Yolun yarısına doğru merdivenleri ağır ağır çıkarken sen, 30 yaşına gelmeden önce edinmen gereken alışkanlıklar hakkında bir araştırma yapıyorsan hayattaki rolünü daha hızlı ve efektif yaşamaya niyetlisin demektir! O halde aramıza hoş geldin, yetişkin bir birey olarak ceplerine dolduracağın nitelikli tecrübeler sayesinde sen de artık bu hayatın püf noktalarına vakıf olma bilincine çoktan ulaştın…


30 yaşından önce edinmen gereken alışkanlıklar



İleride, iyiden iyiye yaş almaya başladığında, belki torunların bile doğduğunda geriye, yani şimdiki zamanlarına dönüp baktığında rahat bir nefes alarak ‘iyi ki!’ diyebilmek istiyorsan 30 yaşından önce yapılması gerekenler ve kaliteli tavsiyeler üzerinde bir nebze de olsa çalışman, kafa yorman icap eder.

 

Esasında içinden geleni, derinlerinde sende kıpırtı oluşturan o sesi dinlediğinde doğru yolu rahatlıkla bulabilecek olsan bile, her insan gibi sen de destekleyici aydınlık fikirlere ihtiyaç duyabilirsin; telaş yok biz bunun için yanındayız!

 

 

30 yaşına gelmeden neler öğrenebilirim, kendimi nasıl geliştirebilirim daha da önemlisi yapmaktan mutluluk duyacağım aktiviteler eşliğinde kendimi nasıl gerçekleştirebilirim? 20’li yaşların sonlarına doğru zihninde bu gibi soru işaretleri beliriyorsa öncelikle belirtelim, kendinle gurur duymalısın.

 

Zira çabuk tüketim döngüsü içinde sıradanlaştığımız bir dünyada yaşıyoruz; fakat sen mevcudiyetin üzerinde geniş bir perspektife sahipsin ve var olan kapasitenin ışıldaması adına elinden geleni yapmaya çoktan hazırsın, evet fark etmesen bile o heyecanı ufak adımlar atarak kolayca ortaya çıkarabilirsin!




Peki nasıl? 30 yaşından önce yapılması gerekenler nelerdir? Ben, 30 yaşıma gelmeden neler öğrenmeliyim? Bu soruların hem birçok yanıtı var hem de tek bir yanıtı var… Nasıl yani? Heme açıklayalım: Yapabileceklerinin en iyisini, sınırlarını, zihinsel ve fiziksel eğilimlerini, zevklerini elbette en açık haliyle sen biliyorsun. Bu aşamada önünde pek çok seçenek olabileceği gibi kendini adayabileceğin tek bir alana da yönlendirebilirsin. Burada bizim amacımız sana yol gösterebilmek; eğer başarabilirsek ne mutlu!

 

30 yaş öncesi tavsiyeler

 

Şimdi bu aşamada senin için 30’undan önce edinebileceğin alışkanlıklar hakkında birkaç öneride bulunacağız. Sen, karakterine ve kabiliyetlerine en uygun olanı arasından seçebilir, zevkine göre bu aktivite ve önerileri şekillendirebilirsin. Edindiğin bilgileri ne kadar kişiselleştirebilirsen o kadar samimi bir boyut kazanır ve sen de 30 yaşına gelmeden önce edinmen gereken alışkanlıklar tavsiyeleri hususunda daha çabuk ve kalıcı sonuçlar alabileceksin. Dilersen şimdi şu anda, ertelemeden bize eşlik et ve 30 yaşına gelmeden yapılması gerekenler listesi ile keyifli bir gezintiye çık!


30 yal öncesi bilmen gerekenler



30 Yaşına Gelmeden Önce Edinmen Gereken 10 Alışkanlık

 

“Nerede o eski ben? Artık bizden geçti… Sırası mı şimdi? Yaşıma uygun değil…” Benzeri, şimdi bana kaybolan yıllarımı verseler moduna girmeden, köprüden önceki son çıkış niteliğinde ‘ben bu hayatı dolu dolu yaşadım’ diyebileceğin 30 yaş öncesi hayat tavsiyeleri listesine alalım seni:

 

1) Evcil Bir Dost Sahiplen; Mümkünse Sokakta Üşüyen Patilerden

 

  • Dışarıdayken karda, yağmurda, rüzgarda üşüyen; yemek bulamayan; insanlar tarafından hor görülen; küçük bir dokunuşa, suya ve yumuşak bir zemine muhtaç sokak hayvanlarına duyarlılığını geliştirmeye ne dersin?

