Günün ilk saatlerindeki keyifli hazırlığın son dokunuşu olan parfümler, günlük hayatın olmazsa olmazlarından. Mevsimlere göre, içeriğe göre, kalıcılığına göre sayısız çeşidi olan parfümlerden herkesin kendisi için en uygun seçeneği bulması mümkün. Peki sen bu seçimi yapan şanslı kişilerden misin? Yoksa tam da parfüm arayışının olduğu bir dönemde misin?

 

Parfümde EDT ve EDP Farkı Nedir?

 

Parfüm arayışındaysan ya da var olan parfümleri tekrar gözden geçirmek istiyorsan kritik bir noktayı şimdi birlikte ele alacağız. Tam zamanında geldin! Parfümler içeriğine, mevsimlere göre seçilir evet ama bir de yoğunluğuna dikkat etmekte fayda var. 

Şimdi bu yoğunluğu ve dolaylı olarak parfümün kalıcılığını ifade eden EDP ve EDT kavramlarını birlikte inceleyelim, tam olarak farkları nelermiş keşfedelim. Ama önce her iki kavramı da derinlemesine ele alalım.

 

EDT ve EDP Farkı Nedir?

EDT Nedir? EDT Açılımı Ne Demek? 

EDT parfüm, günlük kullanımda en çok tercih edilen, bu nedenle çok sık karşımıza çıkan bir türdür. Açılımı Eau De Toilette olarak bilinir. EDT parfüm, %4-15 arasında saf esans içeren, kalıcılığı genellikle 2 ile 4 saat arasında değişen parfüm türüdür. Genellikle gündüz aktivitelerinde, alışverişte, okulda, iş yerinde tercih edilir. 

 

Giysilerin üzerindeki kalıcılık oranı değişebilen EDT parfümler, hem kadınların hem de erkeklerin tercih edebileceği seçenekleri barındırır. İçeriğindeki saf esans oranı daha az olduğu için EDP parfüme göre daha uygun fiyatlı bir alışveriş imkanı sunar.

 

EDT ve EDP Açılımı

EDP Nedir? EDP Açılımı Ne Demek? 

EDP parfüm saf esans oranı daha yüksek olan ve genellikle gece aktivitelerinde kullanılan bir parfüm türüdür. Açılımı Eau De Parfum olarak bilinir. Saf esans oranı %15-20 arasında değişen EDP parfümlerin yoğunluğu ve kalıcılığı daha yüksektir. Genellikle akşam yemeklerinde, gece davetlerinde kullanılan bu parfümler kış aylarının da vazgeçilmezi olarak tercih edilir.

 

Yaklaşık 15 yıl önce sadece kadınlara özel seçeneklerin yer aldığı EDP parfümler, artık erkekler için de çeşitli seçenekleri barındırıyor. Ciltte kalıcılığını 6 saate kadar koruyabilen EDP seçenekleri, yüksek oranda saf esans barındırması sebebiyle yüksek fiyatlı olarak karşımıza çıkabilir. 

 

Parfüm Sevenler İçin EDT ve EDP Farkı

EDT mi EDP mi? Arasındaki Fark Nedir?

Her iki parfüm türüne de kısaca göz attıktan sonra gelelim EDT ve EDP arasındaki farkı tam olarak anlamaya. Doğru parfümü ararken kalıcı olan parfüm EDT mi EDP mi diye sorgulamış olabilirsin. Şimdi öğreneceğin fark ile hem bu soruyu cevaplandıracak hem de bu farkı bilmenin avantajını parfüm seçiminde mutlaka hissedeceksin.

 

Yukarıda bahsedilenlerden hareketle EDT ve EDP parfüm arasındaki en büyük farkın kalıcılık oranı olduğunu söyleyebiliriz. Her ikisinde de farklı oranlarda kullanılan saf esanslar, parfümlerin kalıcılığını ve yoğunluğunu doğrudan etkiler. EDP parfümler bu nedenle daha kalıcı ve yoğun olarak bilinen parfüm türleridir.

 

Buna bağlı olarak EDP parfümler yoğunluğu sebebiyle gece kullanıma daha uygundur. Akşam davetlerindeki zarif görünüme EDP parfüm ile şık bir dokunuş ekleyerek görünümünün kalıcılığını artırabilirsin. Kokuların hafızayı nasıl etkilediğini göz önünde bulundurursak EDP parfümler ile tanıştığın kişilerde kalıcı izler bırakacağını söyleyebiliriz.

 

Bir diğer yönden yine EDP parfümler yoğunluğu sebebiyle daha çok kış aylarında tercih edilen parfümlerdir. Yazın sıcak havada yoğun kokulardan hoşlanmayanlar için EDT parfümler favori olurken, kışın ise EDP parfümler kalıcılığı ile mevsimle uyumu yakalıyor. 

 

Her iki parfüm türüne de göz attıktan sonra parfüm kullanımlarıyla ilgili ipuçlarını incelemeye geçiş yapabiliriz.

 

EDT mi EDP mi Seçmeliyiz?

Parfümlerin Kalıcılığı Neye Bağlıdır? Nasıl Artırılır?

Parfümlerin kalıcılık oranı kullanılan esans oranına göre değişiklik gösterse de bazı tüyolar ile kalıcılık oranını artırabilirsin. Sevdiğin kokuya göre parfüm seçimini yaptıysan şimdi de kalıcılığı artırmak için ipuçlarını inceleyelim.

 

  • Öncelikle parfümün hangi bölgelere sıkıldığı kalıcılık için oldukça önemli bir kriter. Ciltteki kalıcılığı artırmak için parfümleri şakaklara, kol içlerine, el bileklerine sıkabilirsin. Bu bölgeler kan damarlarının cilde en yakın olduğu noktalar olduğu için sıcaklığı yüksektir. Sıcaklığın yüksek olması da kokunun ciltte hapsedilmesini sağlayarak kalıcılığını artırır.

