.

  • Temelde en çok tercih edilen siyah ve beyaz da iş dünyasında, büyük organizasyonlar sırasında hatta günlük hayatta dahi sıklıkla tercih edilmektedir. Bir araya geldiğinde uyumlarının derecesi yüksek olduğu için çoğu insan tarafından seçim sebebi olmuştur. 

  • Kıyafette renk uyumu konusunda kararsızlıkların olduğu zaman yeni renk tonlarını inceleyebilirsin. O yılın modasını takip ederek de bu konudaki kararsızlığını bitirebilirsin.

 Birbiri ile Uyumlu Renkler

Gri ile Uyumlu Renkler Nelerdir?

Bu renk sakinlik, istikrar ve esneklik duygularını yansıtır. Gri renginin moda sektöründe nötr renk olarak adlandırıldığından bahsetmiştik. Nötr renk olmasından kaynaklı temiz ve net bir renk olan grinin kırmızı, pembe, mavi, yeşil, turuncu ve mor gibi renkler ile birlikte kullanılabildiğinde oldukça uyumlu olduğunu söyleyebiliriz. Yaz aylarında çanta, ayakkabı gibi aksesuarlarda sıkça kullanılabilirken kış aylarında ise genellikle kazaklar ve hırkalarda kullanılan bir renktir.

 

Dekorasyonda gri ara bir renk olduğundan dolayı sıklıkla tercih sebebidir. Dekorasyonda siyah gibi yoğun ve boğucu bir havaya veya beyaz gibi fazla aydınlık bir hava yansıtmaz. Özellikle beyaz ile birlikte kullanıldığında evde oldukça ferah ve aydınlık bir hava yansıtır. Griyi birbirine yakın iki renk tonu ile birlikte de kullanabiliriz. Örneğin kırmızı ve pembe ile, sarı ve yeşil ile, mavi ve mor ile birleştirilebilir.

 

Gri ile Uyumlu Renkler

Kahverengi ile Uyumlu Renkler Nelerdir?

 

Moda sektöründe retro trendinin ana karakteri olarak kullanılan kahverengi aslında etrafımıza baktığımızda sürekli kullanıldığını fark ediyoruz. Gerek zemin rengi olarak, masa, kapı ve evin daha birçok önemli dekoratif rengi olarak sayabiliriz. 

 

Krem, bej, pembe ve yeşil tonları kahverengi ile eşsiz bir tamamlayıcı güve sahiptir. Örneğin kahverengi tonlarında giyeceğin kumaş bir pantolon, pembe bir kazak ve krem rengi topuklu çizmen ile sonbahar ve kış modasının havasına uygun bir görünüm elde ederek görünümünü bir üst noktaya taşıyabilirsin.

 

Kahverenginin de birçok tonu vardır ve her birinin dekorasyonda ayrı bir kullanım amacı olduğunu görmekteyiz. Vizon rengi veya acı kahve dediğimiz tonu dekorasyonda vazgeçilmez bir renk olabilir ve açık tonlarda mavi, mor, gri hatta biraz yumuşaklık katacak serin pembe ile odana yeniden soluk getirebilirsin.

 

Kahverengi ile Uyumlu Renk Tonları

Yeşil ile Uyumlu Renkler Nelerdir?

Yeşil rengi huzuru ve güveni sembolize eder. Yeşilin de kendi içinde birçok farklı renk tonu vardır. Koyu yeşil, açık yeşil, zümrüt yeşili, su yeşili gibi birçok tona sahiptir ve bu tonlardan özellikle su yeşili son yıllarda sıklıkla tercih edilir hale gelmiştir. 

 

Yeşil tişörtünü jean ile kombinlediğin bir renk uyumu ile de oldukça çarpıcı bir görünüm elde edebilirsin. Aksesuarlarında da yeşil tonlarını kullanarak görünümünde canlılığı yakalayabilirsin. Yeşil rengini kıyafetlerinde kahverengi, sarı, krem ve siyah ile birlikte birleştirebilirsin.

 

Hâkî tonundaki yeşili bronz, altın ve bakır, turuncu ve kırmızıyla ile birleştirebilirsin. Zümrüt yeşili, mücevherimsi ışıltısının uyandırdığı bir ruha sahiptir. Zümrüt yeşil mobilyaların varsa veya kombinin bu renkten oluşuyorsa açık renkler ile birleştirerek zümrüt yeşilinin ışıltısını ön plana çıkarabilirsin.

