Günlük yaşamda parfüm kullanımı, oldukça yaygın bir alışkanlıktır. Kadın ve erkekler kendi zevklerine göre parfüm kullanır. Parfüm, kişinin kendine özgü bir koku hissi yaratmasına yardımcı olur ve başkalarının da dikkatini çeker. Kişisel bakımda önemli bir yeri olan parfümlerin notaları vardır. Bu notalar, parfümün temel özelliklerinden biridir. Parfüm notalarının dengesi, parfümün kokusunun kalıcılığı ve etkisi üzerinde büyük bir etkiye sahip olmasıyla bilinir.


Parfüm Notası Nedir?

Severek kullandığın parfümün, sevilme nedeni parfümün nota etkisidir aslında. Her parfümün kendine has notaları vardır. Kullanılan parfümlerden alınan kokunun temeli olan nota, her markanın üretim prensiplerine göre farklılık gösterecektir. Peki, parfüm notası nedir? Bu soruya yanıt bulacağın bu satırlarda, birbirinden farklı notalara sahip olan parfümler hakkında bilgi sahibi olabilirsin.

Baharatlı, odunsu, çiçeksi, ferah, okyanus, taze ve tatlı kokular olmak üzere reyonlarda görebileceğin parfümlerin notaları birbiriyle farklıdır. Parfüm endüstrisinde adı sıkça geçen “Parfüm Notası” ne demek burada birlikte öğrenelim!

Parfüm Notası Ne Demektir?

 

Parfüm notası terimi, parfümün kokusunun oluşturulmasında kullanılan ve bir araya getirilen çeşitli bileşenlerin bir grubunu ifade etmektedir. Her bir nota, parfümün farklı aşamalarında kokularını sergiler ve bir araya gelerek parfümün karakteristik kokusunu oluşturmaya yardım eder. 

 

Parfüm notaları üç ana gruba ayrılarak incelenir. Parfüm notaları, parfüm endüstrisinde kullanılan doğal ve sentetik bileşenlerin bir karışımı olarak tanımlanır. Bu bileşenler arasında çiçek özleri, baharatlar, odunsu notalar, miskler ve daha pek çok farklı koku yer alarak parfümler çeşitlenir. Her bir parfüm notası, parfümün karakteristik kokusunu belirlemektedir. Ayrıca notalar, parfümün kalıcılığına ve etkisine de büyük ölçüde katkı sağlamaktadır.


Parfüm Notalarının Dengesi

Parfümün Notalarına Göre Özellikleri ve Etkileri Nelerdir?

 

Parfümler, genellikle üç ayrı nota içerir: Üst nota, orta nota ve alt nota olmak üzere etkisi ve kokusu değişir. Bu notalar hakkında detaylı bilgi verelim.

Üst Nota

 

Parfümün ilk saniyelerinde hissedilen ve hemen kaybolan koku üst notadır. Bu nota, parfümün ilk izlenimini oluşturarak anlık bir koku yayar. Genellikle hafif ve ferah kokular içermektedir. 

 

Bazı örnekler arasında bergamot, limon, portakal, greyfurt ve mandalina gibi turunçgiller yer almaktadır. Üst nota, etkisi kısa olan kokuları barındırır.

 

Etkisi kısa sürdüğü için birçok kişi bu kokuyu önemsemez ancak parfüm seçerken ilk his çok önemlidir. Bu nedenle parfümlerdeki üst notaları belirlemek için kokuyu sıktıktan sonra 10 dakika beklemen önerilir.


Parfüm Notaları

Orta Nota

 

Parfümün kalbinde yer alan nota olarak da bilinen orta nota, parfümün etkisi altında kalan kişi tarafından neredeyse 30 dakika boyunca hissedilebilir. Orta nota, parfümün karakteristik kokusunu oluşturmaktadır. Genellikle çiçek kokuları, baharatlar ve tatlı meyveler gibi daha ağır kokulardan oluşmaktadır. 

 

Örnekler arasında yasemin, gül, lavanta, çay yaprağı, tarçın ve kakule dikkat çeker. Orta notanın etkisi, üst notaya göre daha uzun sürer.


Parfüm Notaları Nelerdir?

Alt Nota

 

Alt nota, parfümün temel kokusunu oluşturur. En uzun süre kalıcı olan nota olarak bilinir. Alt notalar, parfümün kokusunun ortalama 24 saat veya daha uzun süre kalmasına yardımcı olur. Bu notalar genellikle odunsu, baharatlı ve misk gibi daha ağır kokulardan meydana gelir. 

 

Örnekler arasında sedir ağacı, vetiver, paçuli, sandal ağacı, vanilya ve amber kokuları dikkat çeker. Popüler ve ekonomik açıdan biraz pahalı olan parfümlerde alt notanın etkisi daha baskındır.

 

Alt notadan aldığın kokuyu beğendiysen, tercih edeceğin parfümleri özel davetlerde kullanabilirsin. Çünkü parfümün alt notasının etkisi 6 ile 24 saat arasında devam etmektedir.


