konmari metodu

 

Bugünkü işi yarına bırakma, der atalarımız… Modern yaşamın aceleci rutinlerinde altın bir püf noktasına dönüşen bu söz; aslında hayatımızda belirli bir sistem ve düzen oluşturmanın ne kadar kolaylaştırıcı olduğunun apaçık göstergesi. Peki, bu düzenin ilk adımını nerede atman gerektiğini biliyor musun? Elbette evinde!


konmari yöntemi

Her ne kadar Türk geleneksel yapısında ev, ‘aile ve sıcak yuva’ simgesi olarak kuşaklar boyu kabul görmüşse de pandemi sürecinde iş, okul gibi belli başlı sorumlulukların ‘rahatlama’ alanı olan eve taşınmasıyla -gerçek anlamda evde yaşamanın- nasıl hissettirdiğini tüm dünya insanlığı olarak deneyimledik. 

 

 

Geçmiş yıllarda ‘eşyalılaşmak’, yemek odası vitrinlerinde belki de sadece birkaç kez kullanılmış kristalleri sergilemek her ne kadar zenginlik ve varlıklılık göstergesi sayıldıysa da artık, günümüz dünyasının hızlı ve basit yaşam tarzında ev başta olmak üzere pek çok iç alan ne kadar az eşyalı ne kadar kolay ve ne kadar kullanışlı olursa o kadar iyi sayılıyor. Yani, işin özü sadeleşiyoruz…


konmari tekniği

Buraya kadar, bizimleysen gayet güzel. Yavaş yavaş konuya ısınmaya başladık; şimdi gelelim asıl meseleye: Evinde sana huzur verecek, yaşamını kolaylaştıracak ve sürdürülebilir özellik taşıyan bir düzeni nasıl sağlayabilirsin? Bu minvalde, içeriğimizde tam da ihtiyacın olan bir yöntemi açıklayacağız sana: Konmari metodu! 

Dilersen artık konunun özüne varalım ve Konmari yöntemi nedir, nasıl uygulanır ve püf noktaları nelerdir tek tek alt başlıklar halinde inceleyelim. İşte, konmari tekniği hakkında günlük hayatında işine yarayacak faydalı bilgiler!


konmari tekniği

Konmari Nedir?

 

Konmari metodu en basit açıklamasıyla bir çeşit Japon düzenleme tekniği. İsminin nereden geldiğini merak ediyorsun muhtemelen; çünkü telaffuz edildiğinde bir anlam çağrıştırmıyor. Hemen açıklayalım:

 

  • Konmari olarak da bilinen kişi -evet bir insan- Marie Kondo, çocukluğundan beri zihnini düzen ve tertip konularına epey yormuş bir Japon kadın yazar.

  • 9 Ekim 1984 doğumlu, esasında terazi burcunun ‘bulunduğu ortamı güzelleştirme dürtüsü’ içinde kendini muhteşem bir kitap serisiyle ifade eden Konmari, Kondo düzenleme ve organize etme tekniği hakkında tam 4 adet kitap kaleme almıştır.

  • Japonya sınırlarını aşarak şu an tıpkı senin okuduğun gibi dünyaya yayılan bu akım sayesinde milyonlarca satmış ve Shorty Award for House & Home ödülüne layık görülmüştür.

  • ‘Hayatı Sadeleştirmek İçin Derle, Topla, Rahatla’ ve ‘Hayattan Keyif Almak İçin At, Kurtul, Ferahla’ olarak Türkçeye çevrilen Marie Kondo kitapları, insanlık için en etkili ve kolay düzen yönteminin bir çeşit minimalist yaşam şekli oluşturmaktan geçtiğini anlatıyor.

  • Sana burada bir noktaya dikkat kesilmeni tavsiye ediyoruz. Aslında, ev düzeninden bahsederken ‘hayattan keyif almak’ konusuna nasıl geldiğimizi sorguluyor olabilirsin, olmalısın da…

  • İşte Konmari yöntemi, tam da bu noktaya ışık tutuyor. Kullanmadığın, sana hizmet etmeyen ya da gerekliliğini yitirmiş olan tüm eşyalardan arınarak esasında psikolojik atmosferi de temizlemiş oluyorsun.

  • Yani sen fazlalıklardan, belki bir gün işime yarar diye düşünerek biriktirdiğin, istiflediğin eşyalardan kurtularak sadece maddesel olarak değil zihinsel ve psikolojik olarak da ferahlıyorsun.


konmari metodu nedir

Konmari Metodu Püf Noktaları

 

  • Yöntemin inceliklerine geçmeden önce yeni başlayanlar için kolaylaştırıcı ipuçları sunmak istedik:

  • Konmari yöntemi evde, ofiste veya herhangi bir iç mekanda hatta sosyal yaşantında rahatlıkla uygulayabilirsin. Yani mutfaktaki bardakları da arkadaş çevreni de bu yöntemle düzenleyebilirsin.

  • Burada amaç bulunduğun ortamı sana en uygun, işlevsel ve faydalı hale getirmek.

  • Yaşam alanını düzenli bir sisteme oturtmak için Konmari, sahip olduğun her eşyanın evde özel bir yeri olması gerektiğini belirtiyor. Yani, evde orada burada amaçsızca duran herhangi bir eşya bulunmamamalı; her objenin, eşyanın bir yeri ve işlevi olmalı.

  • Konmari metodunun tam anlamıyla uygulanma aşaması 6 ay ila 1 yıl arasında sürebildiği de oluyormuş; vaktiniz çoksa bu daha hızlı da tamamlanabilir tabii.

