Yeni ‌eğitim-öğretim sezonun açılmasıyla birlikte, okul için gerekli eşyalar raflarda yerini almaya başlamışken doğru okul çantası seçimi önem kazanır. Çocukların ve gençlerin en çok kullandığı eşyaların başını çeken okul çantaları; öğrencinin eğitimi için gereken kırtasiye malzemeleri, kişisel eşyaları ve kitaplarına etkili bir muhafaza alanı sağlar.

okul çantası seçimi

Çantaların ham madde kalitesi ve vücut yapısına uygunluğu gelişme dönemindeki çocukların özellikle omurga sağlığı açısından büyük önem taşır. Çocuğunun okul yılı boyunca zinde ve sağlıklı olmasını istiyorsan okul çantası nasıl olmalı, beraber inceleyelim.

Doğru Okul Çantası Seçimi İçin ipuçları yazımızda yer alan içerikleri başlıklar halinde seninle paylaşmak istedik.
  • Okul Çantası Seçerken Sorman Gereken 5 Soru
  • Doğru Okul Çantası Seçimi Neden Önemli?
  • Okul Çantası Nasıl Olmalı?
  • Okul Çantası Kaç Litre Olmalı?
okul çantası seçerken sorman gereken 5 soru

Okul Çantası Seçerken Sorman Gereken 5 Soru

Okul çantası satın almadan önce sorman gereken 5 önemli soru aşağıdaki gibidir:

  1. Çocuğun kaç yaşında?
  2. Çocuğun ne kadar ağırlık taşıyabilir?
  3. Çocuğunun hangi beden çantaya ihtiyacı var?
  4. Okul kıyafeti için hangi renk uygundur?
  5. Çocuğun için en rahat tarz hangisidir?

Okul çantası seçerken göz ününde bulundurman gereken en önemli faktör, çocuğunun yaşıdır. Bir diğer konu okulun önerdiği bir model ya da rengin olup olmadığıdır. Çanta satın almadan önce okulun kurallarını ya da broşürlerini gözden geçirmende fayda var. Ayrıca çocuğunun yaşına ve kas durumuna göre maksimum taşıma kapasitesi bulunur. Çantanın onlar için rahat ve doğru boyutta olduğundan emin olmak mutlak bir zorunluluktur.

Çok sayıda farklı çanta stili vardır, en yaygın olanı ise sırt çantası şeklinde tasarlananlardır. Diğer seçenekler arasında tekerlekli çantalar, omuz çantaları ve elde taşınan çantalar bulunur. Çocuğun için hangisinin en iyisi olduğuna karar vermek birkaç faktöre bağlıdır. Taşıyacağı eşya miktarı fazla ise ilk bakman gereken çantanın kapasitesi ve çocuğunun taşıyabileceği yük miktarıdır. Genellikle bir sırt çantası veya tekerlekli bir çanta, çok fazla kitap taşımak zorunda olan biri için en iyisidir.

Yanlarında fazla defter ve kitap taşıması gerekmeyenler içinse omuz çantaları, daha uygun bir seçenek olabilir. Ancak vücudun bir tarafına çok fazla ağırlık yüklemek küçük bedenlerin gelecekte sırt ağrısı yaşamasına neden olabilir.

Doğru Okul Çantası Seçimi Neden Önemli?

Doğru Okul Çantası Seçimi Neden Önemli?

  • İlk yıllarda çocukların öğrenme kabiliyeti, yanlış okul çantası kullanımından ciddi şekilde etkilenebilir. Okula ağır bir sırt çantası taşımak sırtta ve vücudun diğer bölgelerinde ağrıya, fiziksel rahatsızlıklara ve strese neden olabilir. Bu da çocuğun sınıfta motivasyonunu kaybetmesine yol açabilir ve öğrenimini olumsuz yönde etkileyebilir.
  • Okulun ilk yıllarında çocuklardan genellikle okula birkaç kitap taşımaları istenir. Ancak bu kitapların ağırlığı oldukça fazla olabilir. Çocuğunun vücut yapısına uygun modelleri tercih ederek ağır kitapların yükünü hafifletebilirsin.
  • Çocuğunun istediği çanta onun omurgasını ve omuzlarını güvende tutmak için gerekli özelliklere sahip olmayabilir. Böyle zamanlarda istediği çantayı satın alabilir, ders dışı etkinlikler için kullanmasına izin verebilirsin.
Okul Çantası Nasıl Olmalı?

Okul Çantası Nasıl Olmalı?

Okul çantası seçme işlemi çok önemlidir ve bir ebeveyn olarak bu görevi ciddiye alman gerekir. Peki, çocuğunun gelecekte sağlığını etkileyebilecek duruş bozukluklarına ve sırt ağrılarına sahip olmaması için ideal bir okul çantası nasıl olmalı?

