Şu insanı dehşete düşüren sahneyi hayal et… Uzun bir uçuştan sonra tanımadığın bir şehirde oteline yeni geldin. Valizini yatağa koyuyorsun, açıp bir an önce bikinini kapıp denize atlamak ya da pijamalarını üzerine çekip deliksiz bir uyku uyumak var aklında. Valizi veya seyahat çantanı açmak için üç basamaklı şifreli kilidin numaralı tekerleklerini yavaşça çeviriyorsun. Kapağı kaldırmak için düğmeye basıyorsun ancak hiçbir şey olmuyor. Eyvah! Bavulun kilitli kaldı! Peki, kilitli kalan bavul nasıl açılır?

 

Önce derin bir nefes al! Bu ilk defa olmuyor, merak etme… Bavulun kilitli kalması durumu, en deneyimli gezginlerin bile mutlaka başına gelmiş bir olaydır. Herkes hayatının bir döneminde “Yahu bu kilitli kalan bavul nasıl açılır?” sorusunu kendine soruyor bir şekilde. Neyse ki, genelde her yerde bulunan standart bir seyahat bavulunun kilidine veya güzelim bavuluna zarar vermeden, herhangi bir özel alet kullanmadan açmak kolaydır. Hadi, kilitli kalan bavul nasıl açılır konusuna beraber bakalım!

Püf Noktalarıyla Kilitli Kalan Bavul Nasıl Açılır?

İlk olarak belleğimize güveneceğiz. Kilitli kalan bavul nasıl açılır sorusunun cevabı, muhtemelen zihnimizde bir yerlerde gizli. Bir doğum günü, evlilik yıl dönümü, sevilen takımın kuruluş yılı, okul numarası… Bunlardan birini sıkça şifrelerinde kullanıyorsan, önce bunları bir dene. Olabilecek her şeyi bir kağıda yaz ve sonra yavaş yavaş çanta üzerindeki çarkları çevirmeye başla. Çoğunlukla kısa süre sonra şifre aklına gelecektir. Eğer mekanik bir sıkışma varsa, o zaman işler biraz daha zorlaşıyor.

Bulmaca Zamanı!

Derlediğimiz bu adımları izleyerek, kilidi hızlı bir şekilde açabilecek ve kodu hatırlaması kolay olan 3 basamaklı yeni bir kombinasyona yeniden programlayabileceksin. Sakinleş, derin bir nefes al ve işe koyul! Şimdi kilidi yakından incele… Çoğu standart bavulda mevzu aynıdır. Üç adet minik disk hemen gözüne çarpar. Bunlar küçük dişleri sayesinde döndürülebilen disklerdir ve üst kısımlarında da rakamlar yer almaktadır.
Kilitli Bavul Nasıl Açılır?

Şimdi, buraya kadarını hepimiz biliyoruz. Ama çoğumuzun bilmediği bu minik disklerin her birinin altında küçücük, minicik, gözle çok da rahat görülemeyen bir boşluk olması. İşte bu minik boşluk, doğru rakamın altında yer alıyor. Çok küçük oluşu nedeni ile de direkt bir ışık yardımı ile görülebiliyor. O yüzden sadık yardımcımızdan biraz desteğe ihtiyacımız var: Cep telefonu!

Cep telefonunu eline al ve ışığını kullanarak kilitlere daha yakından bak. Daha sonra bu diskleri çevirmeye başla. Her birini çevirdikçe alt kısımdaki küçük boşluğu görmeye başlayacaksın. Burada önemli nokta şu: Bazı bavullarda bu boşluk, o disklerin altında yer alıyor. Kimi zaman kilit gövdesinden farklı, metal bir rengi var. O zaman görmek kolay oluyor. Ancak kimi zaman da kilit gövdesi ile aynı renkte. Mesela tamamen siyah yapmışlar; o zaman gölgesinden anlamanız gerekiyor ve bunun için de flaş ya da fener gibi net bir ışık üzmesine ihtiyaç duyuyorsun. Dolayısıyla telefonu kullanmak gerekiyor.

Tüm rakamlarda boşluğu yakaladınız! Peki bu sizin şifreniz mi? Hayır! Bu aslında “sen kombinasyonu buldun, ama bu kombinasyonun yüzünün sana dönük olmayan tarafı” demek. Biraz karışık oldu değil mi? Bir kere daha deneyelim… Şimdi her bir minik rakam diskinin altında boşluğu yakaladığında, bu diski doğru sıralamaya getirdiğin anlamına geliyor. Fakat doğru sıralama yetmez, bu sıralamanın en önde de yer alıyor olması gerek.

Kısacası disklerin altındaki rakamları bulunca hepsini bir sağa kaydırmalısın. Tekrar açılmazsa bir kez daha sağa kaydır. Tekrar açılmazsa… Mantığı kaptın! Yani sen önce diskin herhangi bir yönünde şifreyi buluyorsun sonra da yavaştan değiştire değiştire bunu öne doğru getiriyorsun ve bavul açılıyor! Gördün mü? O kadar da zor değil!