  • Nasıl yapacağın konusunda tereddüte düşüyorsan, sakinleşmelisin. Adım adım gitmek her zaman için daha iyi. Biz de öyle yapacağız!

  • Ancak bu sistemin katı bir kuralı var her neyi düzenlemeyi seçiyorsan tam teşekküllü yapmalısın. Örneğin kıyafetlerini düzenleyeceksen evdeki tüm kıyafetleri odanın ortasına yığıp sil baştan düzenleme yapmalısın.

  • Gözün biraz korkmuş olabilir; hiç endişelenme. Konmari düzenleme tekniği, bunu bir kez uyguladıktan sonra ömür boyu garanti sunuyor!

  • Öncelikle düzenlemen gereken eşyaları kategorilere ayıralım. Ev için mesela dolabındaki kıyafetler, raftaki kitaplar, çekmecedeki çoraplar, çanta ve aksesuarlar gibi bölüm bölüm düzenleme yapabilirsin.

  • Konmari bu işlemde düzenleme yapacağın alan konusunda ‘bütüncül’ yaklaşmanı öneriyor. Yani, diyelim dolabını düzenleyeceksin. O halde tüm dolabı o gün boşaltmalı ve içindeki tüm eşyaları tek tek değerlendirmelisin: Bu bana haz veriyor mu? Veriyorsa devam; vermiyorsa tamam, at ve kurtul! (ya da bağışla)

 

Bu ön bilgilerden sonra hızla yöntemi uygulamaya geçelim:


konmari nasıl uygulanır

Konmari Metodu Nasıl Uygulanır?

 

1. Adım: Fazlalıklardan, Keyif Almadıklarından Kurtul!

 

  • Konmari yöntemini uygularken ilk adım “Bunu kullanmak bana keyif veriyor mu?” Sorusunu sormak. Yani, bir eşyanı, kıyafetini eline aldığında ona bakarken içinde kullanma arzusu uyanmıyorsa onunla yolları ayırmanın vakti gelmiş demektir. 

  • İşine yarar ve kullanışlı olanları ayırdıktan sonra kullanmak istemediğin diğer tüm eşyaları, kıyafetleri, kitapları ya da her neyi düzenliyorsan onlardan acilen kurtulman gerekiyor. 

  • Bu aşamada artık kullanmayacağın, eskimiş, hoşuna gitmeyen veya varlığını dahi unuttuğun eşyaları atmak yerine bağışlayabilirsin, ihtiyacı olanlara ulaştırabilirsin elbette.


konmari katlama tekniği

2. Adım: Sisteme Uygun Derle, Katla, Toparla!

 

  • İşte kilit noktadayız! Sabırlı ve mantıklı olmalısın ve hatta mümkünse işe koyulduğun alanda o gün sonuca ulaşmalısın.

  • Evet, kitapta biraz katı kurallar var; fakat kendini düzenleme uzmanı olarak tanımlayan Konmari, bu yöntemle derleme yaptığında bir daha asla dağılmayacağına garanti veriyor. Üstelik bu düzen ruhuna da iyi gelecek!

  • Konmari, her ne kadar hayatın pek çok alanına uyarlansa da bu hususta kıyafetler başı çekiyor.

  • Örneğin Konmari katlama yöntemi uygulanan kıyafetler çekmecelere dik şekilde konumlandırılıyor. Böylece aralıksız, sık ve muntazam şekilde ‘dizilmiş’ kıyafetler aynı şekilde katlanıp geri yerine konulduğunda sistem hiçbir zaman bozulmuyor.

  • Muntazam görünümün yanı sıra Konmari tekniği, kıyafetlerin kırışmasını, kolay deforme olmasını da önlüyor. Keza bu sistemi hangi bölümde uygularsan (mutfak, banyo, salon) uygula sonuç aynı!

  • Dar veya yetersiz bir alana da sahip olsan Konmari dolap düzeni sayesinde mantıklı adımlar izleyerek her daim istikrarlı bir ev düzeni oluşturabilirsin.

  • Konmari metodu ile kıyafet düzenleme alışkanlığı kazandığında zaman tasarrufu da beraberinde gelecek. Çünkü çekmeceni ya da dolabını açtığında tek bakışta hangi eşyanın nerede olduğunu hemen görebileceksin.


konmari metodu ile dolap düzenleme

Bonus Sağlıklı Psikoloji, Duru Zihin: Ferahla!

 

  • Konmari katlama yöntemi ile muntazam şekil verilip dik konumda dizilen tüm kıyafetler -ki bu kıyafetler koyu renkten açığa doğru düzenleniyor- sana mutluluk enerjisi aşılayacak.

  • Düzen uzmanı Konmari, ev ve yaşam alanlarındaki revizyonun psikolojiye de yansıyacağını, insana mutluluk vereceğini belirtiyor.

  • Yöntemde amaç kullanılmayan eşyaları raflara ya da çekmecelere sıkıştırıp ‘depolamak’ değil, yalnızca sana hizmet eden, kullanmaktan keyif aldığın işlevsel eşyaları düzenlemek; bunu unutmamalısın.


konmari katlama yöntemi

 

İlgini Çekebilir:

 

Evin Enerjisini Tazeleyen 10 Pozitif Fikir

 

Seyahat Severler İçin Film ve Dizi Önerileri

Evde Bakımsız Kalmamak İçin 6 Altın Öneri

Evde Sıkılmamak İçin Yapabileceğin 11 Aktivite

Yeni Yılda Daha İyi Bir Sen İçin 6 Gerçekçi Hedef

 

Etiketlendi: Faydalı Bilgiler