  • Okul çantası çocuğunun vücuduna tam olarak oturmalıdır. Uygun bedeni seçmeli, çok büyük bir çanta almamalısın.
  • Sırt çantası satın almayı düşünüyorsan çantanın ortası çocuğun bel hizasında olmalıdır. Ayrıca çantanın çerçeveli ve ayarlanabilir bel kemerine sahip olmasına da dikkat etmelisin. Sırt çantasının bel kayış bağlantısı çantanın yükünün eşit dağıtılabilmesine yardımcı olur. Çantanın ağırlığı ‌pelvis tarafından taşınmalı ve bacaklara aktarılmalıdır. Omuz ve omurga, ağırlığın büyük bölümünü taşımamalıdır.
  • Çift askılı olan sırt çantası modellerini tercih etmelisin. Tek taraflı sırt çantaları ağırlığı eşit olarak dağıtmaz. Ayrıca sırt ‌pedlerinin yumuşak ve kalın olması da önemlidir. Böylece çocuğun sert objeler ya da kitap köşe uçlarının yaratabileceği rahatsızlık hissini yaşamadan çantayı taşıyabilir.
  • Omuzları dolgulu ve geniş kayışlara sahip çantalar, daha rahat ve konforlu taşıma fırsatı sunar. Çantanın çocuğun vücuduna temas eden kısımlarının yastıklı olması, ağırlığın geniş bir alana eşit olarak dağıtılması açısından da önemlidir. Bu yüzden yastıklı kayışları ve yumuşak sırtı olan okul çantaları ideal bir seçimdir.
  • İnce kemerli çantalar ve omuzlarında yumuşak yapı barındırmayan modeller, omuz ve sırt bölgesinde yumuşak doku hasarına neden olabilir. Dolayısıyla çantada omuz ‌pedinin olmasına dikkat etmelisin.
  • Seçtiğin çantanın omuz askılarının uzunluğu da önemlidir. Askıların destekleyici tokaları olmalı ve çantanın ortası çocuğun beline denk gelene kadar ayarlanabilmelidir.
  • Ağırlığı eşit olarak dağıtmak için cepleri, yuvaları ve bölmeleri olan çantaları tercih etmelisin. Böylece çocuklar eşyalarını kendine göre sınıflayabilir ve düzen konusunda ‌farkındalığa sahip olabilirler.
  • Okul çantası materyallerinin kaliteli olması oldukça önemlidir. Her zaman güvenilir ve tanınmış markalardan çanta satın almalısın.
  • Çantaların üzerinde çocukların ilgisini çekmek için genellikle çarpıcı renkler ve resimler bulunur. Tabii ki çocuğun için eğlenceli ve şık bir çanta satın almak onun motivasyonunu arttırmak açısından iyi bir yoldur. Ancak bu konuya sonraki aşamalarda özen göstermen tavsiye edilir.
  • Tekerlekli sırt çantası modelleri de çanta taşımakta zorlanan çocuğun için ideal bir seçenektir. Bu modeller aynı zamanda merdiven çıkmasını da kolaylaştırır.
  • Kurye çantası olarak da bilinen postacı çantası, temelde sadece bir omuza takılan büyük bir çantadır. Bu çanta genellikle öğrenciler ve bisikletçiler gibi hareket halindeki kişiler tarafından kullanılır. Çünkü omuzdan asmak kolaydır ve içindekilere kolay erişim sağlar. Kitap sayısının az olduğu ilkokul dönemindeki öğrenciler için uygun bir seçenektir.
  • Çanta üretiminde kullanılan materyalleri mutlaka kontrol etmelisin. Kanserojen veya alerjen madde içerip içermediği hakkında bilgi sahibi olmalısın. Beğendiğin çanta modelini satın almadan önce markanın kalite belgelerini kontrol edebilirsin.
Okul Çantası Kaç Litre Olmalı?

Okul Çantası Kaç Litre Olmalı?

Okul çağındaki çocukların vücut ağırlığının %10-15’inden fazlasını taşıması duruş bozuklukları ile sırt ve bel ağrısına neden olabilir. Özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocukların sağlıklı kemik gelişimi için doğru okul çantası seçimi oldukça önemlidir. Aksi halde çocuklar erken yaşta duruş bozukluğuna bağlı ciddi problemlerle karşı karşıya kalabilir. Örneğin, çocuğun 30 kilo ise 3 ila 4,5 kilodan fazla yük taşımaması önerilir.

Seçeceğin çantanın da bu ağırlıklar arasında eşyayı taşıyabilecek kapasiteye sahip olması gerekir. Ayrıca çantanın boş ağırlığını da göz önüne almalısın. Bu nedenle hafif materyaller kullanılarak tasarlanan çanta modelleri önceliğin olmalıdır. Standart bir okul çantasının 15-20 litrelik kapasiteye sahip olması yeterlidir. Çocuğun okul kitapları, kırtasiye malzemeleri, kişisel eşyaları ve beslenme çantaları için bu değer yeterlidir.

eçanta'da Aradığın Tüm Markalar Bir Arada

%100 orijinal ürünleri ile çanta alışverişini daha güvenli ve keyifli hale getiren ‌eçanta; tüm ürünlerini, markaların Türkiye’deki global yetkili firmalarından bayilik anlaşması sonrası temin eder. 41 yıldır tüm Türkiye’ye ulusal ve uluslararası markaların ürünlerini sunan ‌Tuğba Çanta güvencesiyle çalışmalarını sürdürerek stoktan gönderim yapar. 

Dilersen seçtiğin ürünü hediye paketi seçeneğiyle sevdiklerine hediye edebilirsin. Çocuğun için en uygun ürünleri eçanta üzerinden inceleyebilir, kolayca sipariş verebilirsin.

Etiketlendi: Faydalı Bilgiler