Hava kirliliği günden güne artmaya devam ediyor. Bu kirliliği önlemek ve engellemek için toplum olarak elimizden geleni yapmalıyız. Daha temiz dünyada yaşamak ve bizden sonra gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için, hayatımızda bitkilere de yer açmamız gerekmekte. Bu önemli uyarıyı, yapılan araştırmalar yeniden gündeme getiriyor. Özellikle de NASA tarafından yapılan çalışmalar, bitkilerin insan sağlığına olan faydasını yeniden gün yüzüne çıkarıyor.

 

NASA Araştırmalarına Göre Havayı Temizleyen 15 Bitki

 

NASA araştırmalarına göre bazı önemli bitkiler, havanın temizlenmesinde çok etkili. Bu bitkiler ev ve ofis ortamında da yetişebilme özelliğine sahip. Hemen hemen her odada konumlandırabileceğin ev bitkisi sayesinde, yaşadığın alanın daha temiz kalmasına yardımcı olabilirsin.

NASA deneylerine göre, ev bitkilerinin ortamdaki uçucu kimyasalları yutma özelliği bulunuyor. Bu özellik ise, pek çok kişinin evinde severek yetiştirebileceği bitkilerde mevcut. Şimdi, eçanta farkıyla evinin havasını temizleyen bitkilere göz atarak sen de evde bitki yetiştirmeye başlayabilirsin. Bu bitkiler, evin ve iç mekanın havasını temizlemeye yardımcı olmak için önerilmekte. Eğer bitkilere alerjin varsa, doktoruna danışıp daha farklı alternatifler arayabilirsin.

 

havayı temizleyen bitki



NASA Araştırmalarına Göre Havayı Temizleyen 15 Bitki

1) Paşa Kılıcı

 

Gece oksijen üretimi yapan bu bitki, Sansevieria adıyla bilinmektedir. Dayanıklı ve güçlü yeşil yapraklara sahiptir. Özellikle de yatak odasında bulundurmak için tercih edilir. Sulamayı unutsanız dahi uzun süre yapısını koruyabilir. Ancak düzenli sulama yapılmasını da sever. Uzun ve geniş kalın yapraklar vererek büyür. Paşa kılıcını, havayı temizleyen bitki olarak evinde yetiştirebilirsin.


paşa kılıcı bitkisi

2) Areka Palmiyesi

 

Evde havayı temizleyen bitkiler listesinde Areka palmiyesi de yer alıyor. Tropik bir bitki görünümüne sahip olan Areka palmiyesi, evde kolayca yetişebilen bitkiler arasında. Üstelik NASA, bu bitkiyi hava temizlemeye yardımcı ve nem oranını dengelemeye yardım eden bitki olarak tanıtıyor. İç mekandaki kimyasalları yutma özelliği olduğundan, sağlıklı bir ev ortamı için önerilmekte.


areka palmiyesi bitkisi

3) Pothos - Salon Sarmaşığı

 

Yeşilin tonlarını yansıtan yaprakları olan salon sarmaşığı, kısa sürede çok sayıda yaprak veren bir bitki. Mutfakta ve salonda yetişebilen, güneşten korunması gereken bu bitki iç mekanda nemin dengelenmesine yardımcı oluyor. Evcil hayvanlar için toksik madde içerdiğinden, dikkatli konumlarda yetiştirilmesi gerekmektedir.

 

Pothos - Salon Sarmaşığı



4) Kurdela Bitkisi

 

Beyaz ve ince şerit formundaki yapraklara sahip olan kurdela bitkisi, bakımı çok kolay olan bitkilerden biridir. Suyu dengeli seven, evi renklendiren ve havayı temizleyebilen bitkiler arasındadır. İnce ve uzun yaprakları, yere doğru uzar. Tüm yapraklar, bir arada hoş bir izlenim uyandırır. Pek çok iç mekanda yetişebildiğinden, havanın temizlenmesini hızlandırabilir.


kurdela bitkisi

5) Çin Herdemyeşili

 

Evde bakımı kolay olan ve havayı temizlemeye yardım eden bir bitki arıyorsan, Çin herdemyeşili evinizde yer alabilir. Bu bitki, havadaki kimyasalları temizlemeye yardımcı özellikler taşır. Güneşi çok sevmediği için gölgeli köşelerde, düzenli sulamayla büyütebilirsin. Evdeki havayı temizleyen bitkiler listene Çin herdemyeşilini ekleyip evinde temiz bir ortam oluşturabilirsin.


