Cilt problemleri hem erkeklerin hem de kadınların en büyük sorunlarından biri. Bu problemlerden biri de çilek bacak rahatsızlığı. Ciltte oluşan çilek bacak, estetik ve tıbbi açıdan birçok soruna yol açabilmekte. Çilek bacak problemiyle mücadele edenler için bilgilendirici bir yazıyla karşındayız.


Çilek Bacak Nedir?



Tüy sorununu önlemek için yapılan yanlış müdahaleler, çilek bacak durumuna yol açıyor. Oluşan bu sorunu çözmek ise çok kolay. Çünkü senin için uzmanların önerilerini bir araya getirdik ve çilek bacak durumuna dair merak ettiğin birçok konuyu burada açıkladık.

Çilek bacağa ne iyi gelir ve neden oluşur gibi soru işaretlerinden kurtulmak istiyorsan, işte sana oldukça faydalı bir yazımız daha burada! Cilt sağlığına yeniden kavuşmak ve cildini korumak için bu yazımızı mutlaka okumalısın!

Çilek Bacak Nedir?

Çilek bacak, genellikle kadınlarda oluşan noktalı cilt görünümüne verilen bir rahatsızlığın adıdır. Bu durum geçicidir ancak oluşan süre içinde ciltte estetik açıdan istenmeyen bir görünüm oluşturur. Tüy ve bacak cildi bakımını yanlış yöntemlerle yapanlarda daha sık görülen çilek bacak, cilt altında biriken yağ, bakteri ve ölü deriden dolayı kişilere rahatsızlık verebilir.

 

Cildin temizlenmesi durumunda, cilt altının nefes alması gerekir. Ancak yanlış yöntemler uygulandığında cilt nefes alamaz ve kendini yenileyemez. Böyle anlarda, deri altında toksin maddeler birikir ve cildin tıpkı çilek gibi gözenekli görünmesine neden olur. Kadınlar arasında daha yaygın olan bu durum, özellikle de yaz aylarında sıkça gündeme gelmektedir.


Çilek Bacak Rahatsızlığı

Çilek Bacak Neden Oluşur?

 

Çilek bacak problemi, birçok nedenden dolayı oluşabilir. Kişisel bakımda tercih edilen yönteme göre çilek bacak meydana gelebilir. Bu durumu yaşayan kişiler, genellikle aşağıdaki sebeplerden dolayı çilek bacak ile mücadele etmektedir.

 

Tıraş Bıçağı Kullanımı

 

Cilt temizliği için tıraş bıçağı kullanmak istediğinde, mutlaka cildini nemlendir. Eğer kuru cilt üzerine tıraş bıçağı uygularsa, bir süre sonra cilt tepki vererek çilek bacak görünümünü oluşturabilir.

 

Cildin Kuruması

 

Vücudun birçok bölgesi gibi bacakların da nemli kalması önemli. Cildin kuru kalması, çilek bacak durumuna neden oluyor. Duş ve tüy bakımı sonrasında cildine uygun nemlendirici kullanmalısın. Aksi durumda kuru ciltte çilek bacak görünümü ortaya çıkar.

 

Tavuk Derisi Hastalığı (Keratosis Pilaris) 

 

Bacak bölgesinde sivilce oluşumuna benzer bir hastalık görülür. Tavuk derisini andıran bir görünüm olduğu için bu hastalık aynı isimle adlandırılır. Bacak bakımında yanlış yöntemler ve hastalığa bağlı hormonal bozukluklar bir araya geldiğinde, çilek bacak rahatsızlığını meydana getirmektedir.

 

Kıl Köklerinin İltihaplanması

 

Kişisel bakımda, kıl köklerinin rahatlaması ve temizlenmesi gerekir. Eğer kıl kökleri nefes almazsa ve iltihap oluşursa bu durum sonucunda çilek bacak durumu yaşanabilir.