  • Parfümlerin sıkıldığı yer kadar muhafaza edildiği yerler de oldukça önemlidir. Kullanım alışkanlığına göre parfümler genellikle banyoda saklansa bile banyolar doğru muhafaza alanı değildir. En doğru yöntem parfümlerin kapağı kapalı olacak şekilde nemsiz, ışık almayan, serin bir ortamda muhafaza etmek. Bunun için dolapları ya da çekmeceleri tercih edebilirsin.

  • İpucu gibi ipucu! Parfümün ne olursa olsun, kalıcılığını artıracak bir yöntem sunuyoruz. Parfüm sıkmak istediğin bölgeye hemen öncesinde bir miktar vazelin sürersen parfümün daha iyi hapsedildiğini ve daha kalıcı olduğunu fark edeceksin. Ben vazelin kullanmam dersen eğer, diğer çözüm önerimiz vücut nemlendiricileri. Bunun için nemlendiriciyi sürdükten hemen sonra parfüm sıkabilir ya da parfüm ve nemlendiriciyi elinde karıştırdıktan sonra nemlendiriciyi vücuduna sürebilirsin. Bunu yaptıktan sonra kalıcılık yüksek oranda artacak!

  • Parfümün kokusunu sürekli hissettirerek kalıcılığı yakalayan bir diğer yöntem de parfümü saçlara uygulamak. Burada ölçüyü kaçırmamak oldukça önemli tabii ki. Saçın yıpranmasını ve zarar görmesini istemeyiz. Bu nedenle az miktarda saçlara sıkılan parfüm ile kalıcılığı artırabilirsin  ve saçlarını her savurduğunda parfümün hissedilmesini sağlayabilirsin. Hatta dilersen direkt olarak saç parfümü tercih edebilirsin.

  • Bir diğer parfüm kalıcılığını artıracak tüyo duş jellerinden geliyor. Duş jeli ne alaka deme sakın! Kullandığın parfümün içeriği ile uyumlu hatta aynı içeriğe sahip duş jeli tercih ederek parfümün kalıcılığını artırabilirsin. Aynı esanslar bir arada kullanıldığında daha kalıcı bir etki yaratır.

 

Parfüm kalıcılığını artıracak birçok tüyo inceledik. Bunların bir kısmını bile uygularsan kalıcılıkta değişimi anında fark edebilirsin. Şimdi tüm konuşulanları toparlayarak hem de farklı ipuçlarını ele alarak “Kendime uygun parfümü nasıl bulurum?” sorusunu cevaplandıralım.

 

Parfümün Kalıcılığı Nasıl Artırılır?

Parfüm Seçerken Nelere Dikkat Edilir?

  • Öncelikle parfümün hangi amaçla kullanılacağına karar verebilirsin. Günlük mü kullanacaksın yoksa gece davetlerinde mi kullanacaksın? Bu soru işaretlerinin giderilmesi ve bu doğrultuda parfüm arayışına başlanması beklentilerin karşılanmasında ve doğru seçimin yapılmasında oldukça önemli.

  • Bir diğer önemli kriter ise cilt tipine uygun bir parfüm seçebilmek. O nasıl olacak öyle diye sorgulamış olabilirsin. Hemen açıklayalım. Vücuttaki yağ birikim oranı ve ten rengi parfüm seçimini etkileyebilir. Cilt tipine en uygun parfümü bulabilmek için, parfümü cilt üzerinde birkaç kez deneyebilirsin ve parfümü sıktıktan sonra bir süre bekleyebilirsin. Koku cilt ile bütünleştikten sonra uyumu daha net gözlemleyebilirsin. Hem ciltteki kalıcılığı hem de kokunun son hali beklentilerini karşılıyorsa doğru parfümü buldun demektir.

  • Parfüm seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer kriter de çevreden gelen önerileri tamamiyle kabullenmemek olabilir. Herkesin kokusu kendisine özeldir, her parfüm herkeste aynı etkiyi ve kalıcılığı yaratmaz. Bu nedenle bir arkadaşının önerdiği ve kesin almalısın dediği parfüm senin için uygun olmayabilir. Kişisel kokuya karar vermek için farklı yöntemleri uygulamalısın.

  • Ve son ipucuna geçebiliriz. Parfüm seçimi yapmak birkaç saat içerisinde tamamlanacak bir süreç değil maalesef. Girdiğin ilk mağazada aradığın kokuyu bulamayabilirsin. Bu nedenle parfüm arayışında kendini fazla yormamalısın. Uzun süre yoğun kokulara maruz kalmak baş ağrısına ve çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir. Bu nedenle belirli aralıklarla parfümleri incelemek ve her arayışta kokuları ayırt edebilmek için aralarda kahve koklamak faydalı olabilir.

 

Tüm ipuçlarını ve EDP - EDT farkını incelediysen artık doğru parfüm seçimini yapmaya ve parfümü en efektif şekilde kullanmaya hazırsın. Kendi kokunu bulacağın keyifli günler diliyoruz. 



 

 

İlginizi çekebilir: 

 

Wag Maşa ile Saçına Nasıl Bir Stil Yaratabilirsin?

 

Saç Tarağı Nasıl Temizlenir? Pratik İpuçları

 

Paris Işıltısı Nedir? Nasıl Yaptırılır?

Reformer Pilates Nedir? Faydaları Nelerdir?

 

Hamak Yogası Nasıl Yapılır? Faydaları Nedir?