6) Şamadora

 

Dağ Palmiyesi, Chamaedorea adıyla bilinen bu bitkiler bodur gövdelidir. Evin havasını temizlemeye yardımcı olma özelliği vardır. Yapı bakımından Areka palmiyesine çok benzer. Dikkat çekici boyuta ulaşmaz ve bodur kalırlar. Evin havasını temizlemek için yetiştirebilirsin. 

 

Odayı temizleyen bitkiler önerilerinden biri olan şamadora sayesinde, yaşam alanında daha temiz bir hava sağlayabilirsin.

 

Şamadora bitkisi



7) Duvar Sarmaşığı

 

Yaprakları yıldız şeklini andıran duvar sarmaşığı, balkon duvarında ve salon köşelerinde büyüyen yaprakları ile dikkat çeker. Nemi dengelemeye yardımcı olan, havadaki kimyasalları temizlemeyi kolaylaştıran bir bitkidir. 

 

NASA araştırmalarına göre, duvar sarmaşığı gibi bazı bitki türleri iç mekanlarda hava kalitesini iyileştirebilir. Bu bitkiler, zararlı hava kirleticilerini emerek havadaki toksinleri filtreleyebilir ve böylece daha temiz bir hava sağlayabilirler.

 

Duvar Sarmaşığı



8) Benjamin

 

Havayı temizleyen bitkiler NASA tarafından yapılan araştırmalara eklenmiştir. Bu araştırmalar içinde benjamin de adından söz ettirir. Evde ağaç formuna sahip bir bitki yetiştirerek havanın temizlenmesini istiyorsan, sonbaharda yapraklarını döken benjamin bitkisini bulundurabilirsin. 

 

İlkbahar dönemi geldiğinde küçük yeşil yapraklarını gösteren bu bitki, bahar aylarında iç mekanın daha temiz kalmasına yardım eder. Oksijen üretimini de hızlandırabilir.

 

 


 

9) Dracaena

 

Bitkiler havayı nasıl temizler diye merak ediyorsan, NASA çalışmalarında adı geçen dracaena sayesinde havanın temizlenmesine şahit olabilirsin. Oksijen üretimine destek olan bitkiler, havanın temizlenmesine büyük oranda yardım eder. Bu yardımda dracaena da yer alır. 

 

Sulamayı unutsan dahi yapısını koruyabilen bu bitki, odunsu gövdeye sahiptir. Gövdesinin tepesinden sarkan ince uzun yaprakları sayesinde ağaç gibi görünür. Uzun ömürlü ve dayanıklı olduğundan, iç mekanın havasını temizlemeye uzun yıllarca yardım edebilir.


Dracaena bitkisi



10) Barış Çiçeği

 

Beyaz çiçekli, parlak yeşil yaprakları olan bu bitki, evin havasını temizlemeyi kolaylaştırır. Estetik açıdan şık ve göz alıcı görünen barış çiçeği, kolay bakılabilen bir türdür. İç mekanda hava kalitesini iyileştirebilen bir çiçek olarak tercih edilir.

 

NASA'nın hava temizleme yetenekleri üzerine yaptığı araştırmalarda, barış çiçeğinin havadaki bazı zararlı maddeleri absorbe ederek temizlediği bulunmuştur.


Barış Çiçeği bitkisi

11) Cüce Hurma Palmiyesi

 

Salon, oturma odası, dinlenme odası gibi alanlarda havanın temizlenmesini hızlandırmak için cüce hurma palmiyesi bitkisini yetiştirebilirsin. Bu bitki, havadaki toksik maddeleri yutar ve daha temiz bir hava hissedilmesine yardım eder. Çok popüler bir ev bitkisidir. Hava kalitesini iyileştirerek sağlıklı ve temiz bir ortamda nefes almana yardımcı olur. 