 

Şifreyi Hatırlama Önerileri
Şifreyi Hatırlama Önerileri

Kilitli kalan bavul nasıl açılır sorusuna yanıt bulduğumuza göre sırada ileriye yönelik öneriler var. Yani bu durum bir daha başımıza gelsin istemiyorsak, ne yapmamız gerek? İşte senin için 4 farklı öneri...

1. Stratejik Yerlerde Aynı Şifreyi Kullanmak

Siber güvenlik uzmanları aynı şifreyi kullanmanın güvenli olmadığı konusunda ısrarcı. Ama bavul gibi gerçek dünyanın parçası bir şeyde belki de bunun bir istisnası vardır. Bavulunun şifresini kredi kartının ya da ATM kartının şifresi ile aynı seçebilirsin. Ya da telefonunu açma kodu ile bavul şifreni eşleştirebilirsin. Bu iki kodu sene boyunca defalarca giriyorsun. Bavulu kullanacağın sezon gelince hatırlamana yardımcı olacaktır. Eğer yine de “Yok ben aynı şifreyi koymayayım” diyorsan, rakamların yerini değiştir, ya da kısaltmaya çalış. Tersten yazmak da bir çözüm olabilir. Hangisi sana mantıklı gelirse…

2. Şifreyi Not Almak

Tamam tamam; bu biraz barizin ilanı. Ama kimi zaman insanın böyle küçük bir hatırlatmaya dahi ihtiyacı var! Kilitli kalan bavul nasıl açılır sorununu tekrar yaşamamak için şifreyi bir yere not al. Cüzdanında minik bir kağıt, telefonunun notlar kısmı… Kendine e-posta da atabilirsin. Ya da bir arkadaşına mesaj atıp onu kaydedebilirsin. Yani bir şekilde unutsan da bakacağın bir yer her zaman olacak.

3. Bavulları Senkronize Etmek

Eğer tek başına seyahat etmiyorsan, tüm ailenin bavullarının şifrelerini senkronize edebilirsin. Kilitli kalan bavul nasıl açılır konusunda uzun ve tüm aileyi ilgilendiren bir şifre, işi kolaylaştıracaktır. Üstelik hatırlamamanın psikolojik yükü de aile üyeleri arasında paylaştırılmış olur.

4. ABD’ye Seyahat Edecekler: Dikkat!
ABD’ye Seyahat Edecekler

Her zaman valizimizi kilitlemenin ne kadar önemli olduğu söylenmiştir. Pimpirikli olanlarımız oda temizliği görevlileri geleceği için bile bavulunu kilitler de otel odasından öyle çıkar. Kilitli kalan bavul nasıl açılır sorusu böyle davranışları sergileyen kişiler için günceldir. Ama kimi zaman bunun başa bela olabileceğini de unutmamak gerek!

Bu durum özellikle de Amerika Birleşik Devletleri’ne seyahat edecekler için geçerli. ABD’de sınır güvenliğinin bavulunuzu kontrol etme hakkı var. Hatta arada rastgele kontroller yapıp size bir not bırakabiliyorlar. “Bavulunuz arandı, bu sıradan bir kontroldür.” diye yazıyorlar. O nedenle bavul kilidinize zarar gelmemesi için ABD seyahatlerinde bavulunu kilitleme! Hava alanında valizini teslim aldığında kilidi yeniden döndürürsün.

Peki Yine de Açamazsan?

Uğraştın, didindin ama bavulu bir türlü açamadın… Peki, şimdi ne olacak? İşte bu durumda bavulu bir çantacıya götürmek ya da yetkili bayide açtırmak gerekebilir. Bu gibi bir durumda idare edebilmek için el bagajına birkaç eşyayı önceden koymak hayatını kolaylaştırabilir. Bu şekilde bir önlem almak, sadece kilitli kalan bavul nasıl açılır sorusu ile karşı karşıya kaldığında değil, aynı zamanda bavulun kaybolduğunda da işine yarar.

El bagajına bir temiz tişört ya da gömlek, temiz iç çamaşırı, diş fırçası, seyahat boy diş macunu, şampuan ve sabun koyarak ilk geceyi idare edebilirsin. Sonradan bavulu kendin açsan bile sonuçta bu eşyaların elinin altında bulunması o ilk korku anlarını rahat geçirmene yardımcı olacaktır. Bir uyuyup uyanınca belki her şey daha net yerine oturacak. O nedenle mutlaka el bagajını acil durumlar için hazır tut.

İhtiyacın olan valizi veya seyahat çantasını almak için alışveriş yapacaksan markalara dair aklında tutman gereken her şeyi Hangisini Almalı? Her Boy ve Amaç İncelemesi İle En İyi Valiz Markaları başlıklı içeriğimizde bulabilirsin.

Etiketlendi: Faydalı Bilgiler