  • Ruhunda gizli kalan bir bölümü doyasıya besleyecek evcil hayvan sahiplenmek, daimi bir dost edinmeni sağlayacak ayrıca.

  • Sen okuldayken, işteyken ya da dışarıda işlerini işlerini hallederken evde seni bekleyen oynak bir kuyruk olduğunu düşün, yüzünde bir tebessüm belirdi bile, öyle değil mi?

  • Onu beslemek, bakımını üstlenmek ve korumak ona ne kadar güvende hissettirecekse sana da bir o kadar şefkat ve masumiyet aşılayacak, ruhuna iyi gelecek. Bize güven!


evcil hayvan sahiplenmek



2) Telaffuzlarını Duymaktan En Çok Hoşlandığın Yeni Bir Dil Öğren

 

  • İnternette içerik platformlarında video, dizi, film ya da müzik dinlerken hangi dilin sesleri, kelimeleri ve cümleleri sana hitap ediyor?

  • İtalyanca, Fransızca, İspanyolca ya da Almanca? Belki bir çılgınlık yapıp Çince de öğrenmek isteyebilirsin; ne de olsa epey zor bir dil…

  • Kendini, seçtiğin dili akıcı bir şekilde konuşabilirken hayal et; hele de o ülkenin sokaklarında oraya ait gibi dolaşırken ne kadar iyi hissedeceğini…

  • Dil öğrenerek vizyonunu bambaşka ufuklara taşıyabilir, bu dilin edebiyatına ve sanatına merak salabilir, işi iyiden iyiye çeşitlendirebilirsin.

  • Unutma, hiçbir tecrübe için geç değildir; sadece doğru anı bekler. Fakat sen, hayatının kumandasına sahipsin ve gideceğin yola ancak sen karar verebilirsin.


yabancı dil öğrenmek



3) Yurt İçi ve Yurt Dışında Seyahat Etmek İstediğin Rotaları Tamamla

 

  • Ne zamandır ertelediğin seyahat planını hayata geçirmenin tam sırası! Bütçeni ayarladıktan sonra seni hiçbir şey tutamaz…

  • Sakin ve huzurlu Ege kıyıları, lezzetleriyle damağında iz bırakacak Doğu mutfağı, doğallığıyla tüm stresinden arınacağın Karadeniz, kıpır kıpır sıcacık kıyılarıyla Akdeniz ve dahası; ülkemizde hayalinden daha fazla keşif rotası mevcut!

  • Yurt içini çoktan keşfetmişsen; daha büyük hayallerin varsa planlı bir ön hazırlık sonrası yurt dışı seyahatine çıkabilirsin; üstelik yalnız başına!

  • Kendini doyasıya özgür ve sınırsız hissedebileceğin yalnız yurt dışı seyahati sana ilerleyen yaşların için bolca anı biriktirme imkanı sunacak.

  • İlgini çeken yabancı ülkeler, egzotik rotalar, tarihi duraklar, doğal güzellikleriyle baş döndüren ülkeler ve dahası, tüm dünya ayakların altında, tadını çıkar!


seyahat planı



4) Seni Sakinleştirecek, Yaratıcılığını Açığa Çıkaracak Hobi Edin

 

  • Hep çalmayı istediğin bir müzik aleti var mıydı? Kaygısız, rahatça ve saatlerce resim yapmayı, dans etmeyi düşünür müydün? Ya da bitki yetiştirmek için hiç zaman ayırdın mı?

  • 30 yaşına gelmeden önce yapabileceğin en keyifli aktivitelerden biri hobi edinmek; zira bu seni en çok yansıtan boş zaman aktivitesi olmaktan öte seni tamamlayabilecek eşsiz bir kabiliyet!