Cüce Hurma Palmiyesi ve hava temizliği

12) Aşk Merdiveni

 

Sıcak ve gölgeli alanlarda kolayca yetişebilen bu bitki sayesinde, evindeki havanın temizlenebileceğini biliyor musun? Aşk merdiveni, NASA tarafından yapılan araştırmalarda gündeme gelen ve önerilen bir bitkidir. Hava kalitesini temizleme ve uçucu kimyasalları yutma özelliğine sahiptir.


13) Antoryum

 

Antoryum bitkisinin yaprakları, havadaki bazı zararlı maddeleri yutma özelliğini taşır. Bu özelliği sayesinde, zararlı maddeleri filtreleyerek iç mekanda daha temiz bir hava sağlayabilir. Kırmızı, pembe, beyaz veya sarı renkli çiçekleri sayesinde bulunduğu ortama renk kazandırır.


antoryum bitkisi ve hava temizliği

14) Çim Zambağı

 

Çim zambağı, küçük ve otsu bir bitkidir. Uzun ömürlü ve dayanıklı olduğundan hava kalitesini senelerce iyileştirebilir. Parlak ve ışıklı bir köşede bu bitkiyi uzun süre yetiştirebilirsin. Yeşil yaprakların arasından kendini gösteren çiçekler sayesinde, bulunduğu yere hoş görünüm kazandırır. 

 

Evcil hayvanlar için toksik özellikte olduğundan konumlandırma konusunda dikkatli olman önerilir. Hava kalitesini iyileştirmeye yardımcı bitkilerden biridir.


Çim Zambağı bitkisi

15) Kasımpatı

 

Ilık ve gölgeli ortamları çok seven kasımpatı, evde sıkça yetiştirilen bitkiler arasındadır. Hava kalitesini yükseltme özelliği vardır. Nemi dengeleyen, havadaki kimyasalları yutan ve estetik açıdan göz alıcı görünen bir bitkidir. Salonda, masa üzerinde, pencere önünde kolayca yetişebilir. Böylece bulunduğu konumda, havanın temizlenmesine yardımcı olur.


kasımpatı bitkisi

Sık Sorulan Sorular

En Fazla Oksijen Üreten Bitki Nedir?

 

Devetabanı, paşa kılıcı ve şamadora bitkileri en fazla oksijen üreten bitkilerden biridir. Bu bitkilere evinde yer açarak oksijen üretimine yardım edebilirsin. Böylece havanın temizlenmesine ve yenilenmesine ortam hazırlamış olursun.

Hangi Bitkiler Gece Oksijen Verir?

 

Bitkilerin pek çoğu, gece oksijen üretmektedir. Bu bitkileri yatak odasında konumlandırmayı deneyebilirsin. Böylece uyurken odanın nemli kalmasını sağlayabilirsin. Oda içinde oksijen üretimine destek olmak için önerdiğimiz bitkileri tercih edebilirsin:

 

  • Aloe Vera

  • Peepul (Kutsal Hint İnciri)

  • Yılan Bitkisi

  • Orkide

  • Neem (Hint Leylak)

  • Areka Palmiyesi

  • Gerbera - Jerbera

  • Noel Kaktüsü - Yılbaşı Kaktüsü

Barış Çiçeği Havayı Temizler mi?

 

Barış çiçeği, havadaki benzen, formaldehit, trikloretilen, ksilen, amonyağı temizlemeye yardımcı olan ev bitkilerinden biridir. Daha temiz ve sağlıklı bir atmosfer elde etmek için barış çiçeğinin hava temizleme özelliğinden faydalanabilirsin.

 

havayı temizleyen bitkiler nelerdir?

 

İlgini Çekebilir:

Doğada Hayatta Kalmanın Yolu: Outdoors ve Survival Becerileri

FOMO Nedir? Gelişmeleri Kaçırma Korkusu Nasıl Azaltılır?

Çilek Bacak Nedir? Nasıl Geçer? Etkili Tedavi Yöntemleri

Türkiye’de Şarap ve Bağ Rotası Rehberi

Mavi Işık Gözlükleri ile Dijital Göz Yorgunluğuna Son Verin

Etiketlendi: Faydalı Bilgiler