 

Gözeneklerin Tıkanması

 

Çilek bacak rahatsızlığını yaşayanların birçoğunda tıkanmış gözenekler dikkat çeker. Bu durum bacaklarda çilek gibi görünen bir cildin oluşmasına neden olur. Gözenekler birçok durumdan ötürü tıkanabilir. En önemlisi de vücudun susuz kalması ve peeling yapılmamasıdır.

 


Çilek Bacak Rahatsızlığının Tedavisi Var Mı?

 

Çilek bacak hastalığını tedavi etmek artık günümüzde mümkün. Doğal yöntemlerle ve medikal destek alarak bu hastalıktan kolayca kurtulabilirsin. 

 

Cilt uzmanından yardım alarak çilek bacak hastalığının seviyesine göre uygun tedavi başlanabilir. Doğal yöntemleri de evde düzenli şekilde uyguladığında, bacaklarında oluşan bu durumu en kısa sürede iyileştirebilirsin.

 

Çilek Bacaktan Kurtulma Yolları

Çilek Bacak Nasıl Geçer? 9 Etkili Yöntem

1) Cildini Nemlendir

 

Çilek bacak probleminden kurtulmak için sürekli bacaklarını nemlendirmen gerekli. Özellikle de yaz aylarında, duş sonrasında vücut nemlendiricisi kullanarak bu rahatsızlığı önleyebilirsin. Cildin nemli kaldıkça hücre yenilenmesi de devam eder. Böylece bacaklarında pürüzsüz bir görünüm oluşabilir.

 

Nemlendirici kremin doğal içerikli olmasına dikkat etmelisin. Şayet yağ oranı yüksek bir krem kullanırsan, cildinde gözeneklerin tıkanmasına neden olabilirsin. Anında emilen ve yağ oranı düşük bitkisel kremlerle cildini sık sık nemlendirebilirsin.

 

2) Düzenli Peeling Uygula

 

Çilek bacaktan kurtulmak için bacaklarının ölü deriden arınması gerekir. Ölü deriyi de bacak peelingi yaparak atabilirsin. Dilersen duştan önce cildine uygun peeling uygulayabilirsin. Evde doğal şekilde peeling yapmak için yulaftan veya kahveden faydalanabilirsin. Kahveyi ya da yulafı 1 kaşık suyla karıştırıp macun kıvamına getirdikten sonra peeling yapabilirsin. Böylece bacaklardaki ölü derinin atılmasını kolaylaştırabilirsin.

 

3) Epilasyon Bakımına Başla

 

Kıl köklerini uyarmak ve derinin temizlenmesini sağlamak için epilasyona başlayabilirsin. Lazer epilasyon sayesinde ölü deri temizlenir ve kıl köklerin zamanla yok olabilir. Böylece çilek bacak görünümü de ortadan kaybolur. Pürüzsüz bir bacak görünümü için uzmana danışıp lazer epilasyona başlayabilirsin.

 

4) Kuru Fırçalama Yöntemini Dene

 

Çilek bacaktan kurtulmanın bir diğer yolu da kuru fırçalama yapmaktır. Özellikle de at kılı fırçası kullanarak cansız dokuyu temizleyebilirsin. Düzenli kuru fırçalama yaparsan bacaklarındaki çilek bacak durumunu en kısa sürede iyileştirebilirsin. Duştan önce kuru fırçalama yaparak cildini daha iyi temizleyebileceğini hatırlatalım.

 

At kılı fırçasını kullanacaksan, sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez uygulama yapmaya dikkat edebilirsin. Böylece kıl köklerinin rahatlamasına yardım edebilirsin. Her uygulama sonrasında yıkamaya ve ardından cildini nemlendirmeye dikkat etmeyi unutma.

 

5) Her Bakımda Yeni Tıraş Bıçağı Kullan

 

Bacak bakımında tıraş bıçağı kullanıyorsan, her uygulamada mutlaka yeni tıraş bıçağı kullanmalısın. Hijyenik açıdan önerilen bu uygulama, cildin iltihaplanmasını önleyecektir. Eski tıraş bıçaklarında ölü deri kalabileceğinden, cildini daha da yorabilir.