  • 20’li yaşların sonlarındayken, belki çocukluğundan beri hayal ettiğin fakat hayat telaşından hiç fırsat bulamadığın hobilerine vakit ayırmayı deneyebilirsin.

  • Bulunduğun şehirde imkanlar kısıtlı bile olsa artık dijital bir çağdayız ve online pek çok eğitim mevcut. 

  • Yani, ister çiçek yetiştirmek ister pasta süslemek ister keman çalmak olsun hayal ettiğinden daha kolay şekilde öğrenebilirsin; yeterki iste!

     

 

     

    resim yapmak

     

    5) Sosyal Yardım Kuruluşlarında Gönüllü Olmanın Tadına Var

     

    • Karşılıksız iyilik… İki kelimeden oluşan sonsuz bir cümle! Söylemesi kolay; hissettirdiği duygu ise paha biçilemez.

    • Yaşadığın yeryüzünde çevreye karşı duyarlı insan sayısı epey azalmışken sen, bu kalabalıktan sıyrılarak ihtiyaç sahibi insanlara, kimsesiz çocuklara, şiddet gören kadınlara, sokağa atılmış ve terk edilmiş hayvanlara, hor görülmüş doğaya faydalı olabilirsin!

    • Peki ama nasıl? İnternetten yapabileceğin kısa bir araştırma sonrası karşına pek çok seçenek çıkacaktır; püf noktası gerçekten ihtiyaç sahiplerine ulaşabilen kuruluşları bulabilmek.

    • Sana en çok hitap eden projeye gönül vererek boş vakitlerinde bu topluluk için elinden geleni yapmayı seçebilirsin; ruhuna ne kadar iyi geldiğini fark ettiğinde keşke daha önce başlasaydım diyeceğinden eminiz. Bol şans!

     

    sosyal yardım

    6) Yemeyi En Sevdiğin Yiyeceklerden Sana Özel Menü Oluştur

     

    • 30 yaşına gelmeden önce menemen, sahanda yumurta ya da makarna menüsünün dışına çıksan açıkçası çok iyi olur, ne dersin?

    • Eğer hala yemeklerini dışarıdan söylüyor ve kolaya kaçıyorsan bizce kendin için planlı bir mutfak alışkanlığı edinebilirsin.

    • Damak zevkine en çok hitap eden yemeklerden veya gıda ürünlerinden sadece sana hitap eden, iştahını açacak özel bir menü oluşturabilirsin.

    • İsmine özel çorba, salata, ana yemek ya da tatlı veya içecek? Oldukça eğlenceli bir fikir!

    • Kendi evinde, kendi mutfağında yemek lezzetli pişirebilmenin keyfine vardığında evinde daha sıcak ve samimi bir atmosfer oluştuğunu, evine daha ait hissettiğini fark edecek ve damak zevkini giderek geliştirebileceksin.

    • Mutfakla hiç aram yok, yemek yapmayı bilmiyorum cümlelerini mazeret kabul etmiyoruz; arama motorlarında aradığın her tarife kolayca ulaşabileceğini sen de biliyorsun :)


    yemek yapmak



    7) Kendi Kendinin En Yakın Arkadaşı Olmayı Öğren

     

    • Hayatta her anımıza tanık olabilecek bir aileye, yakın bir arkadaş çevresine, eşe ya da sevgiliye sahip olamayabiliriz her zaman.

    • Önemli olan kendinle baş başa kaldığında, sadece kendini dinlediğin zamanlarda iç sesinle, benliğinle dost olabilmen, kendinle barışık olabilmen.

    • Bir insanın en yakın arkadaşının yine kendisi olması güvenilir bir sığınak. “Kendine yaslanan dik yürür.” cümlesini her daim hatırla ve yalnızca karakterinden güç al.

    • Kendine döndüğünde, ruhunu, zihnini, kalbini dinlemeyi ve anlamayı başarabildiğinde sen, gerçek senle iletişim kurabilmiş dingin ve derin bir insan olacaksın.


    kendini sevmek



    8) Ertelediğin Planların İçin Aksiyon Al: Yarım Kitapları Bitir, Film Listesini Tamamla, Seviyorsan Git Konuş!

