Vaktimizin büyük çoğunluğunu, hatta mümkünse tamamını evde geçirmek durumunda olduğumuz şu günlerde, kaliteli ve eğlenceli zaman geçirmenin önemi oldukça büyük. Çünkü ev ortamı, verimsiz geçirilen zaman dilimlerinin sonucunda bunaltıcı ve yorucu bir atmosfere dönüşebiliyor. Bu dönemde sıkılmak ya da bunalmak son derece doğal.

Fakat kendimizi evde geçirdiğimiz vakti yaratıcı ve eğlenceli aktiviteler yapmaya yöneltmek, ruh halimizi de büyük ölçüde değiştirebiliyor. Elbette bu esnada aynı evi paylaştığımız insanlarla, aile bireyleriyle kurduğumuz iletişim de son derece önemli.

Peki, hem bu iletişimi güçlendirmek hem de zamanı çok daha keyifli ve verimli kılmak için oyunlardan yardım almaya ne dersin? Birbirinden eğlenceli ve yaratıcı oyunlardan birini seçerek ailece çok keyifli bir akşam geçirmenizi sağlayabilir, günün stresinden ve sıkıntısından kolaylıkla uzaklaşabilirsin! Hangi oyunları seçebileceğini düşünüyorsan, işte ailecek evde oynanabilecek 5 oyun önerisi...

Tabu oyunu

1. Tabu

Kutu oyunu tutkunlarının en çok sevdiği oyunlardan biri olan Tabu, iki ya da ikiden fazla takım halinde oynanıyor. Amaç, tabu kartlarında yazan sözcükleri yasaklı kelimeleri kullanmadan takım arkadaşlarına anlatmaya çalışmak. Tabu'nun sonradan çıkan versiyonlarında, kelimeleri çizerek ya da bir kukla kullanarak anlatmayı gerektiren kartlar da bulunuyor. Kulağa ilk etapta çok kolay gelse de, birçok yasaklı kelimenin arasından sıyrılarak karşı tarafa bir kavramı anlatmaya çalışmak bir hayli güç.

Bu oyunda başarı sağlamak, takım arkadaşlarınla güçlü bir iletişim kurmayı gerektiriyor.

Trivial Pursuit

2. Trivial Pursuit

Genel kültür yarışmalarını ailece izliyor ve takip ediyorsanız, Trivial Pursuit'in tam size göre olduğundan emin olabilirsin! 6 farklı kategoride hazırlanmış genel kültür sorularını içeren bu kutu oyunu, bireysel ya da takımlar halinde oynanabiliyor.

Coğrafya, tarih, sanat-edebiyat, spor-hobi, eğlence ve bilim-doğa kategorilerinde hazırlanan sorulardan hangisini cevaplayacağına ise oyunda attığın zarlar ve oyun tahtasında ilerlediğin kareler karar veriyor. Soruları bilemediğin takdirde sıra karşı tarafa geçiyor.

İsim Şehir Hayvan

3. İsim Şehir Hayvan

Ailece oynanan oyunların belki de en eskisi olan İsim Şehir Hayvan, yıllar geçse de popülerliğini asla yitirmiyor. Bu oyunda her oyuncunun kâğıdına baştan anlaşılarak belirlenen kategoriler yazması gerekiyor. Genellikle kategoriler isim, şehir, hayvan, bitki, eşya ve ünlü başlıklarından oluşuyor. Fakat elbette bu kategorileri dilediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz. Oyunun başında bir harf belirleniyor ve herkes her kategori başlığının altına o harfle başlayan bir kelime yazıyor. Yazılan kelimeler yalnızca bir oyuncunun kâğıdında yer alıyorsa 10 puana, birden fazla oyuncu tarafından yazılmışsa 5 puana denk geliyor. 

Aklımdan Ne Tuttum Oyunu

4. Aklımdan Ne Tuttum?

Hiçbir ekipman ya da kutu oyunu gerektirmeyen bir diğer oyun ise, Aklımdan Ne Tuttum. Bu oyunda bir kişinin aklından herhangi bir kelime tutması gerekiyor. Bu kelime özel isim, eşya, canlı; kısacası her şey olabiliyor. Oyuncu, tuttuğu kelimenin ilk harfini diğer oyunculara söylüyor. Bu noktadan sonra diğer oyuncuların ona sorular yöneltmesi gerekiyor. Soruların formatı şu şekilde: "Bir hayvan mı?, Bir eşya mı? Yerli bir film adı mı?" Aklından kelime tutan oyuncunun, kendisine yöneltilen tüm sorulara "... değil." diyerek cevap vermesi gerekiyor. 

Bir örnekle detaylandıralım: Örneğin ebe olan oyuncu aklından "kazak" kelimesini tutmuş olsun. Kelimenin k harfiyle başladığını öğrenen diğer oyuncular, sorularına başlıyor: "Bir hayvan mı?" Cevabın şu şekilde olması gerekiyor: "Kurbağa değil." Soru soran oyuncuların, sordukları sorunun cevabı bilmesi gerekli. Yani k harfiyle başlayan bir hayvan akıllarına gelmediyse, o soruyu soramıyorlar. Amaç, aklında kelime tutan oyuncuyu mümkün olduğunca sıkıştırarak bir soruya yanıt verememesini sağlamak. Çünkü bir soruyu yanıtlayamadığında, kelimenin ikinci harfini de söylemek zorunda kalıyor. Daha sonra sorulan sorular ise kelimenin ilk iki harfini kapsamak zorunda. Böylelikle ebe olan oyuncuya tek tek harfleri söyletmek ve kelimeyi bulmak amaçlanıyor.

Ben Kimim Oyunu

5. Ben Kimim?

Evde ailece oynanabilecek oyunlar arasında oldukça popüler olan bir diğer oyun, Ben Kimim. Ben Kimim oyununda bir oyuncunun alnına üzerinde bir isim yazan bir kart yapıştırılıyor. Bu esnada oyuncunun, kartta yazan ismi görmemesi gerekiyor. Ayrıca söz konusu ismin herkes tarafından bilinen bir sanatçı, ünlü, siyasetçi vb. olması önem taşıyor. Daha sonra oyuncu, alnında yazan ismi bilmek için diğer oyunculara soru sormaya başlıyor.

Bu sorular, yalnızca evet ya da hayır şeklinde cevaplanabilen sorular olmalı. Örneğin "Cinsiyetim ne?" sorusunu soramıyor, fakat "Kadın mıyım?" diyebiliyor. Oyuncu, mümkün olduğunca az soruyla kim olduğunu tahmin edebilirse, sıra başka bir oyuncuya geçiyor. 

Evde Geçirdiğiniz Vakti Eğlenceli ve Verimli Kılın

Evde geçirdiğin vakti eğlenceli, keyifli ve verimli kılmak için oyunların yanı sıra farklı aktiviteler ve öneriler arıyorsan, Evde Yaşam konulu diğer yazılarımıza mutlaka göz atmalısın. Spor egzersizlerinden sağlıklı tariflere, verimli çalışma önerilerinden film tavsiyelerine birçok ipucuna buradan ulaşabilirsin!

Etiketlendi: Evde Yaşam