 

6) Uzman Desteğine Başvur

 

Çilek bacak rahatsızlığı için evde denediğin yöntemlerden kendin için yanıt alamıyorsan, artık uzman desteği sayesinde en kesin çözümü bulabilirsin. Önerdiğimiz doğal ve pratik yöntemler çilek bacak hastalığının ilk evreleri için etkilidir. Ancak tedavi için çok geç kaldıysan ve bacaklarında kaşınma, dökülme, kızarıklık rahatsız etmeye başladıysa, uzman desteği alıp salisilik ve glikolik asit içeren ürünlerle tedaviye başlayabilirsin.

 

7) Salatalık Suyu Kullan

 

Salatalık suyunu sıkarak doğal bir losyon hazırlayabilirsin. Sıktığın salatalık suyu sayesinde, çilek bacak rahatsızlığının neden olduğu kızarıklığı ve kaşıntıyı iyileştirebilirsin. Düzenli kullanımda, etkili sonuçlara ulaşabilirsin.

 

8) Karbonatla Doğal Krem Hazırla

 

Karbonat, yulaf ve su malzemelerinden 1 kaşık alarak karışım hazırla. Hazırladığın karışımı her duş öncesinde bacaklarına sürüp 10 dakika bekle. Ardından peeling yaparak karışımı her yere yedir. Sonrasında duşta bacaklarını yıka ve cildinin yenilenmesini hızlandır. Bu malzemeler, çilek bacak görüntüsünü zamanla iyileştirmene yardım edecek.

 

9) Yumurta Akı ve Limondan Faydalan

 

Cildin yenilenmesi için asitli doğal içeriklere ihtiyacın olacak. Bunun için yumurta akıyla limon suyunu çırpıp bacaklarına maske yapabilirsin. 10 dakika bekledikten sonra ılık suyla bacaklarını yıkayabilirsin. Düzenli uygulama sonucunda çilek bacaktan dolayı oluşan kırmızı görünümü iyileştirmiş olacaksın.


Çilek Bacak Tedavisi

Çilek Bacak Kimlerde Görülür?

 

Pek çok kişinin bir an önce kurtulmak istediği çilek bacak hastalığı, cilt bakımında hijyen konusunda hassas olmayan kişilerde daha sık yaşanır. Bununla beraber bu hastalığı yaşayan kişiler şöyle ifade edilebilir:

 

  • Yanlış tüy alma yöntemi deneyenler

  • Bacak peelingini ihmal edenler

  • Cildini nemlendirmeyi unutanlar

  • Tavuk derisi hastalığı yaşayanlar

  • Jiletle tüy alırken düzensiz kesim yapanlarda bu durum daha çok yaşanmaktadır.

 

Çilek Bacak Neden Olur?

Çilek Bacak Tekrarlayan Bir Rahatsızlık Mı?

 

Daha önce çilek bacak rahatsızlığını tedavi ederek iyileştirdiysen, bacak cildin toparlanmıştır diyebiliriz. Ancak, cilt bakımında yeniden yanlış yöntemleri denemeye devam edersen, temizlik ürünlerinde hijyene dikkat etmezsen cildin tıkanmaya başlar ve batık, çilek bacak gibi durumlar meydana gelebilir. 

 

Lazer epilasyon yaptıktan sonra kıl kökleri en az seviyeye geleceği için bu hastalık tekrar etmez. Jilet, ağda ve peeling konusunda düzenli bir alışkanlık kazanırsan bacaklarında pürüzsüz görünümü uzun sürede hissedebilirsin.

 

Çilek Bacağa Çözüm Önerileri

 

İlgini Çekebilir:

Yüz Yogası: Parlak, Genç ve Pürüzsüz Cildin Sırrı!
Cilt Bakım Rutini Nasıl Olmalı? 5 Pratik Adımda Kusursuz Görünüm
Saç Tarağı Nasıl Temizlenir? Pratik İpuçları

Doğal At Kılı Fırçası Nasıl Kullanılır, Ne İşe Yarar?
Jade Roller Kullanımı ve 7 Faydası, İşe Yarıyor Mu?

Etiketlendi: Faydalı Bilgiler