Parfüm Notalarının Etkisi

En Popüler Parfüm Notaları ve Koku Türleri 

 

Parfüm seçiminde zaman kaybetmemek ve cildine en uygun parfümü seçmek için, notaların neler içerdiğini öğrenebilirsin. Bunun için sana parfümde bulunan notaların hangi kokuları içerdiğinden bahsedeceğiz.

 

  • Narenciye notalarında bergamot, portakal, limon, greyfurt, limon, kumkuat, mandalina, neroli, yuzu çiçeği bulunur.

  • Çiçek notalarında lavanta, gül, papatya, zambak, yasemin, hanımeli, hibiscus, lotus, manolya, mimoza, opium, orkide, şakayık, leylak, ylang ylang, tuberose, portakal çiçeği, beyaz çiçekler yer alır.

  • Aromatik ve yeşil notalarda ise yosun, aloe vera, nane, fesleğen, kaktüs, ginkgo, çimen, üzüm yaprağı, ginseng, sarmaşık, yaprak, palmiye yaprağı, biberiye, çay bulunur.

  • Odunsu notalardan seçim yaparsan sedir, okaliptüs, incir ağacı, köknar, maun, meşe, palo Santo, paçuli, çam, sandal ağacı, tik ağacı hissedebilirsin.

  • Meyve notalarında ahududu, armut, elma, karadut, çilek, frenk üzümü, vişne, Hindistan cevizi, kızılcık, salatalık, incir, orman meyveleri, liçi, kavun, fıstık, kırmızı meyveler, nar gibi meyvelerin kokusunu alabilirsin.

  • Baharat notaları içeren parfümlerde ise kakule, tarçın, biber, kahve, karanfil, zerdeçal, zencefil, safran, tonka fasulyesi hissedilir.

  • Şekerli notaları içeren parfümler agave, vanilya, esmer şeker, karamel, pamuk şeker, çikolata, bal kokularını almana yardım edecektir.

  • Misk ve amber notalarında amber, kehribar, benzoin, balmumu, havyar, deri, süet gibi kokuları alabilirsin.

 


Sık Sorulan Sorular

Parfüm Akoru Ne Demektir?

 

Parfüm akoru, parfümün notalarının bir araya gelerek oluşturduğu bir koku kombinasyonuna verilen isimdir. Parfümün farklı aşamalarında farklı notalar kokuya katılır ve bir araya gelerek parfümün karakteristik kokusunu sunar.

 

Parfüm akorları, notaların belirli bir kombinasyonuna bağlı oluşur. Parfümün karakteristik kokusunu oluşturan ana bileşenleri tanımlamak için kullanılır. Her bir akor, farklı notaların bir araya gelmesiyle oluşan karmaşık bir koku profilini ifade etmektedir. Özgün kokuları temsil eder.


Parfüm Akoru Nedir?

Parfüm Notaları Nasıl Yapılır?

 

Bir parfüm türü üretilirken önce alt nota, sonra orta nota, son olarak da üst nota eklenerek koku tamamlanır. Notaları karıştırmak için ideal oran %30 üst nota, %50 orta nota ve %20 alt nota biçiminde olmasına dikkat edilir. Her notanın yoğunluğu farklı olduğu için kalıcılığı da değişmektedir.


Parfüm Notaları Yapmak

Kendi Kokunuzu Nasıl Bulabilirsiniz?

 

Parfüm notalarına göre, kendine en uygun kokuyu bulmak için bazı önemli bilgileri hatırlaman gerekiyor. Bu bilgilere göre, zevklerine ve cildine en uygun olan kokuyu kolayca seçebilirsin. Peki doğru kokuyu bulmak için ne yapman gerekiyor?

 

  • Parfümünü seçerken, öncelikle hangi koku türlerinden hoşlandığına karar verebilirsin.

  • Parfümü satın almadan önce test ederek üzerinde bıraktığı etkiyi düşünebilirsin.

  • Üst, orta ve baz notalara dikkat ederek ve hangi notalardan hoşlandığını belirleyerek uygun kokuya bir adım daha yaklaşabilirsin.

  • Ayrıca kişisel tercihlerini ve yaşam tarzınızı dikkate alarak doğru kokuyu elde edebilirsin.

  • Farklı koku notalarını deneyerek ve kendi tarzını keşfederek gün boyunca kullanacağın kokuya son kararı verebilirsin.


Kendi Kokunu Bulmak

 

İlgini Çekebilir:

Son Zamanların En Popüler 15 Kadın Parfümü

Kokusuyla Fark Yaratan En İyi Erkek Parfümleri

Parfüm Sevenler Buraya: EDT ve EDP Farkı Nedir?

Uzun Ömürlü Kullanım İçin Güneş Gözlüğü Bakım Rehberi

Bayram Alışverişi İçin En İyi Fırsatlar: Ayakkabı, Çanta, Giyim ve Aksesuar Ürünlerinde En İyi İndirimler

 

Etiketlendi: Faydalı Bilgiler