 

Yeşil ile Uyumlu Renkler

Pembe ile Uyumlu Renkler Nelerdir?

Pembe rengi şefkati, arkadaşlığı ve yakınlığı sembolize eder. Genelde kadınlar tarafından tercih edilen bir renktir fakat son yıllarda toplumun genelinde daha da yaygınlaşmıştır. Pembe ile yapılan kombinlerde ortaya oldukça başarılı işler çıkabileceği gibi oldukça başarısız işler de çıkabilir o neden olabildiğince dikkatli seçimler yapılması gerekir. 

 

Pembe renginin tonları da yine oldukça popüler hale gelmeye başlamıştır. Yeşil ve mavi tonları ile oldukça uyumludur. Yine dekorasyonda açık sarı ve bej rengi ile de sıkça kullanılmaktadır. Sıcak bir pembe renginin beyaz ve kırık beyaz tonları ile bir araya geldiğinde kendi rengini daha çok ön plana çıkardığını görmekteyiz.

 

Pembe ile Uyumlu Renkler

Turuncu ile Uyumlu Renkler Nelerdir?

 

Mutluluk ve cesaretin simgesi olarak görülen turuncu rengi de son yıllarda moda akımına dahil olmayı başarmış bir renktir. Sarı ve kırmızının karışımından elde edilerek oluşturulan bu ton girdiği her ortamda canlılığı yakalamayı başarmıştır. Ancak turuncuyu renkler ile kombinlemesi de oldukça zordur diyebiliriz.

 

Turuncuyu mavi, mor, beyaz ve siyah ile birlikte kullanabilirsiniz. Her renk ile gitmez ve bu yüzden turuncu giyildiğinde oldukça göz alan bir görüntü ortaya çıkar. Dekorasyonlarında kullanacağın turuncuyu farklı renkler ile birleştirdiğinde çarpıcı bir görüntü elde edebilirsin. Örneğin yeşil, mavi ve turkuaz ile birleşimi sonunda evinin ruhuna enerji getirebilirsin.

 

Turuncu ile Uyumlu Renkler

Mavi ile Uyumlu Renkler Nelerdir?

 

Mavi koşulsuz şartsız sıklıkla tercih edilen ve çok da sevilen bir renk olmuştur. Sakinlik ve dinginliğin simgesi olan mavi renk sadece birkaç renk ile bir araya getirildiğinde renk uyumunu yakalayabiliyor. Mavi rengini kırmızı, sarı, beyaz, kahverengi, gri, turuncu ve pembe ile kombinlenebilirsin. 

 

Yine dekorasyonda da sakinlik verdiği için popüler renk olmuştur. Evinin mobilyalarında mavi ve tonlarını, turuncuyu, pembe tonlarını bir arada kullanabilirsin. Beyaz, bej ve toprak rengiyle de bir araya geldiğinde ev sıcaklığını hissettiren cinsten bir uyuma sahiptir.

 

Mavi ile Uyumlu Renkler

Renk Uyum Tablosu

 

Renklerin birbirleriyle olan uyumlarını aşağıdaki tablodaki gibi özetleyebiliriz: 



Beyaz

Her renkle kombinlenebilir. Özellikle mavi, kırmızı, siyah, bej, turuncu ile.

Siyah

Her renkle kombinlenebilir. Özellikle mavi, kırmızı, pembe, beyaz, sarı, turuncu ile.

Gri

Pembe, kırmızı, mavi, yeşil, turuncu, mor.

Kahverengi

Krem, bej, pembe, yeşil, mavi, kırmızı.

Yeşil

Kahverengi, sarı, krem, siyah, gri.

Pembe

Yeşil, mavi, sarı, bej, krem, kahverengi, beyaz.

Turuncu

Mavi, beyaz, siyah, mor.

Mavi

Kırmızı, sarı, beyaz, kahverengi, gri, turuncu, pembe, bej.

Bej

Her renkle kombinlenebilir. Özellikle beyaz, siyah, kahverengi, pembe, mavi ile.

Kırmızı

Siyah, beyaz, yeşil, mavi, bej.




Renk Uyum Tablosu

İlginizi çekebilir: 

Konserlerde Şık Olmanı Sağlayacak Kombin Önerileri

Coachella Festivali Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Bel Çevresini Ölçmek İçin En Doğru ve Pratik Yöntemler

Keten Pantolon Nasıl Kombinlenir? Ne Zaman Giyilmelidir?

İstanbul Fine Dining Mekanları, Fine Dining Deneyimi İpuçları