     

    • İlk bakışta çok hoşuna giden bir kitap şimdi kitaplığında yarım bırakılmış bir vaziyette seni mi bekliyor?

    • Arkadaşlarının önerdiği, bir yerlerden çok iyi olduğunu duyguğun filmlerin listesi uzadıkça uzuyor mu?

    • Düzenlemeyi düşündüğün o dolap hala karmakarışık mı?

    • Şimdi hemen kalk ve harekete geç; gençliğin senin en büyük avantajın!

    • İhtiyaç duyduğun enerjiye sahipsin, sadece planlama ve harekete geçmeye ihtiyacın var.

    • Birikmiş işler, belki sonra’lar, birgün hallederim’ler aslında zihninde kalıplaşarak yavaşlatan bir mekanizmaya dönüşüyor. 

    • Bu aşamada sana düşen hızlanmak ve ileride yapmak istediğin tüm planlar için önce eskileri temizlemek.


    yapılacaklar listesi



    9) Tamamen Sana Özel Anıları İçeren Hikaye Albüm Hazırla

     

    • Hastanede yeni doğmuş fotoğrafından, yemek yemeyi öğrendiğinde üstünü başını kirlettiğin bebeklik fotoğraflarına; okula başladığın önlüklü hallerinden mezuniyetine belki evliliğine!

    • Yaşamından anıları biriktirebileceğin bir albüm hazırlamaya ne dersin?

    • Dijital ortamda her ne kadar saklanabiliyor olsa da elinde tutabildiğin, somut objelerle her zaman daha derin bağ kurabilirsin.

    • Kendin için bir albüm edin ve içini sana özel, her yaşından fotoğraflarla doldur.

    • Albüm sayfalarına ilgili fotoğraflarla ilgili düşüncelerini, varsa anılarını ya da o an düşündüklerini kısa kısa notlar halinde aktarabilir, bu albümde çiçek de kurutabilirsin.

    • Tamamen sana özel, senden izler taşıyan bu albüm ileride ailene senden samimi bir miras da olabilir üstelik, nasıl fikir?


    fotoğraf albümü



    10) Uzun Yıllar Sağlığın En Kıymetlin: Dengeli Beslen, Egzersizlere Vakit Ayır, Meditasyon Yap, Zihnini Arındır

     

    • Her ne kadar en son maddede yer vermiş olsak da esasında milyonlarca sıfırı değerli kılan 1, elbette sağlık!

    • Uzun ömürlü yaşamın sırrı bedenini korumak, spor ve dengeli beslenmek. Bunu sen de çok iyi biliyorsun.

    • Önemli olan kendi vücuduna saygı duyarak günlük öğünlerinde sağlıklı ve besleyici gıdalara yer vermek; zararlı ve bağımlılık yaratan ürünlerden olabildiğince uzak durmak.

    • Hedefindeki kiloya ulaşabilir, fiziksel kapasitene uygun bir spor dalı seçebilir ayrıca mental sağlığını korumak ve algını geliştirmek için bolca meditasyon yapabilirsin.

    • Bu bahsettiklerimizin hepsi hakkında ihtiyacın olan bilgilere internette araştırma sonucu kolaylıkla ulaşabilirsin. 

    • Lütfen kendine dikkat et, vücudunu dinle, yeterince uyumaya ve iyi beslenmeye çalış güzel insan; çünkü bu güzel yaşamı yalnızca 1 kez deneyimleyeceksin.

       

     

       

      sağlıklı beslenmek

       

       

         

        İlgini Çekebilir:

        Evin Enerjisini Tazeleyen 10 Pozitif Fikir

         

        Seyahat Severler İçin Film ve Dizi Önerileri

        Evde Bakımsız Kalmamak İçin 6 Altın Öneri

        Evde Sıkılmamak İçin Yapabileceğin 11 Aktivite

        Yeni Yılda Daha İyi Bir Sen İçin 6 Gerçekçi Hedef

        Etiketlendi: Faydalı Bilgiler